Înfrângerea lui Klaus Iohannis: votanții nu sunt toxici, iar AUR are cei mai mulți tineri după USR-PLUS, dublu ca pondere față de PSD și PNL!

De Cătălin Tolontan

luni, 7 decembrie 2020, 3:08

De Cătălin Tolontan

Datele pe care marile partide le au la dispoziție despre structura votului, realizate duminică și centralizate până luni de către casele de sondaj, arată că românii care au votat AUR sunt depășiți ca pondere a tinereții doar de către electoratul USR-PLUS. O altă caracteristică a acestor oameni: aproape 2 din 3 dintre ei nu cred în impactul Covid.

Înainte de orice, onest, e de spus că nu am văzut ca jurnaliști întruparea politică a acestei mișcări a nemulțumiților, a lui „jos masca”, într-un fel atât de masiv cum a reușit-o duminică, 6 decembrie 2020, mișcarea AUR.

O energie asemănătoare a mai ajuns în parlament sub forma Partidului Poporului al lui Dan Diaconescu, care a câștigat 14% la alegerile din toamna lui 2012, după doar un an de existență. Ei deveniseră însă cunoscuți la alegerile locale din același an, când se instalaseră pe poziția a patra.

De această dată, AUR a ajuns la 9% fără un anunț preliminar. Și e de discutat ce înseamnă „urmașii României Mari sau ai lui Dan Diaconescu”.

Generațiile s-au schimbat. Conform datelor PSD și PNL, care au la dispoziție sondaje realizate pentru ei de institutele sociologice la ieșirea de la urne, mulți dintre oamenii care pe 6 decembrie 2020 au votat AUR e probabil să nu fi avut 18 ani pe vremea PPDD sau să fi fost foarte tineri.

Cifrele de duminică, consultate de Libertatea, arată că peste 40% dintre votanții AUR au până în 35 de ani.

Sigur că atât PSD, cât și PNL, cu un ușor plus la liberali, adună în cifre absolute mai mulți tineri decât noua mișcare pentru că au de aproape trei ori mai mulți votanți, însă pe structura de vârstă sunt pe la jumate față de AUR. Doar USR-PLUS depășește AUR, cu 6-8% oameni sub 35 de ani.

Publicul AUR are o corelație foarte slabă cu subiectul Covid, în sensul că aproape două treimi dintre ei nu acordă importanță semnificativă pandemiei. Pentru viața lor, alte subiecte sunt importante.

Informații suplimentare: sunt mai mulți bărbați la AUR decât femei, iar în privința studiilor superioare, USR-PLUS continuă să dețină cea mai mare pondere, dublă sau triplă, în funcție de partidul despre care discutăm. Aici, AUR este fragil.

Rezultatele alegerilor arată că 7,5 din 10 oameni prezenți la vot au respins ipoteza lui Klaus Iohannis în legătură cu faptul că PNL este cea mai bună soluție. După cum și Nicușor Dan a aflat același lucru în București.

Această respingere e doar a doua, pentru că prima respingere a fost a oamenilor care nu au venit la vot.

În plus, 4 din 10 votanți de duminică s-ar regăsi în caracterizarea pripită, radicală, nedemnă de un președinte obiectiv și pe care abia acum ar putea-o înțelege și Klaus Iohannis în consecințele ei extreme, cea legată de „partidele toxice”. Ar putea-o, dacă și-ar admite eroarea de judecată.

Avem aproape la fel de mulți morți ca la Mărășești!

Șeful statului a împins aceste alegeri acum, în pofida celor 60 de exemple de țări din toată lumea care și le-au amânat. A demonizat PSD și, indirect, pe votanții săi. Ca să observe că, de fapt, nu doar că acesta a câștigat alegerile, dar a lăsat loc și unui nou partid, mai populist decât bătrânul PSD. AUR e o colecție de temperamente fără nicio pretenție de clasificare, pe care, așa cum scria un jurnalist american despre Donald Trump, oamenii nu-i iau în serios prin ceea ce spun, ci prin nevoile electoratului, exprimate prin intermediul lor.

Astăzi, marea tentație a președintelui e aceeași ca a generalilor care, tocmai pentru că au murit enorm de mulți oameni, continuă războaiele ca să-și justifice sieși și celorlalți deciziile.

Suntem la peste 12.000 de morți de COVID, de trei ori mai mulți decât morții și dispăruții din Războiul de Independență din 1877, când am pierdut 4.300 de oameni.

Până la Crăciun putem depăși numărul de morți de la Mărășești, cea mai eroică și sângeroasă bătălie a noastră din Primul Război Mondial, unde au murit și au fost dați dispăruți în total 14.900 de oameni.

Vremea pupitrului de sub Arcul de Triumf a trecut.

Comentarii (20)Adaugă comentariu

Gorge  •  7 decembrie 2020, 16:44

Cum au stiut cei care au facut cest studiu ca buletinul de vot stampilat pentru un anumit partid a fost din partea unui barbat sau femeie? Au luat amprentele de pe buletinele de vot si au gasit cumva ipotetic o baza de date cu amprentele tuturor ? Exemplu : Avem doar 2 votanti in cuca macaii (un sat izolat in varf de munte) . La vot se prezinta o doamna( persoana in varsta ) si un domn (tanar pana in 35 de ani) . Rezulta un vot pentru un partid si al doilea pentru un al doilea partid. Rezulta o ecuatie cu 2 necunoscute (varsta votantului si partidul ales) : ce partid a votat fiecare in conditiile in care votul este secret?

Adrian Andreescu  •  7 decembrie 2020, 17:24

Comparațiile aiuristice strică firul roșu al articolului: acum s-au cumulat 12,000 de decese, CU TOT CU COMORBIDITĂȚI, ÎN 10 LUNI. Pentru independență și la Mărășești au murit soldați, tineri și sănătoși, în câteva zile, eroic, asumat, conștient. Problema este politica adoptată de "guvernul meu", nu virusul. Măsuri aberante, infirmate de viața de zi cu zi (internări forțate ale asimptomaticilor, carantina forțată, haosul din spitale, neregulile la contractele pentru măști, testele cu marjă ridicată de eroare, miile de amenzi zilnice, etc). Încă așteptăm soluții reale, inclusiv compensații financiare, până la vaccinul care, se spune deja public, este doar o soluție parțială. Absenteismul este mai degrabă echivalent cu lehamitea, nu cu frica. Au dispărut PDL, UNPR, PUNR, PNȚ-CD, PRM și acum și PMP, ALDE si ProRomânia din Parlament, semn că răsplata pentru minciuni vine, fie și mai Târziu (sic!).

cosmin  •  7 decembrie 2020, 17:25

Cred ca prezinti lucrurile dintr-o prespectiva in care daca alegerile ar fi fost amanate, PNL respectiv presedintele, ar fi avut un rezultat mai bun. Eu cred ca PNL ar fi mers si mai jos, atata timp cat ar fi ramas la guvernare iar PSD in opozitie. Faptul ca s-au tinut alegerile acum mai degraba au salvat pozitia actuala a PNL si a presedintelui. Daca ne uitam la episodul colectiv si alegerile care au urmat, PSD in opozitie castiga teren foarte usor. Daca am fi avut alegeri in 6 luni cred ca PSD ar fi avut aprox 40% , PNL -21 % iar USR ~ 16%. Marele castigator ramane presedintele, care pt urmatoriii 4 ani va avea un guvern cu care sa poata colabora. Modul in care au fost organizate alegerile nu cred ca a periclitat siguranta alegatorilor sau favorizat semnificativ transmiterea virusului. Ideal ar fi fost sa putem vota prin corespondenta toti alegatorii sau sa avem alegeri pt o perioada de 3 zile. Nu cred ca o asemenea lege ar fi putut fi votata, cu 6 luni in urma, fara acordul PSD, care isi dorea o prezenta cat mai redusa. Va fi un parlamanet de dreapta, care va putea face lucruri mult mai bune pt. Romania. God bless Romania !!!

Maxentiu  •  7 decembrie 2020, 18:10

E de apreciat că recunoașteți faptul că ascensiunea AUR v-a luat prin surprindere, dar văd că, din păcate, persistați în desconsiderarea acestei mișcări. Și o faceți cu metode nedemne și rudimentare. Mi-a atras atenția un pasaj elocvent din portretul pe care d-na Diana Meseșan încearcă să i-l facă în Libertatea lui Claudiu Tîrziu, unul dintre liderii AUR (pasaj pe care l-ați preluat și pe pagina dvs. de FB) spunînd că acesta „se recomandă” ca editor, jurnalist și scriitor și „spune că” practică jurnalismul de 28 de ani. Un om de bună credință ar folosi acești termeni atunci cînd prezintă niște informații neverificabile sau cînd are dubii asupra afirmațiilor persoanei respective, dar în cazul ăsta e ușor de văzut că respectivul chiar a scris constant la ziar ani de zile (deci chiar practică jurnalismul), are niște volume publicate (deci chiar e scriitor) și conduce o editură care publică cărți, deci e editor. Poate e o chestie măruntă, dar pentru mine folosirea acestor termeni e o dovadă de rea-credință și o încercare meschină de manipulare, iar faptul că ați preluat acel pasaj îmi spune că aprobați și chiar încurajați genul ăsta de jurnalism.

Luca  •  7 decembrie 2020, 20:07

Strategie electorala puerila combinata cu o aroganta extrema ! Probabil tot noi suntem de vina , cetatenii ! Dar ... de vina este absenta lockdown ului , de vina este pnl mures , de vina este Vela care si-a decorat secretara , de vina este Nicusor Dan care s-a transformat in locomotiva pnl cu reclame electorale fanteziste , de vina sunt inaugurarile de stadioane , de bucati de strazi , pe cand zeci de oameni mor cu zile ca nu au parte de un pat in spital ! Iar diletantismul nu se opreste aici : Orban si-a dat demisia !

Catalin Mihai  •  8 decembrie 2020, 0:43

@Cosmin..Tu nu pui la socoteala foamea care o sa vina dupa pandemie...Sa vedem daca guvernul de dreapta o sa ooreze maririle de salaruii, pensii si alocatii din 2021.Si-n plus intr-o alianta de mai multe partide cu interese contrare mereu vor exista discutii

Catalin Mihai  •  8 decembrie 2020, 0:45

o sa onoreze maririle*

Catalin Mihai  •  8 decembrie 2020, 0:46

AUR dupa mine nu reprezinta decat un USR-PLUS necizelat cu idei fixe si putine.

Adi  •  8 decembrie 2020, 4:54

Tolo, si tu la fel precum colegii tai de la Libertatea gresiti cand comparati AUR cu PRM, PUNR , PNG , sau Partidul lui Diaconescu.AUR spre deosebire de restul nu a avut niciun organ de presa in spate ( ziar ,post de radio sau TV) prem Cadim si DD-ul si nici macar un sponsor puternic (gen Gigi Becali). Sincer sa fiu eu personal ,acum am aflat de ei , odata cu rezultatul alegerilor. Cum si-au facut propaganda politica este un mister.Am cautat prin presa, in afara de cateva articole răzlețe si cateva can-can -uri cu madam avocat din Iasi , nu am gasit. Singura retea capabila in afara in afara de media si internet prin care se pot mobiliza oamenii este biserica. Se pare ca totul a fost facut prin reteaua BOR, asa se explica voturile AUR. Daca aceasta teorie se adevereste , este o mare palma data de catre BOR ,PSD-ului si PNL ului, 2 partide care timp de 30 de ani au fost sponsorii bisericii, doar sa ne amintim de pomenile facute din bani publici de catre familia Pandele . PS.Va mai amintiti cand Tomitanul " Mache" ( asa se semna pe vremuri cand se pupa cu securistii si nu facea scandal, fapt dovedit si probat cu acte) a amenintat public cu o " revolutie"? Se pare ca AUR este " revolutia " prezisa de " sursa Mache" .

Traian  •  8 decembrie 2020, 6:48

Infrangerea lui Iohannis ?!? Poate o fi castigat USR alegerile Tolo si au uitat sa-ti dea tema ...

Doru  •  8 decembrie 2020, 22:41

Mie mi-e lehamite de Arafat. Ce face așa deosebit de nu trebuie schimbat? Să stiu și eu că nu văd nimic bun de la Arafat. Pe cine salvează el? Ca să nu mai zic de Colectiv...

daniel  •  9 decembrie 2020, 11:40

Evidenta manipularea, subscriu la comentariul lui Adi. Nu este singura manipulare, AUR este atacat din multe directii in mod mincinos si nedemn de multi jurnalisti (o turmă bine condusă de bani si interese). Putini si-au pastrat profesionalismul si demnitatea. Alta manipulare: Profilul votantilor AUR a fost prezentat in presa centrala de sociologi in asa fel incat sa creeze impresia ca este un partid inferior (nu e cu nimic mai inferior sau mai superior fata de altele, dar sesisez manipularea). In loc sa spuna ca 60% dintre votanti au peste 35 de ani, au spus ca „majoritatea” sunt tineri de până la 30 de ani!! Este evident o minciuna si un atac si se pricep de minune.

Dorin  •  9 decembrie 2020, 12:24

Oo, Doamne, asta ne mai lipsea! O adunătură de *** care să promoveze extremismul de dreapta. Genial! Numai fantoma lu' Corneliu Zelea Codreanu nu ne mai bântuise că în rest le-am avut pe toate în 30 de ani de democrație. Didn't see that coming!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gorge  •  9 decembrie 2020, 14:05

Intre timp alesii poporului se trateaza la sectia speciala COVID de la spitalul militar dedicata exclusiv politicienilor, si in Germania: https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24472209-deputat-psd-murit-dupa-fost-confirmat-covid-19-avea-49-ani.htm

Ervin  •  10 decembrie 2020, 10:09

A publicat ziarul Libertatea despre rasismul arbitrului Coltescu. Cred ca e greșită explicația din articol. Negru se referă la culoare în limba română.... In SUA dacă spui the Black man sau Black woman nu are sens rasist sau conotație rasistă . În știrile din America zilnic sunt știri despre first BLACK woman in nu știu ce poziție a administrației americane sau first BLACK man din noul cabinet al președintelui Biden. Cuvântul " *** " ( in română " ***") folosit ca termen rasist cu trimitere la sclavii negrii nu are nicio legătură cu cuvântul " negru " care se referă la culoare in limba română sau black in engleză. Da arbitrul Coltescu a greșit ptr ca Webo nu avea de unde sa știe limba română. Era firesc sa vorbească în alți termeni sau în franceza sau whatever. Dar de aici și a spune ca arbitrul e rasist este cale foarte lungă. Federația română de fotbal ar fi trebuit sa iasă oficial și sa explice lucrurile astea. Da, arbitrul a greșit categoric. Dar sa nu exagerăm în halul în care se exagerează acuma. Pe dincolo deja a apărut discuția ca noi românii ar trebui sa ne scoatem cuvântul negru din limba română și sa îl înlocuim cu altceva....... Serios!? Când au pus-o pe Halep pe coperta revistei cum cară cupa câștigată *** nu sa mai inflamat nimeni atâta ca ne-au făcut pe noi românii ca nație la nivelul ala de recunoaștere****** *** *** 😁 Sa privim lucrurile un pic mai chill... Da este o greșeală....dar sa nu dramatizam aiurea Rasiști sunt și vor fi peste tot.... Nu începe și se termina rasismul cu Colțescu care a avut nefericita idee sa vorbească românește în contextul ăla. Dacă spunea " cioara aia" da, era rasist, dar așa..... Sa fim serioși. Omul a greșit ptr ca a vorbit ROMÂNEȘTE in limba lui materna ( fără sa folosească termeni perorativi sau slang) în contextul acela. Ar trebui ziarul sa își ceară scuze de la arbitrul Colțescu și sa reformuleze ce a vrut sa scrie despre el , dacă vrem sa fim "politically correct " până la capăt. Daca v-ar da în judecata ptr defăimare ar putea câștiga în instanță un presupus proces.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ROCKER CHOPPER  •  10 decembrie 2020, 10:21

Nu știu dacă intrarea AUR în parlament va face bine imaginii României. Cine este în spatele acestui partid nu se știe. A fost o surpriză pentru mulți. În fine. Nu știu dacă discursul lor (antieuropean, antidiversitate culturală, antimaghiar, ultranaționalist și ultraortodox) va fi privit cu ochi buni de comunitatea europeană. Cu bunele și relele ei, UE a mai reglat câte ceva din democrația românească. Ne place să călătorim liber, unde vrem și când vrem. Pentru domnii din AUR, NATO și UE sunt vinovate pentru răul din țară. Asta cred și votanții lor. Un electorat frustrat și sărac. Plus "ajutorul" BOR, care nu ar trebui să se implice în viața politică. Sincer, nu știu cum își vor răsplăti electoratul, având în vedere că nu vor să facă nicio alianță politică. Cred că PSD-UL se gândește la o alianță cu AUR. Au simpatizanți AUR în partid și vor prelua din discursul lor politic. În fine. Nu este bine și cred că asta ne va costa. Eu îmi doresc să rămânem în UE, în interiorul valorilor europene. Cred că, cel puțin în Transilvania, așa gândesc cei mai mulți. Altfel, ne luăm fain frumos și plecăm în vest... cu tot cu țară!

ROCKER CHOPPER  •  10 decembrie 2020, 10:58

Iar faptul că aproape doi din trei dintre ei nu cred în impactul Covid, i-aș invita să meargă în secțiile de ATI să vadă cam ce se întâmplă acolo. Probabil vor fi și împotriva vaccinării!

ROCKER CHOPPER  •  10 decembrie 2020, 10:59

Să citești fără să gândești este inutil, dar să gândești fără să citești este periculos!

Alex  •  12 decembrie 2020, 10:53

Ce gogoașă e asta? "Nu cred in impactul COVID", a nu crede in impactul COVID nu e același lucru cu nu cred in COVID. Și eu consider impactul COVID mai puțin important decât impactul economic și impactul social pe care aceasta isteria îl va lăsa în urmă. E absolut regretabil că mor oameni, dar foarte multi dintre infectați și morți au fost radicalizați anti-covid prin măsurile luate, prin discursul absolut tembel și contradictoriu al autorităților, autorități care au fost interesate mai mult de cuantumul amenzilor decât de *** cetățenilor. Ce știu sigur e ca acești *** ne vor asigura circul în următorii 4 ani, lucru care nu poate fi decât admirabil, fiind *** putini să fac rău, cum ar fi fost sa ne uităm 4 ani doar la triștii aia de la PNL și USRplus, cu opoziția hoților de la PSD?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gio  •  12 decembrie 2020, 17:25

Si in cate tari alegerile s-au tinut la timp? Si daca le amanam in primavara era sigur Tolontan ca erau conditii mai bune? Pana la urma viata continua si in pandemie, alegeri se tin si pandemie, nu stiu la ce ne folosea guvern minoritar controlat de majoritatea toxica din parlament. Da, toxica! PSD si cu ale sale tentacule: CCR, avocatul poporului, gasca savonea din justitie, SIIJul, ciordache, nicolicea etc Uitam ce au facut 3 ani, cum au distrus justitia? Ordinanta 13, legile justitiei, 10 august? Sa le uitam ca vrea Tolontan. Iar cei care tim cu PSDul pot sa emigreze in Rusia, ca de acolo se trage partidu lor.

Comentează