Spitalul Militar nu neagă infecțiile din analizele bărbatului mort la 49 de ani, dar spune că „Trebuie dovedit că infecția se datorează spitalizării sau actului medical”

Prin Biroul de presă al Ministerului Apărării, spitalul condus de generalul Florentina Radu susține că „o infecţie asociată actului medical trebuie dovedit că se datorează spitalizării sau îngrijirilor medico-sanitare ambulatorii”. Practic, Spitalul Militar susține că bărbatul mort cu septicemie, după ce se negativase la COVID, ar fi putut lua infecțiile în spitalul din provincie sau din altă parte

marți, 22 decembrie 2020, 3:46

de Mirela Neag, Răzvan Luțac, Cătălin Tolontan

Luni, imediat după publicarea articolului din Libertatea, Spitalul Militar Central din București a răspuns, prin Biroul de Presă al Ministerului Apărării Naționale, în cazul pacientul de 49 de ani care a murit după ce a fost transferat în Germania cu 4 infecții nosocomiale.

Internat pe 14 noiembrie în SUUMC, venit din provincie cu SARS-COV-2, pacientul nu avea nicio bacterie pe 22 noiembrie, la 8 zile după internare, conform analizelor spitalului.

Apoi, pe 23 și 24 noiembrie, testele COVID-19 au ieșit negative.

Pe 27 noiembrie, la aproape două săptămâni după internare, bărbatului îi apar 3 germeni: ciuperca Candida Albicans, bacteria Klebsiella pneumoniae, bacteria Stenotrophomonas pneumoniae.

Pe 2 decembrie, conform documentelor din spital, „au fost recoltate culturi din aspirat bronșic și a fost identificată a patra infecție, cu Acinetobacter”.

Spitalul spune că „trebuie dovedit” că bacteriile au fost luate din spital, deși ultima, multirezistentă cu excepția Colistinului, a apărut la aproape 3 săptămâni după internarea în Militar.

„O infecţie asociată actului medical trebuie dovedit că se datorează spitalizarii sau îngrijirilor medico-sanitare ambulatorii în unităţi sanitare şi că nu era în incubaţie sau în faza de debut/evoluţie clinică în momentul internării/actului medical/manevrei medicale, pe baza definițiilor de caz actualizate periodic de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile” Extras din răspunsul Spitalului Militar Central prin biroul de presă al MApN

Nu vor să dea detalii, fiindcă nu e de acord familia

Mai mult, oficialii din Ministerul Apărării spun că pacienților li se iau „încă de la ridicarea unei suspiciuni” probe care sunt analizate de către echipe de specialiști.

Cu toate acestea, Spitalul Militar nu vorbește despre vreo finalitate în cazul de față, ci evită orice referință la el.

Astfel, biroul de presă invocă două articole din Legea 46/2003 și Codul Deontologic al medicilor, spunând că datele sunt confidențiale, mai ales că „familia nu a fost de acord cu divulgarea datelor”.

Familie care, întrebată de Libertatea, a punctat că nu are dosarul medical și nici alte documente medicale ale rudei decedate în Germania, după ce a fost transferată din spitalul bucureștean!

„Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ,,Dr. Carol Davila” (SUUMC) respectă și aplică normele și procedurile interne care asigură prevenirea şi controlul infecţiilor asociate asistenței medicale”, se adaugă în răspuns.

Iată, mai jos, răspunsul integral al MApN:

Comentarii (4)Adaugă comentariu

Narcis Elenciu  •  22 decembrie 2020, 17:41

De ce nu spuneți că este vorba de Sebi Radu, parlamentar, mort la 49 ani?

Obositor  •  22 decembrie 2020, 20:08

Poate spargeți coaja de ou tare ca betonul a disprețului față de adevăr...

bg  •  22 decembrie 2020, 20:47

Raspunsul SUUMC este o balmajeala de articole de legi, prevederi si ordine de ministru prin care se incearca ca problema sa fie data dupa visin. Nimic concret, nimeni nu isi asuma nimic, de vina este legislatia prea secretoasa, familia care nu a dat acceptul, infectia care nu a fost dovedita, definitia de caz...Desi te-ai fi asteptat la altceva, sa nu uitam ca SUUMC este in Romania, tara unde infectiile nosocomiale continua sa fie subdiagnosticate, subraportate si la 6 ani de cand ele au intrat in atentia presei. Ordinul MS 1101/2016 nu a reusit sa le scoata la suprafata in totalitate {pentru a cunoaste dimensiunea fenomenului] si apoi sa vedem o scadere a lui. Este nevoie de o alta abordare din partea MS care ne-a obisnuit sa ia decizii, sa dea dispozitii, sa traseze sarcini unui sistem sanitar lasat sa se dezvolte singur, haotic, de capul lui, fara sa-i dea o directie clara.

Obiectiv  •  24 decembrie 2020, 10:36

Daca Philippe de Villiers crede (intr-un interviu aparut intr-o publicatie din Romania) ca Franta este un ... "Absurdistan condus de o banda de amatori", atunci Romania este un Absurdistan la cub, condus de o banda de incompetenti corupti!! Ceea ce se intampla la noi este de domeniul irealului si confirma butada ca "viata bate filmul"! In interviul tradus in publicatia amintita, fostul deputat francez radiografiaza cu prezcizie situatia actuala si da verdicte ce care dovedesc profunzime si spirit analitic! O.

Comentează