Octombrie 2020, luna octombrie cu cei mai mulți morți înregistrați în România de la cel de-al Doilea Război Mondial!

De Cătălin Tolontan

marți, 29 decembrie 2020, 9:34

De Cătălin Tolontan

Cei 27.491 de români înregistrați decedați în octombrie 2020 sunt cei mai mulți morți ai oricărei luni octombrie din 1944 și până azi! Datele au fost confirmate luni, 28 decembrie, de Institutul Național de Statistică (INS), care a cercetat seriile lungi de cifre din ultimii 80 de ani, la solicitarea Libertății.

În 10 decembrie, INS a publicat „Mișcarea naturală a populației” pe octombrie 2020. Comunicarea sa tradițională conține natalitatea, mortalitatea, sporul natural și numărul de căsătorii și divorțuri.

În octombrie 2020 au fost înregistrați în România 16.546 de copii născuți și 27.491 de decese.

Termenul „înregistrat” semnifică numărul de nașteri și de decese contabilizate într-o lună, care diferă ușor de cele efective în acea lună. Potrivit metodei statistice, în fiecare lună există o mică abatere care se reglează: nașterile și decesele din finalul lunii anterioare, care n-au fost prinse în situația acelei luni, se raportează în luna curentă. După cum evenimentele din ultimele zile ale lunii curente se reportează statistic în luna următoare.

Raportul INS arată că octombrie 2020 are cu peste 4.000 de decese mai mult, semnificând 20% în plus, față de orice altă lună a anului curent.

Față de lunile octombrie ale ultimului deceniu, mortalitatea din octombrie 2020 e cu 30%, în medie, mai mare. În octombrie 2019 fuseseră 21.079 de decese înregistrate, iar un an mai devreme, 22.942 de decese.

„Cea mai mare mortalitate înregistrată în octombrie, dintotdeauna”

Pe fondul mortalității ridicate, Libertatea a rugat INS să verifice seriile lungi de numere, de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Răspunsul Institutului Național de Statistică a fost că „în 2020 este cea mai mare mortalitate înregistrată în octombrie, dintotdeauna”. Sunt luați în calcul anii de după 1944, „înainte oricum populația era alta, mai mică”.

Mortalitatea mare apărea, statistic validat, în iarnă

Luni cu mortalitate mai mare în istoria postbelică României au mai fost, dar în iarnă:

De altfel, ianuarie 2004 este cea mai mare cifră anterioară a mortalității, ceea ce înseamnă că, în valori absolute, de 16 ani în România nu au murit atâția oameni într-o lună, oricare ar fi aceasta.

Comparând cu cele 27.491 de decese din octombrie 2020, luna octombrie cea mai apropiată ca mortalitate a fost în 1997, cu 23.804 decese înregistrate.

Situația din România nu e unică, un economist din Polonia susținând că noiembrie 2020 este luna cu cea mai mare mortalitate a țării sale, de la război.

În cazul României, comparația octombrie 2020 – toate celelalte luni octombrie din ultimii aproape 80 de ani a fost confirmată oficial de autoritatea de statistică pentru redacția Libertatea.

Care pot fi cauzele?

Profesorul Ghețău: „Creșterea mortalității prin alte cauze de deces în contextul marilor dereglări”

Într-un articol publicat pe contributors.ro și preluat de Hotnews, profesorul doctor Vasile Ghețău, probabil cea mai apreciată voce a studierii demografiei de la noi, vorbește despre „Recrudescența mortalității” în întreaga Europă.

El observă că, într-o serie de țări, s-a înregistrat „stoparea lungului parcurs descendent după vârful din primăvară și reinstalarea creșterii mortalității”.

Efectul mortalității COVID este semnificativ.

„Numărul de decese provocate de virus s-a majorat semnificativ în luna octombrie, ajungând la 2.140 (1.204 în luna anterioară), iar proporția în ansamblul deceselor a ajuns la aproape 8 la sută, valoare care confirmă o contribuție în progres a deceselor prin virus la creșterea numărului total de decese”, scrie Ghețău.

Dar nu doar morțile direct înregistrate din cauza COVID, care contribuie cu 8% în mortalitatea lui octombrie 2020, este explicația, consideră statisticianul. Pandemia are și efecte indirecte puternice, care încep să se vadă în statistică.

Vasile Ghețău:
Sursa majoră a creșterii numărului de decese nu poate fi însă decât creșterea mortalității prin alte cauze de deces în contextul marilor dereglări, disfuncționalități și restricții la internări și tratamente în spitale. Nu ar trebui să subestimăm efectele psihologice negative ale măsurilor restrictive, ale izolării îndeosebi, în agravarea unor patologii. 

 

Comentarii (18)Adaugă comentariu

Mos Bionteaca  •  29 decembrie 2020, 15:14

Absolut cutremurator acest articol care ne arata inca o data tuturor necesitatea absoluta ca jurnalistii din Prima Linie mainstream sa fie vaccinati primii asa incat sa stam linistiti ca nu ramanem fara aceste culmi ale jurnalismului politic corect. Multumesc enorm si spor (de salariu) la Marea Resetare!

Un magar  •  29 decembrie 2020, 15:26

Hmm....nu zicea domnul președinte că s-a gestionat foarte bine pandemia? Nu a gestionat Arafat pandemia în mod excepțional? Ce mașină de PR, din bani publici, a creat Arafat prin acest DSU și de care se folosesc politicienii acum! Oribil

rmos  •  29 decembrie 2020, 22:11

@Mos Bionteaca ce este "Marea Resetare"? este ceva ... mistic? :)))))

Mos Bionteaca  •  30 decembrie 2020, 2:39

@rmos Marea Resetare este ceva de foarte bine, asa dupa cum ne invata invatatorii tai neomarxisti. Alte intrebari? Daca nu ai am eu una ptr tine. Ce raspundere legala au producatorii vaccinurilor in caz ca vaccinatii paralizeaza, dau in boala somnului, dau coltul etc? Mersi anticipat ptr raspuns.

Manea  •  30 decembrie 2020, 11:37

Mos Bionteaca, daca ai face o forma severa de covid, ti-ar iesi pe nas prostia asta cu vaccinul. Cine zice ca nu raspund? Daca nu vrei sa te vaccinezi, nu te vaccina dar nu mai scrie tampenii. Vad ca sunteti multi antivaccin pe net. Multi nino nino din astia. Nu vreti vaccin e ok. Nu va obliga nimeni. Apropo... vezi ca neomarxismul este de extrema stanga., nu de dreapta.Adica mai apropiat de socialism. Intelegi sau iti desenez?

Xi Guangzhou  •  30 decembrie 2020, 11:40

Desigur, în toată armonia, urmează un articol despre numărul total de avorturi în noiembrie 2020, comparativ cu 1918 și cu anii decrețeilor. Dacă intrăm în detalii privind cauzele oficiale înscrise pe certificatele de deces, poate tragem și concluzii relevante. În lipsa detaliilor, purtăm degeaba mască de atâtea luni, ne izolăm, păstrăm distanța... iar numărul de „periculoși” crește. Propaganda va zice cât de rău, mult mai rău, ar fi fost fără luminații lideri și măsurile lor de protecție. Poate ar fi fost 47,000 de decese sau 127,000, cine știe? Ne bucurăm că a venit acest minunat vaccin care, deși administrat, nu elimină măsurile de tipul măștilor, distanțării, etc. Foarte logic și înțelept!

rmos  •  30 decembrie 2020, 12:56

@Mos Bionteaca - "Marea Resetare este ceva de foarte bine, asa dupa cum ne invata invatatorii tai neomarxisti." 1. ma bucur ca e "de bine" dar totusi, in ce consta? hai, te rog, nu tine doar pentru tine, spune-ne te rog :)))) 2. nu stiam ca am invatatori si in plus ca sunt si "neomarxisti" :))) - " Ce raspundere legala au producatorii vaccinurilor in caz ca vaccinatii paralizeaza, dau in boala somnului, dau coltul etc?" exact aceeasi raspundere ca producatorii de alune, crustacee, aspirina, antibiotice, albinele, etc care pot provoca soc anafilactic. multumit? bine ai iesit si tu la lumina din pestera, cred ca te dor cam rau ochii :))))))))))))))))

Ilie  •  30 decembrie 2020, 15:37

De când a primit comanda " pe loc repaus" , Tolontan bate câmpii pentru clicuri. Foamea!!! S-au terminat banii de la Roșia Montană Gold Corporation și cei făcuți pe seama celor de la Colectiv?

di livio  •  30 decembrie 2020, 18:07

dacă tot îs statistici...poate ne spune INS și cîți au murit de cancer și alte boli anu ăsta față de anu trecut...da de nosocomiale?...îmi pare că zero absolut de nosocomiale, numa decese covrig au fost anu ăsta în spitale...și văd că numa luna octombrie îi interesantă, alealalte luni nu...așteptăm comparații și pt alealalte 12 luni...8.200.000 decese de cancer anu ăsta, pt ăștia nu s-a închis lumea...aliooo, canceru omoară și tineri și copii, nu numa boșorogi comorbizi, alioo, stați liniștiți la locurili voastre să vă botnițeze Arafat...amu îs vreo 15 județe în zona verde, s-a ridicat vreo restricție, se deschid școlile?...nuu, s-au băgat rastricții, așe rămîn, botnița în aer liber, aberația secolului arafatist...pînă stă Arafat în pluă

Mos Bionteaca  •  30 decembrie 2020, 19:20

@rmos Draga tovarase progressist, ptr alune, crustacee, aspirina, antibiotice, albine nu exista obligativitate de consum asa cum exista obligativitatea vaccinarii, fie ea si parsiv indirecta. In ce consta Marea Resetare? Ma mir ca un cetatean asa progresist ca tine nu stie. Sau te informezi numai de la Tolontan, Hotnews, Adevarul etc? Ia d-aci niste panseuri de la o tovarasa care promoveaza Marea Resetare, cica pe la 2030 nu o sa mai detii nimic in proprietate si vei fi fericit: https://www.weforum.org/agenda/2016/11/how-life-could-change-2030/ A ce seamana? A marxism sau a comunism? Alte intrebari/ nedumeriri mai ai?

rmos  •  30 decembrie 2020, 20:11

@Mos Bionteaca haha, omule, ti-am spus eu ca ai iesit acum din pesteri. cine te-a mintit ca e vaccinul anticovid obligatoriu? :))))) lasa-ma cu abureli de genul obligativitate indirecta! :)))) ce aia mai inteligenta suprema "obligativitate indirecta"? :))) iar partea cu linkul ala e patetica :))) auzi la el, how life could change :))))) mai omule, daca tot ai iesit din pesteri, nu mai crede tot ce citesti, vezi ca-si bat joc toti de tine :))) ce ma intereseaza ce aberatii debiteaza una prin danemarca? te pomenesti ca danemarca e o putere mondiala influenta?! :))) stai linistit, nu te mai panica aiurea la toate prostiile pe care le citesti. in 2030, daca mai traim pana atunci, proprietatea o sa fie exact cum e si acum

Mos Bionteaca  •  30 decembrie 2020, 22:28

@rmos Tovarase, dar de ce pierdem noi timpul sa-ti obosim neuronul? Lasa-ma in pestera tu fugi la coada la vaccinare! Sau poate ai lasat sacosa la rand, bine si asa! Hai succesuri stralucitorule!

Tolontan Gunoi Securist  •  31 decembrie 2020, 1:46

Tolontan, probleme cu moderarea marxista bey ***? C*** ***?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Arin Enescu  •  31 decembrie 2020, 11:28

@rmos, @mos bionteaca: vaccinul este platit de stat, adica de noi toti, de copiii si nepotii celor care mai apuca sa-i faca, impus prin restrictionarea accesului la anumite servicii, ca transport public, loc de munca, alimentatie publica, calatorii externe, evenimente publice. Marea Resetare este descrisa inclusiv in Time Magazine, nu doar in Danemarca. Masurile abuzive - masti, lockdown, etc. - vor continua si dupa administrarea vaccinului. Aveti grija de cei apropiati, mai vorbiti la telefon, intalniti-va, strangeti randurile, cititi o carte, ascultati o muzica buna... Cat mai avem voie!

rmos  •  31 decembrie 2020, 14:16

@Mos Bionteaca haha, ai invatat un cuvant nou :)))) pacat ca nu intelegi ce inseamna, nu e prea bine sa folosesti termeni pe care nu-i intelegi ;) . fugi repede in pesteri ca poate vin neomarxistii sa-ti fura proprietatile :)))) @Arin Enescu vaccinul nu e impus de nimic! e restrictionat ceva acum si poate fi folosit doar de vaccinati? NU! deci, despre ce vorbim? suferiti de sindromul drobului de sare, aveti nevoia patologica sa credeti in ceva rau iminent. sunt oameni care sunt convinsi ca o sa vina extraterestrii, altii cu religia, ca vine sfarsitul, ca vin demonii, alti oameni cu marea resetare si alte aberatii, etc. toate au la baza aceeasi conditie patologica. si foarte bine ca e platit de noi, in sfarsit statul plateste din banul nostru ceva util. cum nu o sa fie nicio "mare resetare" la fel nu o sa fie nici conditionare legata de vaccinare. pentru simplu motiv ca la acest moment e nonsens. vaccinul e injectabil deci induce anticorpi igg. deci nu prea are cum sa previna infectarea. studiile nu sunt finalizate insa nu se asteapta nimeni ca vaccinul sa previna infectarea. vaccinul previne evolutia catre o forma severa si scurteaza perioada cat persoana vaccinata si infectata transmite mai departe virusul. deci, e nonsens sa restrictionezi accesul la servicii doar pentru cei vaccinati, pentru simplul motiv ca acestia pot sa infecteze alte persoane. ce viata patetica sa traiesti in panica si teroare ca o sa-ti cada drobul de sare in cap ...

Mos Bionteaca  •  31 decembrie 2020, 17:04

@rmos Tovarase, dar tu esti un extraordinar specialist, ai fi bun de Prim Ministru in guvernul "Meu", plus reprezentant al OMS in Ro. Din pacate esti un simplu gurist propagandist pe bloguri, viata e nedreapta. Altfel ce sa zic, te repeti tot mai insistent, asa ca lasa-ma in pesteri si fugi la coada la vaccinare. Xoxo stralucitorule.

Ilie Ionescu  •  1 ianuarie 2021, 12:17

Să credem că măsurile abuzive ale guvernului vor fi în rechizitoriul acuzării pentru aceste victime, care nu și-au mai putut urma tratamentele din 2019, când au supraviețuit comorbidităților? Oficial, 95% dintre decedații cu cauză COVID-19 aveau comorbidități, deci doar 5% creștere poate fi impactul real COVID-19.

rmos  •  4 ianuarie 2021, 10:41

@Mos Bionteaca wow, tu postezi pe 31, la ~5pm!!!!! haha ..... si mai zici ca e viata nedreapta cu mine?! :)))))))))) de fapt viata e nedreapta cu tine, nu crezi? ;) dar stai ... care viata, ca tu nu ai asa ceva :)))))))))))))))))))))) stai tu linistit ca viata a fost, din fericire, destul de buna cu mine, nu am de ce sa ma plang. si nu sunt chiar un simplu forumist, am destule articole publicate, imi aduc si eu umila contributie la avansul stiintei, atat cat pot eu. iar legat de propaganda, ce propapanga mai omul pesterilor? eu doar combat din cand in cand dezinformarea si aberatiile promovate constient sau din prostie de cei ca tine, trebuie sa faca si cineva asta! ati vrea voi sa raspanditi nestingeriti panica si fake news-uri, sa prostiti si acei putini oameni onesti care mai exista in tara asta.

Comentează