Bun de tipar 2020: ce am citit în anul în care am citit puțin

Anul trecut am deschis topul pe 2019 al unui cititor fără pretenții cu cartea Marinei Abramovici, ”Încălcând toate granițele”. Recomandările lui 2018 începeau cu volumul ”Contextul”, parodia italianului Leonardo Sciascia. Pentru 2020, așa s-a întâmplat să fie, rămânem în Europa cu un roman al lui Romain Gary

joi, 31 decembrie 2020, 5:59

1. Cartea Anului: ”Dincolo de limita aceasta biletul își pierde valabilitatea” de Romain Gary, Editura Humanitas

Romain Gary este singurul scriitor francez care a cîștigat de două ori Premiul Goncourt. Întâi cu numele său, apoi cu pesudonimul Emile Ajar, când și-a trimis un văr care s-a dat drept autor să ridice premiul; nimeni nu știa cine e Ajar.

”Dincolo de limita aceasta biletul își pierde valabilitatea”, Humanitas, este scrisă în 1975 și tradusă recent de Liviu Papuc, pentru efortul și talentul căruia niciun compliment nu e prea vibrant. Și datorită traducerii, cartea a căpătat o actualitate care te face să te freci în mod constant, și nerecomandat în 2020, la ochi.

Lumea din urmă cu 45 de ani e aici, cu poveștile de iubire, bărbații care nu știu să piardă și marile companii pe care statul nu le lasă să moară pentru că, cunoaște replica, sunt prea mari. Ar fi o carte despre decădere, dacă nu ai leșina de râs în multe dintre paginile sale. Am muri dacă nu ar mai fi umor aici, printre noi.

La această categorie au mai punctat:

Și două cărți mai vechi, recitite pe post de (sau împreună cu) orice-metodă-antidepresivă: ”Abanos” a lui Ryszard Kapuscinski, unul dintre cei mai mari reporteri ai lumii cu fragmente antologice din Africa postcolonială și „Cutia neagră”, capodopera lui Amos Os, scriitor de la dispariția căruia se împlinesc doi ani și care era atât de neîndurător cu el (într-un interviu spunea că nu-i mai place Cutia neagră) și atât de bun cu toți ceilalți.

2. Cartea de non-ficțiune a anului: ”1927 – o vară care a schimbat lumea” de Bill Bryson, editura Polirom

Talentul lui Bill Bryson e ceva ce-l mobilizează într-un fel unic în cărțile-documentare pe care le scrie. Cu cât e mai bun, cu atât intră în mai multe detalii de atmosferă. Sau e invers, de fapt. Cu cât e mai muncită documentarea, cu atât iese mai bine portretul epocii. ”1927 – o vară care a schimbat lumea”, Polirom, traducere de Ioana Aneci, Doamne, măcar tu pune traducătorii la ”lucrători esențiali”, spune povestea unui an incredibil. E anul transformării lumii, e anul în care nu doar că s-a inventat televiziunea, dar a început ceea ce azi numim dominația americană.

Foarte aproape a fost:

3. Cartea Science Fiction a anului: ”Artemis” de Andy Weir, editura Paladin

Cunoscut pentru ”Marțianul”, Andy Weir e maestrul referințelor tehnice, dar în ”Artemis” o carte cu acțiunea derulată pe colonia Lunii, personajele fac totul.

4. Cartea polițistă a anului: ”Ziua răzbunării”, John Grisham, editura RAO

”Ziua Răzbunării”, RAO, poate că nu e cea mai antrenantă carte a lui John Grisham, dar e una dintre cele mai fluente într-un sens realist și uman. O crimă aparent fără noimă ne târăște într-o colecție de minciuni nevinovate, care se fac tot mai mari și mai letale.

M-am reapucat de ”Un spion desăvârșit”, socotită de mulți critici cea mai bună carte a lui John le Carre, cel care nu mai e printre noi.

Am lăsat în afara concursului, căci cunosc autorul, cea mai cald-feministă carte pe care am citit-o de multă vreme. Fostă jurnalistă, Antoaneta Opriș e coscenaristă a filmului ”Colectiv”, partenera regizorului Alexander Nanau și povestește în jurnalul său ”-Mami? -Da, dragoste” cum arată viața unei femei într-o familie de artiști cu trei copii, pe parcursul a mai mulți ani, inclusiv cei patru în care au muncit împreună la un film care a atras atenția lumii.

”-Mami? -Da, dragoste”, editura Curtea Veche, e plină de momente ca acestea.

”Martie 2015.

-Timon, mâine vine bunica să aibă grijă de voi, că noi suntem prea bolnavi.

-Cum adică?

-Adică să gătească ea, să vă spele, să vă culce…

-Și de certat cine ne ceartă? Ea? Sau tot voi?”

“Ianuarie 2016.
-Mamă, te rog să pricepi că e absurd să ceri să fie liniște într-o casă cu trei copii. Făcuți de tine…

Chiar e. Și la ce ar folosi? Dar cum dracu de nu m-am gândit singură la asta?”

”August 2017.

De-abia aștept să se termine odată vacanța mare și să vină copiii acasă, ca să fie și la mine în casă ordine și curățenie, să mămânc și eu o mâncare sănătoasă (măcar să fie ceva, orice de mâncare în casă), să se spele vasele și rufele, să nu se mai împută gunoiul, să am și eu o viață de om, cât de cât.

Trăim o studenție adevărată, cu frigider gol, dezordine mizerabilă, delăsare completă. Am nevoie de asta din când în când, dar nu-mi place cu adevărat”

***

Și nu, nu am citit mult. Dar îi admir pe toți cei care au reușit.

***

Presa anului: ziarele locale

Pandemia a prins presa locală din România mai vulnerabilă și cu mai puține resurse decât a avut vreodată. Care cumpărate de politicieni, care reduse la nivel de redacții de 10 oameni sau chiar mai puțini, publicațiile locale s-au mobilizat însă la un nivel care a oferit românilor din țară și din străinătate informații în timp real din fiecare județ, oraș sau târg.

Premiul anului 2020 merge la redacțiile locale.

Las aici o listă a lor, nu exhaustivă, cu scuze pentru cei pe care, din lipsă de timp, nu i-am pomenit. Completă nu e lista, completă a fost dedicarea voastră, de jurnaliști. Vă mulțumim!

Comentarii (13)Adaugă comentariu

o portocala  •  31 decembrie 2020, 21:12

pe langa faptul ca e greu de inteles cand mai ai si timp de citit, BT-ul de final de an(i) e ca prajiturile cu ravas: elementul surpriza si placerea unor noi descoperiri. an bun! )

Miron  •  31 decembrie 2020, 23:32

Toate cărțile recomandate de tine s au găsit locul in sertarul minții mele . Alături de multe altele .care ți au scăpat și care merita citite .Suplicii intelectuale in anul pandemiei . ,, observa , gândești , planifica “. Cele bune .

paul S  •  1 ianuarie 2021, 1:21

Dacă ești atat de telectual, de ce scrii "Național Arena"? Sau te sabotează angajații de la corectura, ca să pari tu *** și sa rada lumea de tine?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ciprian  •  1 ianuarie 2021, 2:11

Multumim mult, un an nou cu cărți cel puțin la fel de inspirate. La mulți ani!

Ilie  •  1 ianuarie 2021, 12:26

Bzi.ro e ziar local? E un fel de advertorial nedeclarat. Și, la urmă, hai să te mai lauzi cu filmul cu care faci bani din nenorocirea altora. În schimb e bine să susții feminismul. Sunt total de acord: ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Vasile  •  1 ianuarie 2021, 12:49

Patronii site-ului bzi.ro au fost condamnați pentru șantaj. De ce ii promovezi. Dacă ai argumente solide, le aștept.

Bogdan  •  1 ianuarie 2021, 20:48

Bzi n-are ce cauta acolo!! un gunoi de ziar de santaj

Ninel Corronavirusorian Rezist  •  2 ianuarie 2021, 2:50

Tolontan, auzi cica Domnul Herr Presedinte nu se vaccineaza inca ptr a nu se interpreta. Tu, care esti asa cult in cap, poti sa ne explici logica? Si inca o intrebare: tu cand te vaccinezi? Esti unul dintre Eroii din Prima Linie a Propagandei, asta pardon, a Luptei contra Covid. Nu putem pentru ca sa ne permitem pentru ca sa te pierdem, parol!

Ala  •  2 ianuarie 2021, 5:50

Ati omis cartea cea mai importanta dintre toate "2020: Inceputul sfarsitului dominatiei incepute in 1927" Scrisa de un liliac din China, are trei editii, una pe 14 nano scrisa in martie, una pe 10 nano scrisa acum, si o editie viitoare scrisa pe 7, data publicatiei este aprilie-mai, editura SMIC din Shanghai.

tibi  •  2 ianuarie 2021, 9:28

citynews.ro nu mai există

Alex One  •  2 ianuarie 2021, 9:32

Puteam sa jur ca n-ai sa ratezi,si din acest motiv am citit articolul, sa amintesti ,cam ca nuca-n perete, de subiectul tau preferat, ala de'l lecturezi cu Obama, sigur, cand ai si tu timp. Tolontan, ia aminte ca si Horia Tecuceanu a scris candva o carte bazata pe un subiect servit. Dupa niste ani, nu prea multi ca altfel se miscau lucrurile pe atunci, a iesit adevarul gol-golut la plimbare. PS. Schimba-ti poza ca nu mai are legatura cu fizionomia ta actuala. Ca doar nu esti artista de varieteu .Te-am vazut dandu-ti si tu o parere la solicitarea lui Patraru, ce naiba asta e, "Si anii trec in urma mea, ma intunec".

Catalina  •  2 ianuarie 2021, 22:46

Ma bucur si nu ma mir ca l-am gasit pe Romain Gary pe pagina dvs. Chiar daca nu am citit cartea lui din acest top ( am pus-o pe lista), stilul nu are cum sa fie diferit de cel din La vie devant soi/Ai toata viata inainte, una din cartile mele preferate all time (si pe care o recomand calduros, daca nu ati citit-o, ar fi o carte pentru topul 2021). La multi ani!

Gabriela  •  8 ianuarie 2021, 18:39

Dambovitanews nu face dacat sa copieze stiri și sa șantajeze. Proasta alegere!

Comentează