Politicienii se supără că am intrat în 2021 cu glume proaste la TVR, când de decenii televiziunea și radioul publice sunt ele însele glume

Deputatul USR-PLUS Iulian Bulai, președintele Comisiei pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă din Camera Deputaților, e indignat că TVR nu s-a încolonat ca ”instituție a statului”. Bulai trădează, involuntar, că se pregătește un alt val de politizare: pleacă ”partenerii PSD”, cum i-a numit el, vin ai noștri. De fapt, marea problemă la TVR și RRA este că au uitat să facă jurnalism de foarte mulți ani de zile, pentru că toate partidele sunt confortabile cu obediența

duminică, 3 ianuarie 2021, 5:05

de Cătălin Tolontan

”În plină pandemie, toate instituțiile statului trebuie să lucreze împreună pentru a găsi soluții în a opri acest fenomen care ne afectează pe toți. Discuția de marți va fi despre comunicarea și informațiile publice care distorsionează mesajele din partea autorităților și sprijinirea comunicațională a unor măsuri de sănătate publică”, a scris Iulian Bulai pe Facebook, relatează Hotnews.

Deputatul USR-PLUS face o confuzie. Ca și sora sa, Radio România Actualități, TVR nu este o ”instituție a statului”. Ea deservește societatea, nu statul. Publicul, nu Guvernul. Milioanele de contribuabili, nu pe Klaus Iohannis.

Că posturile publice nu îi servesc pe cetățeni, asta e adevărata discuție.

În cazul TVR, nu ”bășcălia” din emisiunea de Revelion, cu adevărat o mostră de prost-gust, de misoginism și de discurs al urii, este însă autentica bășcălie.

Nici măcar cei 200 de milioane de euro cheltuiți anual de televiziunea și radioul public – îi fac cam jumătate-jumătate – nu sunt problema.

Adevăratele costuri vin nu din ce fac TVR și Radio România, ci din ce nu fac. Noi toți decontăm lipsa de combativitate în numele adevărului a acestor canale. Cu excepția faptului că au cam 4.000 de angajați, ceea ce e important pe o piață media în dificultate, TVR și RRA nu-și fac treaba, iar asta se vede nu doar în audiență, ci mai ales în impactul public minor.

Misiunea lor nu se măsoară doar în reach și în puncte de rating, ci în felul în care apără interesul public al comunităților, și nu al statului, cum crede Iulian Bulai.

Uriașul potențial al rețelei naționale de oameni din TVR și RRA

Și tocmai pentru că, înainte de deputatul USR-PLUS, alți politicieni din PSD, PD-L, PNL și UDMR au gândit la fel, considerând posturile publice drept ”instituții ale statului” (sintagmă în spatele căreia și-au angajat pilele), acestea nu au însoțit modernizarea țării nici măcar după aderarea la UE. Au rămas în urma României, ceea ce e cu adevărat o performanță.

Sigur că există oameni valoroși și la TVR, și la RRA. Statistic nu putea fi altfel din miile de angajați.

Dar, trăgând linie și vorbind de misiunea publică, ele nu au fost informative, incomode și critice la adresa Guvernului și președintelui, indiferent cum s-au numit ocupanții acestor poziții.

Și, la fel de grav, nu au pus sub presiune autoritățile locale, deși banii publici le ajută să dețină singura rețea consistentă de stații locale și de corespondenți, o lupă care poate privi la nivel de detaliu, unica rămasă în presa din România.

Degeaba au însă oameni în fiecare județ. Blaturile cu magnații locali sunt atât de cimentate că nu se mai poate difuza o știre corectă despre nimeni. De la Botoșani la Cluj și de la Constanța la Timișoara, România toată pare că slăvește ”instituțiile statului”.

Sau, când se critică ceva, o fac cu glume misogine, cu opinii care încurajează limbajul urii. Un milion de emisiuni de Revelion cu președintele Iohannis maimuțărit (toți preșdinții au fost) nu face cât o serie consecventă de știri incomode de la Cotroceni.

De ce nu a dat interviu la TVR președintele României în atâția ani de mandat? Puneai un om în fața palatului Cotroceni zi de zi, până când dădea. De ce șeful SRI, Eduard Helvig, nu a dat niciodată vreo explicați în fața telespectatorilor TVR?

Motivele pentru care oamenii buni nu vor în TVR și RRA

”Doina Gradea trebuie să plece din TVR și să ia cu ea și pe partenerii PSD care au mai rămas acolo”, a mai spus Iulian Bulai.

Înainte de orice, Doina Gradea nu trebuia să ajungă acolo. Ea a fost numită de stânga politică. Dar, înaintea sa, nici alții, puși de dreapta, nu aveau ce căuta.

Au existat și câțiva oameni decenți de-a lungul acestor decenii în fruntea TVR și RRA sau în executivul de top al posturilor, dar acolo nu-ți termini aproape niciodată mandatul, de ce ar veni cineva care știe meserie?

De regulă, ofertele pentru profesioniști  au fost formulate în termeni grăbiți și improprii, ca și cum ar fi un mare avantaj să te angajezi acolo. E exact invers. Politicienii trebuie să convingă ei oamenii buni să vină să lucreze la TVR și RRA.

Nimic nu se compară, în media din România, cu dificultatea de a reforma televiziunea și radioul public, iar cele două nu pot fi făcute decât împreună, căci așa s-ar pune resursele la comun într-un moment în care conținutul poate fi declinat pe orice platformă.

Orice a făcut un manager, un om de redacție, un jurnalist, cel mai greu în viața lui, trebuie înmulțit cu 100 ca efort dacă Parlamentul ar vrea cu adevărat canale publice independente. Nu canale ale statului!

Ultima șansă

Și mai e ceva. Ciclic se naște lozinca populistă, ”Să nu mai controleze și să decidă Parlamentul șefii TVR și RRA!”. Ba să-i numească, pentru că Parlamentul îi reprezintă pe acționarii reali ai acestor posturi, care sunt cetățenii. La fel se întâmplă în țările democratice, cu posturi de televiziune și de radio adevărate, unde Parlamentul își îndeplinește obligațiile.

Dar, după aceea, gata, posturile publice rămân fără vreo imixtiune managerială sau editorială din partea nimănui, nici a Parlamentului.

Dacă TVR, RRA și Agerpres nu se vor uni după modelul BBC, lăsând deoparte orice orgolii, dacă politicienii nu vor înțelege că o conversație națională civilizată începe prin ei înșiși oferind explicații publicului și răspunzând la întrebări grele, peste cinci ani vom adăuga bășcăliei încă un miliard de euro arși! Un miliard.

Este, probabil, ultima șansă înainte ca lumea digitală, Google, Facebook și rețelele sociale să ducă definitiv în irelevanță posturile publice din România.

 

Comentarii (29)Adaugă comentariu

Gio  •  3 ianuarie 2021, 17:31

Ai o fractura de logica, bine, mai multe.. Idee ca parlamentul numeste sefii TVR iar pe urma ei vor deservi publicul si nu pe cei care i-au pus acolo este copilareasca, este exact ca si independenta judecatorilor de la Curtea Constitutionala.. Pe urma vii si zici ca TVR trebuie sa deserveasca cetatenii nu “statul”, ca pe urma sa sustii ca sefii TVR trebuie numiti in continuare de Parlament, ca Parlamentul este reprezentantul cetatenilor.. pai ori cetatenii sunt de-o parte si “statul” (incluzand si parlamentul) de cealalta parte, ori nu sunt? Pe urma nu stiu cum a deservit TVR interesul cetatenilor prin luarea in bascalie a masurile anti Covid. Programul TVR a fost probabil in ton cu pozitia oscilanta a PSDului referitor la lupta cu virusu, ba e Covid, ba nu-i Covid, ba Guvernul exagereaza cu carantina si amenzile, ba este iresponsabil ca vrea sa tina alegerile la termen etc

flasc  •  3 ianuarie 2021, 17:48

hidra globalista vrea sa acapareze si TVR-ul. au nevoie de un instrument de propaganda puternic.

Ilie  •  3 ianuarie 2021, 18:32

Vezi că l-ai jignit pe Naum. Acolo s-a făcut El ziarist. Ajutat de taică-su.

Valentin Uban  •  3 ianuarie 2021, 18:39

De data asta Tolo are dreptate si scrie si gandeste corect. Din pacate fractura de logica nu e a lui, ci a politicienilor, numiti fie partide politice fie Parlament. Romania, mereu surprinzatoare. Aici avea dreptate si duduia Udrea.

Aurel Craciun  •  3 ianuarie 2021, 19:55

Cătălin, e simplu. Pe vremuri era "partidul mult iubit". Mulți dintre cei de acum sunt aceiași de atunci (sau urmașii lor). Mentalitatea nu s-a schimbat cu nimic. Pentru ei dacă îi lauzi poți spune ce vrei (inclusiv injurii), dar dacă îi critici trebuie să fii ars pe rug. Motive se găsesc ușor. Satira (nu contează cât de groteasca e) e deja interzisă peste tot (doar "satira bună " e permisă). Partea proastă e că asta se întâmplă peste tot în lume (dacă nu ești cu ei atunci ești împotrivă).

Dan  •  3 ianuarie 2021, 20:34

Nu exista, in termeni reali, Romania. Ci regatul Bucuresti, unde se aduna toate resursele, obligatoriu. Falia ce desparte Bucurestiul de tara e tot mai asanca. Cat despre Tvr, Tolo, de cati ani visezi sa ajungi sef acolo?

doilaunu  •  3 ianuarie 2021, 21:21

sa fim cinstiti, Televiziunea si Radio publice sunt institutii desuete, la care putem renunta linistitit. Intr-o tara cu deficit prognozat de 7% in 2021 sa dai un sfert de miliard de euro pentru aceste institutii este un lux de care trebuie sa scapam cat mai repede.

Dantheman  •  3 ianuarie 2021, 21:57

Tvr asa cum e da ceilalti sint prooaganda anti Romania jos johaniss guvernul e marioneta strainilor

Victor Popescu  •  3 ianuarie 2021, 22:02

Singura sansa ca TVR si RRA sa devina posturi de mare audienta este ca seful la amandoua sa fie numit marele tolo. Cu el, toate treburile se vor rezolva in modul cel mai fericit posibil . deci votati-l pe marele jurnalist obiectiv si impartial care este tolo. Ha, ha , ha

Toader  •  3 ianuarie 2021, 22:32

Dacă manipularea trebuie să ajungă artă atunci BBC e de urmat. Revelion la mine ACAS' pare-a fi fost semnal, avertisment, dac-a fost dat de tembeliziunea publică, TVR; nu toată lumea pare'a fi mulțumită de cum se-mparte prada din vremea plandemiei, că, pe lîngă NOM, despre asta e vorba nu de viruși închipuiți.

Noss  •  3 ianuarie 2021, 23:22

La multi ani Domnul Catalin ! Va salut, va doresc sanatate si 2021 sa va aduca ce va doriti, pentru familie in primul rand si apoi celelalte ! Nu ma regasesc mereu in ceea ce scrieti, cum e si normal, cred insa ca veti fi mereu de buna credinta. E greu, intr-o mare de jurnalisti care au facut multe compromisuri. Foarte corecta analiza despre aceste institutii imbatranite in rele, zic eu. Si nici o speranta, sa nu ne facem iluzii. Sunt romanesti si sunt de aici, din peisaj, daca s-ar schimba ceva ar insemna ca Romania noastra, originala, a lesinat de mult. Ar fi un lucru bun sa lesine. Sanatate si spor in toate !

vioreata  •  3 ianuarie 2021, 23:29

De acord cu d-ta, dar este vorba de milioane de euro gestionati rau si in mare masura aruncati in vant, ceea ce se numeste prejudiciu. Un prejudiciu din banii nostri. Inainte de demiteri, schimbari de garda, angajarea unor noi geranti, manageri este importanta recuperarea acestui prejudiciu. Altfel, istoria se va repeta la infinit.

Catalin Mihai  •  3 ianuarie 2021, 23:34

Cand Dragnea era njurat pe la realitatea si cand acelasi post prin vocea mascariciului de Rares Bogdan instiga la violenta unde ai fost, tovarase Tolontan?

Stefan  •  4 ianuarie 2021, 0:42

Tolontane ai dat-o in bara te -ai prefacut ca spui ceva dar de fapt gandul iti era *** *** ( *** ) in primavara trecuta . Te am pierdut si pe tine , mai bine intoarce-te la sport.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Adi  •  4 ianuarie 2021, 3:36

Fostul turnator al Securității, pe nume Mugur Mihaiescu a ajuns mare vedeta in pademie.In loc sa reflecteze la ce rău le-a facut unor oameni înainte de '89 cand ii turna la Securitate, si sa-si puna cenusa in cap ptr faptele sale, tovarasul Mugur Mihaiescu , " sursa Mihai" a devenit foarte vocal. La fel si " sursa Mache" care ne predică despre morala ortodoxa a smereniei, dar uita cand semna angajamente in biroul tovarasului Colonel de pe Bulevardul Lenin ( actual Mamaia).Cafeaua braziliana si Kent-ul te faceau sa uiti de morala creștină si de smerenie. PS. Curios este faptul ca EVZ a devenit un fel de " Săptămâna" , un sanctuar al celor care au dat cu subsemnatul si au devenit " surse"ale Securitatii ,SRS, Pătrușcă, Ciachir , toți turnatori dovediți si reconvertiti peste noapte in mari creștini și antiglobalisti .Foarte interesantă regruparea asta de forțe care a trecut de la " Ziua lui SRS" la " Evz a lui Andronic"

Traian  •  4 ianuarie 2021, 4:50

Atata lipsa de logica numai la un jurnalist de tabloid puteai citi... Tolontan, ia explica-ne cum vine asta sa isi bata joc cineva de tine pe banii TAI ? Porti masca ? Ia stai sa te injure Garcea pentru ca esti un fraier dupa care sa iti ceara bani ca onorariu... Pentru ca , poate nu stiai, toti platim taxe la bugetul din care GUVERNUL subventioneaza TVR.

Cipirica  •  4 ianuarie 2021, 7:37

L-au jignit pe ***. Ce sa spun. Nu mai avem voie nici sa criticam. Suna cumva a dictatura?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Razvan  •  4 ianuarie 2021, 7:48

E absolut fascinant spiritul civic si critic, doctrina purista , etica care ii cuprinde pe ziariati cand vorbesc despre cum ar trebui sa etea lucrurile. In ciata de zi cu ai, da, se *** pe 3 lei si scriu ce li se cere si da, dar teoria o stiu si cer imperativ sa fie aplicata de ceilalti. Cei care au lucrat in trusutul Vociculescu (unde se ajunsese la un control *** - vezi discutia Varanului cu Dragotescu, din emisiunea lui A.Gheorghe) ar trebui sa se bage sub pamant , cand vine vorba de independenta presei si sa lase lectiile! Da, TVR e o chestie desueta, mancatoare de bani publici si controlata de politic, dar care din cele 3 caracteristici nu se aplica si trusturilor "independente" (Antene, Realitatea, Digi)? Niciuna nu are ca element central informarea publicului, ci doar interesele patronului, grupului sau politic, "baieti destepti". Cum e la Libertatea, dl Tolo?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

tindala  •  4 ianuarie 2021, 10:12

La multi ani!Domnule Tolontan!Eu unul-mai greu de cap-ca d-aia mi se zice”tindala”-sau mai circotas-nu pot sa pricep cum se pupa „independenta„ cu...dependenta!De banul public!„Public” ,dar obtinut de stat si administrat de stat!Sa ne intelegem:una e independenta fata de politicieni-care sunt si ei oameni,unii mai competenti altii mai incompetenti,unii mai cinstiti altii mai ticalosi-si alta e independenta fata de...institutiile statului!Care si ele-in primul rand- reprezinta cetatenii!Pentru ca in definitiv si TVR si RRA sunt-sau ar trebui sa fie-niste institutii!Altfel...ne mintim singuri!Si cu consecinte dezastruoase fata de noi insine!Ma refer aici si la asa numita independenta a justitiei!Adica coruptie si incompetenta, nesanctionate de nimeni!Poporul roman va plati multe generatii de aici incolo, daunele imense provocate de o astfel de Justitie prin scandaloase restituiri de proprietati, in complicitate cu”case de avocati”specializate!S-a ajuns pana acolo incat s-au restituit sute de mii de hectare de padure pe baza...de martori!Ca acele paduri ar fi apartinut cutarei comunitati in timpul lui...Stefan cel Mare!Iar la aceasta situatie presa„independenta„-constient sau inconstient- a contribuit si ea„punand presiune„ pe guvern si inducand in eroare pe cei multi!Adica tocmai pe cei care vor plati!

ION  •  4 ianuarie 2021, 10:32

Critica T V R -ul , pupincuristii talambului din deal , te joci cu *** de la U S R !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

buzoianul brasovean  •  4 ianuarie 2021, 10:56

Poate o sa-i scoata din aceasta dilema Cristoiu si Dinescu, doi profitori ai tuturor regimurilor. Ce rau a facut poporul roman de trebuie sa-i suporte pe acesti "simpli cetateni"(cum spunea tov. Ceausescu in 1989), acaparand micul ecran la TVR 1 cu opiniile lor scrasnite despre tot si despre toate si, in fond, sa nu spuna nimic?

UM TVR  •  4 ianuarie 2021, 11:04

La televiziunea „civililor” Dinescu și „Coroiu” a fost un revelion pe măsură: Turnătorul la Securitate „Mihai” și Abonatul la Bani Publici Dănutz SRL. Mai lipsea la 12 noaptea să iasă dintr-un tort Petrov cu o blondă în sânii goi și să-i stropească pe toți cu șampanie. De față generalul Izmană și generalul Ilie Năstase. Obligatoriu în uniforme de paradă. Și manele. Și în încheiere o bătaie cu frișcă... Așa televiziune, așa producții.

Alex One  •  4 ianuarie 2021, 11:07

E clar ca Revelion TVR 1 a fost un fiasco dinainte cunoscut. Cum a fost posibil sa li se incredinteze programul celor doi colosi ai umorului gretos, fara sare si piper , jalnic, vulgar care oricum numai practicau de ani de zile fiind cazuti salutar in uitare ? Dar sa te trezesti tu Doina Rusu deranjata de "spectacolul grotesc" este comic daca nu de-a dreptul penibil ! Pai unde erai cand cel care ti-a oferit sinecura, (post cu rang de subsecretar de stat cu leafa babana, program lejer, masina la scara si responsabilitate zero), elogia si defila cu "placuta suedeza" ba o si o ridica la rang de lupta politica ? Atunci nu te deranja spectacolul, era inaltator ? Cum de altfel nu l-a deranjat nici pe filozoful fara opera, director de mare editura, care a inchinat chiar o oda celor "sapte cuvinte" ! Tolontan, ai sesizat bine, acum se cauta pretextul pentru un razboi ,demiterea conducerii TVR, asta asa in deschidere. La aparat, Doina Gradea oricum un *** al PRO TV ca si alte tovarasele aduse nu se stie cum si de catre cine carora li s-au incredintat imediat emisiuni dupa ce persiflasera ani de zile televiziunea publica ,ca unde-i mai bine ca la Stat ? Venirea ei a deschis ochii multora care traiau in alte sfere, ca fata de dictatura de la privat cea de la Stat pisol cu apa . Se incalzeste Avocatul Poporului, urmeaza Iordache de la Consiliul Legislativ. Si tot asa. PS. Ma uit la Bulai si nu pot sa nu-mi amintesc ceea ce se zice in popor de anumite practici care slabesc rau de tot vazul !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

bg  •  4 ianuarie 2021, 11:24

Astazi, in lume, nu mai este la moda sa fii PRO, sa incerci sa construiesti ceva pentru omenire in jurul unei idei, sa daruiesti, sa impartasesti, sa iubesti, este la moda sa fii ANTI, nu conteaza mijloacele, conteaza scopul - sa distrugi cu o furie si ura nemasurata ce au incercat sa faca altii in secole! Esti apreciat si ridicat in slavi daca esti un infocat pana la fanatic ANTI, antieuropean, antimigratie, antivaccinare, antimasca, antistiinta, anticultura si antieducatie...adica tot ce inseamna progres, evolutie, umanitate...I-as intreba pe acesti corifei foarte vocali ai curentului ANTI ce solutii au la problemele omenirii, ce vor sa puna in loc...Raspunsul este NIMIC...dupa ei POTOPUL, este NEANTUL....

Cap limpede  •  4 ianuarie 2021, 16:38

Nici nu stii care manipulare este mai odioasa, cea via televiziunea publica sub girul puterii pe banii nostri sau cea care ne parvine via televiziunile comerciale tot pe banii nostri?(patronii infractori au deturnat tot din banii nostri) Tolontan nu este persoana potrivita pentru lectii de etica jurnalistica. Stim de ce. Cred ca gasim mai multe coloane vertebrale intregi la Antipa decat in toate redactiile de presa din Romania.

Georgio  •  4 ianuarie 2021, 17:07

Interesant este ca, in plina pandemie, in timp de Guvernul a cheltuit 40 de milioane de euro pentru campanii media de constientizare a cetatenilor, indemnandu-i pe oameni sa poarte masca, vine TVR, condusa de o clica Pesedista, sa nu ne ascundem, care cheltuie 140 de mii de euro pt un spectacol de prost gust in care se ia in bascalie purtatul mastii, buna de sters la c.r cu ea, conform spectacolului “de satira” respectiv. Pe urma obraznicie maxima si tipica din partea celor implicati plus sustinere tolontaniana..

Daniel Popescu  •  4 ianuarie 2021, 18:16

Domnule Tolontan, sunteti in eroare, plangerea nu a fost la adresa "bascaliei" la adresa politicienilor ci la faptul ca s-au sabotat masurile luate impotriva pandemiei. Nu trebuie ca oamenii sa iubeasca politicienii, ba chiar e contraindicat, dar sa vezi pe un pseudoumorist ca e impotriva masurilor doar pentru ca nu mai poate face el profit la barul lui indiferent cati oameni sufera sau mor din cauza asta e deja prea mult. A mai fost invitat si un alt personaj cu aceeasi gandire care e suparat deoarece masurile l-au impiedicat sa mai primeasca bani de la primari pentru concerte si e suparat ca l-a parasit amanta care statea cu el doar pentru bani. In plus, se considera mare artist dar a strans din vanzari de albume sau concerte platite fix un pix. Un artist care nu poate vinde si traieste doar din pomeni electorale e zero barat. O alta eroare e cea legata de sintagma "institutie a statului" - politia, parlamentul, jandarmeria, TVR, etc sunt institutii ale statului deoarece functioneaza cu bani de la bugetul de stat. Si da, ele trebuie sa serveasca cetateanul, iar chiar daca nu se intampla e pacat dar sunt in continuare institutii de stat. Akta eroare e generalizarea - domnul in discutie vrea schimbarea celor pusi de psd cu ai lor si cu membrii familiei sale. Care parte din declaratie v-a facut sa spuneti asta? Ar fi corect sa va consider corupt si ca ati furat de la bugetul statului doar pentru ca ati lucrat (din pacate pt dvs) pe voiculescu? Vedeti, generalizarile pot fi facute foarte usor dar nu sunt neaparat adevarate. Referitor la "bascalie", pe care o considerati autentica, ar fi normal sa declar postarea mea ca fiind "bascalie" (autentica, deoarece sunt primul care va numeste asa) si sa spun ca sunteti pedofil? Bineinteles, ati avea dreptul, ca si cei pomeniti la TVR, sa cereti ajutorul justitiei, etc. Dar eticheta de pedofil v-ar ramane, chiar daca a fost o minciuna si o "bascalie" (vezi Cezar Petrescu). De asemenea, ma gandesc ca daca misoginismul indivizilor (pe post national si la o ora de maxima audienta) e acceptat atunci de ce youtuber-ul ala (colo sau cam asa ceva) e inamic public iar astia sunt acceptati (a nu se intelege ca il sustin, sunt tatal a 3 fete!!!!)? Nu imi aduc aminte opinia dvs cu privire la influencer, daca l-ati sustinut sau nu.

Tibi  •  4 ianuarie 2021, 21:29

Excelentă analiza. Trebuie scăpat de politizare și trebuie management tip privat, nu va merge altfel.

Roxana  •  5 ianuarie 2021, 13:17

Foarte bine scris articolul. Like!

Comentează