Cinci pacienți cu Covid au murit cu infecții nosocomiale în spitalul militar nou de campanie, inaugurat de Klaus Iohannis. Publicăm dosarele lor

Spitalele noi se doresc garanția curățeniei și siguranței pacienților.

luni, 4 ianuarie 2021, 11:26

Sub același management și proceduri ca și la Spitalul Militar Central, în martie 2020 a fost ridicat, „pentru tratarea pacienților cu Covid cu cazuri ușoare și medii”, spitalul de campanie ROL 2 de la Otopeni. În noiembrie, aici au murit cinci oameni, cu vârste între 58 și 84 de ani, colonizați cu mai mulți germeni multirezistenți la antibiotice. Bacteristan 2021 continuă.

de Răzvan Luțac, Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Noul campus medico-militar Covid al Spitalului Militar Central a fost amplasat în curtea Institutului de Geriatrie „Ana Aslan” din Otopeni și a fost inaugurat în prezența premierului Ludovic Orban și a președintelui Klaus Iohannis, pe 28 martie 2020.

Îmbrăcat într-o geacă de piele de stil pilot militar, cu stema țării pe ea, șeful statului a făcut apoi o declarație.

Klaus Iohannis, în timpul vizitei din 28 martie 2020 Klaus Iohannis, în timpul vizitei din 28 martie 2020

„Tocmai am vizitat acest spital, care, în timp record, a fost asamblat aici, în această locație, un spital militar care este pregătit să primească pacienții care vor fi trimiși aici cu simptome de COVID-19. Este impresionant ce au reușit militarii și cu personalul medical militar să realizeze în puține zile. Am vizitat toate secțiile. Spitalul încă nu este dat efectiv în funcțiune, dar este gata pregătit și în următoarele ore va primi toate acreditările și va intra în funcțiune. Iată, deci, că suntem pregătiți. România este pregătită pentru a face față cât se poate de bine acestei epidemii”.

Managerul Spitalului Militar Central (SMC), care a asamblat, dotat și emis regulile pentru acest nou spital, este generalul Florentina Radu, același manager de pe vremea când spitalul trimitea răniții de la Colectiv infectați cu germeni nosocomiali la Spitalul Militar din Bruxelles, fără să anunțe medicii belgieni că pacienții sunt infectați.

Cum a ajuns un spital nou ridicat să fie contaminat cu germeni

De-a lungul pandemiei, spitalul ROL 2 de la Otopeni a mai trecut printr-un proces de modernizare și refacere a circuitelor medicale, lucrări desfășurate în luna iulie.

S-au îmbunătățit pavilioanele pentru pacienți și secția de Anestezie Terapie-Intensivă, care are 23 de paturi.

„Aici, ca și în celelalte spații din oraș ale Spitalului Militar Central, întotdeauna în epicrizele pacienților (n.r. epicriza este unul dintre documentele medicale care descriu notațiile medicilor asupra stării și tratamentului) sunt menționate doar bronhopneumonii nespecifice, deși există analize de microbiologie ce identifică germenii ce au declanșat infecțiile. Niciodată nu sunt trecute în dosarele medicale”, au mărturisit surse din personalul medical.

Medicii militari au declarat pentru Libertatea, sub protecția confidențialității, că noua clinică ROL 2, care funcționează ca secția externă ATI/COVID a SMC, a ajuns să fie contaminată cu bacterii multirezistente la tratamentele cu antibiotice.

Potrivit personalului medical, acești germenii reduc drastic șansele de recuperare a bolnavilor. „Pacienții se negativează la COVID, dar se suprainfectează cu bacterii agresive, fatale”.

Ca și în celelalte cazuri, Libertatea a decis să anonimizeze documentele medicale, fiind informații confidențiale, dar care sunt de interes public.

Pacient 1 – decedat

V.M.L. – 61 de ani – Proteus Mirabilis în aspirat bronșic prelevat pe 9 noiembrie – tratament cu Colistin. „Se decide inițierea antibioterapiei profilactice adoptate la profilul epidemiologic al secției”, scrie în epicriza pacientului. „Se declară EXITUS în data de 11 noiembrie 2020”

Pacient 2 – decedat

84 de ani – Pseudomonas Aeruginosa în aspirat bronșic prelevat pe 3 noiembrie – tratament cu Colistin. „Bronhopneumonie, sepsis nespecific. Se declară EXITUS în data de 14 noiembrie”, scrie în epicriza pacientului.

Pacient 3 – decedat

58 de ani – Acinetobacter Baumanii în aspiratul bronșic prelevat pe 3 noiembrie. „Bronhopneumonie nespecifică, se declară EXITUS în data de 13 noiembrie”, este scris în epicriza pacientului.

Pacient 4 – decedat

68 de ani – Acinetobacter Baumanii și Candida Albicans în aspiratul bronșic prelevat pe 9 noiembrie, Klebsiella Pneumonicae în hemocultura din 10 noiembrie. „Bronhopneunomie nespecifică”, diagnosticul din fișa medicală. Deces înregistrat pe 18 noiembrie.

Pacient 5 – decedat

71 de ani – Acinetobacter Baumanii în sonda de intubație și Pseudomonas Aeruginosa în hemocultură, ambele analize prelucrate pe 18 noiembrie. Pacienta a decedat 5 zile mai târziu.

Medic: nu echipamentul nou, ci respectarea regulilor face diferența

„Providencia, Acinetobacter, Klebsiella, Pseudomonas sunt germenii multirezistenți care sunt identificați cel mai des în probele prelevate de la pacienții intubați. Sunt cei care declanșează suprainfecții pulmonare care sunt fatale unor bolnavi care sunt răscoliți deja de infecția cu noul coronavirus”, au explicat sursele militare pentru public.

Chiar dacă secția ATI ROL 2 a fost renovată la începutul lui 2020, susțin acestea, nu reprezintă o garanție dacă nu sunt respectate măsurile de prevenție a infecțiilor asociate actului medical.

Nu contează, de unul singur, echipamentul nou. Imediat, echipamentul nou poate fi colonizat cu germeni multirezistenți. Contează organizarea, procedurile, circuitele și respectarea protocoalelor.
Medic militar

Cauzele infecțiilor din perspectiva medicilor militari

În opinia medicilor militari consultați de Libertatea, „și fără pretenția de a fi exaustivi, poate sunt lucruri pe care nu le vedem”, există 4 motive principale ce stau la baza apariției infecțiilor nosocomiale la pacienții internați în secțiile de Terapie Intensivă 1 din Spitalul Militar și în noul spital de campanie ROL 2, secții pe care ei le cunosc bine:

  1. „Folosirea intempestivă a antibioticelor cu spectru larg de ultimă generație cu scop profilactic selectează germeni multirezistenți”.
  2. „Lipsa în Terapiile Intensive a unor circuite funcționale care să permită izolarea pacienților și deplasarea strictă a personalului”
  3. „Personal medical incompetent, care nu cunoaște și nu aplică măsuri stricte de asepsie si antisepsie. Un exemplu, nu lucrează steril: ating sonda de intubație de cearceaf”.
  4. „Nedeclararea de către conducere a infecțiilor nosocomiale și implicit lipsa măsurilor de izolare, curățenie și chiar închiderea temporară a secției pentru măsuri specifice”.

Mortalitatea pacienților cu Covid intubați e de peste 90%

„Personal epuizat sau fără experiență, adus din alte specialități ori nou angajat neinstruit crește riscul de IAAM”, completează medicii militari, care consideră că, în România, „singurele Terapii Intensive sigure sunt cele care deservesc chirurgia de transplant sau chirurgia cardiovasculară. Ne referim la acele secții ATI ce funcționează în institute, nu în spitale”.

„Prezența mai multor pacienți cu infecții nosocomiale care nu pot fi izolați din motive de spațiu impune oprirea internării altor pacienți pentru a permite cât mai urgent oprirea activității pentru dezinfecție”, spun ei.

Cât timp nu se vor lua aceste măsuri nu vom reuși să salvăm aproape pe nimeni dintre pacienții critici de Covid și vom continua să avem mortalitate de 95-99% în ATI la pacienții intubați.
Medic militar din Spitalul Militar Central

Trei dintre buletinele medicale care evidențiază infecțiile nosocomiale:

 

Comentarii (6)Adaugă comentariu

papagigli  •  4 ianuarie 2021, 13:15

Daca tot scrii despre morti, mentioneaza-i si pe cei care mor de frig in apartamentele Bucurestiului si care traiesc in conditii inumane, lipsiti de caldura in miezul iernii, intr-o societate care se pretinde civilizata, desi continua sa fie la fel de ceausista ca cea din trecut.

Sanda  •  4 ianuarie 2021, 13:58

Acinetobacter baumanii este supranumită și ”Irakibacter” pentru că incidența cazurilor ar fi fost mare în spitalele destinate răniților de pe frontul irakian. Acinetobacter este o bacterie oportunistă care atacă persoanele cu imunitate scăzută, periculoasă pentru persoanele sănătoase, apăi pentru persoanele cu boli cronice sau cu o vârstă înaintată. Oficial, în România este pandemie, dar de fapt această bacterie curmă viețile oamenilor din spitale.

antonia  •  4 ianuarie 2021, 15:31

Dupa ce am vizionat filmul COLECTIV (de mai multe ori) si am vazut cati oameni au sesizat si au adus probe concludente cu privire la dezastrul provocat in sistemul sanitar, de coruptie si incompetenta pana la cel mai inalt nivel, iar statul roman nu a facut nimic sa indrepte lucrurile, nu ne mai mira nimic. Pe atunci, ministrul VOICULESCU spunea cu subiect si predicat ca sistemul e putred si profund corupt si ca e nevoie de curaj si oameni de incredere ca sa schimbe sistemul in bine. Acum numeste in functii importante si deosebit de sensibile, sefi care nu au nicio experienta in domeniul respectiv, doar pt. ca e membru al PNL (vezi cazul numirii la CJAS HUNEDOARA!). In imaginile de la COLECTIV, ministrul VOICULESCU vorbea despre eliminarea prin lege a acestui mod de a numi in functii publice personaje controversate iar in campania electorala a promis o depolitizare a sistemului sanitar si o promovare pe criterii corecte, meritocratice. Ce vedem acum, ne demonstreaza contrariul. Oare s-a schimbat ceva sau cei care dicteaza sunt aceeasi, descrisi in film ("mafioti fara scrupule, securisti, neosecuristi, OPRESCU&GASCA, .....")?! Din 2008 se stia si se reaporta despre prezenta infectiilor intraspitalicesti care omoara oamenii, despre modul in care sunt manageriate spitalele, adica jefuite in beneficiul unor mahari din sistem, despre angajarile pe pile si zeci de mii de euro, despre coruptia care ucide!!!! Cei care au avut curajul sa sesizeze si sa lupte cu "sistemul" au devenit tinte ale sistemului iar cei care prin nepasarea lor au dus la pierderea de vieti omenesti, sunt acum numiti in functii publice inalte, unii chiar au ajuns parlamentari desi sunt anchetati de DNA in dosare de mare coruptie!

Toader  •  4 ianuarie 2021, 16:24

Acoperți un procedeu medical, intubatul, ce face mai mult rău decît bine, ba mai mult, omoară, e *** (t_-_-_ă medievală). Intubatul, procedeu orb, pe lîngă infecții şi răni la plămîni mai duce la pneumonie de spital (naso nu ştiu mai cum).

bg  •  4 ianuarie 2021, 17:43

Chiar si atunci cand avem spitale noi, nu suntem capabili si interesati sa le mentinem in stare de functionare corecta! Este responsabilitatea managerului SMC sa activeze atributiile comp. de supraveghere a IAAM si sa-l sprijine in aplicarea ord. MS privind inf. nosocomiale din spitale. Au trecut 5 ani de la tragedia de la Colectiv, iar medicii de la spitalul din Bruxelles si-au dat seama ca pacientii sunt infectati prin faptul ca in foaia de observatie scria ca au fost tratati cu colistin....nimic despre bacteriile multirezistente. Cati ani trebuie sa mai treaca si cate vieti sa se mai piarda sub ochii neputinciosi ai medicilor carora chiar le pasa? De zeci de ani, in sistemul sanitar romanesc, se lucreaza intr-un permanent malpraxis INDUS....este ingrozitor, deprimant, este munca in zadar. Felicitari celor care au avut curaj si au luat atitudine!

Melu  •  12 ianuarie 2021, 22:21

Sa inteleg ca daca nu era Iohannis la inaugurare totul era OK?

Comentează