Date oficiale INS: luna noiembrie 2020, cei mai mulți morți din istoria măsurată a României, la o populație mai mică!

De Cătălin Tolontan

joi, 14 ianuarie 2021, 1:34

De Cătălin Tolontan

34.769 de români (18.716 bărbați și 16.053 de femei) au fost înregistrați ca decedați, indiferent de cauză, în noiembrie 2020, conform comunicatului de joi, 14 ianuarie 2021, al Institutului Național de Statistică. Până acum, luna cu cea mai mare mortalitate din România era ianuarie 1973: 33.760 de decese.

După ce octombrie 2020 a fost cel mai nefast octombrie de la cel de-al Doilea Război Mondial, luna noiembrie a înregistrat cel mai mare număr de morți din toate lunile, în istoria statistic măsurată a României, conform confirmării oferite de INS la cererea Libertatea.

Numărul de decese a sărit cu 7.000 de la o lună la alta, de la 27.491 în octombrie 2020 la 34.769 în noiembrie 2020.

Anterior lui noiembrie 2020, luna ianuarie 1973 (cu 33.760 de decese) avea cel mai mare număr de morți de când statistica operează pe acest sistem de strângere a datelor și de raportare pe teritoriul României, reprezentând o perioadă de aproape opt decenii de după stabilizarea granițelor țării.

În 1973, populația era de 20,75 milioane de locuitori, mai mare decât cea de acum. Practic, la cel puțin 1,5 milioane de locuitori mai puțini, mortalitatea a fost acum mai mare.

Conform INS, „în general, lunile de iarnă erau cele mai încărcate de decese în statistică”.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

Ilie  •  14 ianuarie 2021, 14:28

Tolontan, *** a ajuns la fel ca George Marinescu: citește știri scrise de alții. Goană după clicuri! Marele ziarist nu e în stare să scrie nimic fără "inspirație ". ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Emilian  •  14 ianuarie 2021, 19:22

Stirea asta nu spune prea mult in lipsa unor analize care sa si explice acest numar.

Stelian Ionescu  •  14 ianuarie 2021, 19:43

Să luăm și cauzele, ca să fie o informare corectă și completă: câte avorturi? (interzise în 1973); câte AVC, cancer, TBC, infarct? Există un clasament al cauzelor, desigur... acum adăugăm obezitatea morbidă (inexistentă în 1973), accidente auto (de vreo 20 de ori mai multe, că atunci circulau alternativ numerele pare și cele impare, benzina era raționalizată, puțini aveau mașină).

Traian  •  15 ianuarie 2021, 4:29

Felicitari Tolo, dupa cornere ai ajuns sa numeri cadavre. Ferpare cand publici in Libertatea ?

Nimeni pe planeta  •  15 ianuarie 2021, 11:29

Pentru o comparatie corecta, trebuie luati in calcul aceeiasi parametri, ceea ce aici nu e cazul, situatiile sunt total diferite. Luat en-gros, cifrele sunt probabil corecte, dar nu spun nimic. Au aparut boli noi, organismul este mult mai slabit din cauza stresului si a chimicalelor din mancare, iar disperarea te poate impinge la acte necugetate... O studenta la medicina, un tata care a ramas fara serviciu si nu mai poate plati rata la banca pentru apartamentul cumparat in 2017, o mama care trebuie sa imparta o paine pe trei zile celor 4 copii... si exemplele pot continua. Alte vremuri... alti parametri...

SARSa2ilă  •  15 ianuarie 2021, 15:18

Da, pe măsură ce avansăm în timp în situații de "stare dă urgență iute" și "stare dă pă roaLert cu declarații pă Pro Pie Răspîndire", malpraxis-ul administrativ gestionat de Arafat și miniștrii incompetenți ai "Sănătății", combinat cu cel medical - la-ordinea-zilei de zeci de ani în spitale, la 75% dintre medici - și cu indolența caracteristică vor face să crească numărul lunar al morților, conform formulei de calcul selenare : ∫[(Ps + cK) x 'Breaking News SARS-2'] = ... , unde "Ps" este de la Pro $tie, iar "cK" este constanta K ce nu se modifică deloc la actuala guvernare (ce și-a început periplul ilegal la putere în noiembrie 2019, să nu-și facă iluzii degeaba responsabilii, că conduc o Pro $time!).

Mihai A  •  17 ianuarie 2021, 14:04

6 comentarii? Asa rau merge propaganda?

Anamaria T  •  17 ianuarie 2021, 14:10

Bai Tolontan, indiferent cu ce vaccin Borsec sau Izvorul Minunilor se vaccineaza in direct politicienii si eroii din linia 1 a propagandei, masa medicilor refuza. Si daca refuza ei ordinele voastre nu se pot executa la timp si de calitate. Asa ca ordinul e sa creasca presiunea interdictiilor. Doar ca si cu asta o veti da in bara. Nu va vad bine de loc, dar de loc de loc.

rmos  •  17 ianuarie 2021, 17:32

@Anamaria ai vreo dovada pentru afirmatia "indiferent cu ce vaccin Borsec sau Izvorul Minunilor se vaccineaza in direct politicienii si eroii din linia 1 a propagandei" sau e doar imaginatia ta bogata? bine .. era intrebare retorica evident .... :)))))) apoi "masa medicilor refuza" ai dat cu nuca'n perete si aici. spre stupoarea ta, zeci de milioane de oameni (pana acum vreo 40 milioane) s-au vaccinat deja impotriva sc2 si in cateva luni o sa fie cateva sute de milioane. asa ca incearca sa te calmezi, spre disperatea ta, lumea se vaccineaza :)))))

Anamaria T  •  17 ianuarie 2021, 19:42

@rmos Ai vreo dovada ca Iohanis, Catu si Basescu s-au vaccinat anticovid? Daca exista asa un colosal entuziasm pentru vaccinare, atunci de ce te mai ostenesti sa convingi/combati o "minoritate" sceptica? Ce mai conteaza cativa sceptici daca voi, vaccinistii, sunteti in curand sute de milioane si chiar sute de miliarde si bilioane? Pari foarte disperat chiar daca bagi si o suta de paranteze cu doua puncte inainte. E suparare mare la sponsorii tai?

rmos  •  18 ianuarie 2021, 9:49

@Anamaria deci tu faci o afirmatie si ma pui pe mine sa o demonstrez? :))))))))) foarte tare asta :))))) uite, pe principiul asta zic si eu "Iohanis, Catu si Basescu" sunt extraterestrii. iar daca cineva ma intreaba daca am vreo dovada, ii raspund sa demonstreze el contrariul :))))))) - "Daca exista asa un colosal entuziasm pentru vaccinare, atunci de ce te mai ostenesti sa convingi/combati o "minoritate" sceptica?" ai tras o concluzie total gresita madam, eu doar combat dezinformarea! nu ma deranjeaza scepticismul, e normal si sanatos sa existe. dar nu este normal ca cineva sa dezinformeze, asa cum faci tu cucoana! pentru ca sunt oameni onesti, mai putin informati si vulnerabili la fake news-urile pe care le debiteaza cei ca tine. asa ca daca tot cauti disperarea, poti sa o gasesti in oglinda, o sa continui sa va combat, fie ca va place sau nu. gratis! :)

Comentează