Cum „îl hotărăște” președintele Iohannis pe Ludovic Orban să-i lase locul lui Rareș Bogdan

”Dacă mă voi hotărî să candidez pentru un nou mandat voi anunţa”, a spus Ludovic Orban, lăsându-ne în ceață după atacurile contestatarilor săi din partid, favoriții președintelui, Rareș Bogdan și Robert Sighiartău

marți, 19 ianuarie 2021, 4:30

de Cătălin Tolontan

Era în august 1927 când Calvin Coolidge, al treizecilea, unul dintre cei mai apreciați președinți ai Statelor Unite și favorit pentru al doilea mandat, a convocat o conferință de presă în vacanță, pe nepusă masă.

Președintele a intrat și a oferit fiecărui jurnalist prezent un bilețel pe care scria: „I do not choose to run”.

Apoi s-a ridicat, a adăugat că ”pentru azi” nu va mai exista nicio comunicare dinspre instituția prezidențială și a plecat.

Fraza lui Coolidge a fost întoarsă pe toate părțile, intrând în antologia ambiguității de înalt nivel. De ce președintele a spus „Nu am ales să candidez”, în loc să folosească frazarea, mai logică, „Am ales să nu candidez”? Ce ascundeau decizia și, mai ales, exprimarea?

Cert e că n-a mai candidat.

În locul său a participat în alegeri și a câștigat tot un republican, Herbert Clark Hoover, omul care arăta ca un președinte ideal, de la costumație la forța fizică emanată, dacă acceptați exprimarea.

Rămânând la bicepși, după ce s-a vaccinat într-un meritat anonimat – așa se întâmplă când nu ai prestigiul fitness al președintelui Iohannis și al premierului Cîțu -, Ludovic Orban a fost întrebat cum comentează cererile de demisie din fruntea PNL. În ultimele zile, Rareș Bogdan și Robert Sighiartău i-au cerut lui Orban să plece.

Ludovic Orban a răspuns că deocamdată el e președintele partidului și că anul acesta va exista un Congres, la care „dacă mă voi hotărî să candidez pentru un nou mandat voi anunţa”.

În cazul limbii române pentru uzul clasei politice lucrurile sunt mai clare decât în Dakota de Sud, acolo unde era președintele Coolidge când a scris bilețelul cu ”I do not choose to run”.

În politica noastră, te poți hotărî tu sau te pot hotărî alții. Pe acești ”alții” nu i-a ales nimeni, niciodată, dar au capacitatea de a fi chiar mai puternici decât cei aleși, atunci când au cu ce și cînd oamenii se lasă hotărîți de către ei.

În general, cine ajunge la Cotroceni intră în grațiile deținătorilor de secrete, dosare și bilețele. Atunci, șeful statului român începe să o ia pe scurtăturile democrației. Unii dintre președinți, care sunt talentați în a tăia colțurile terenului, cum nu a fost Emil Constantinescu, dar cum au excelat Traian Băsescu și Klaus Iohannis, se califică la statutul de ”Divinitate”, ca să-l cităm tot pe Rareș Bogdan. În logica puterii care ”dă bine” la noi, fosta vedetă TV crede că l-a lăudat pe Klaus Iohannis, în desenul democratic, el tocmai a descris nepermisul.

Iar ”Divinitatea” nici nu se mai deranjează să hotărască, ea sugerează. Dacă cel țintit nu înțelege, ”Divinitatea” scrie trimite mesaje pe bilețele, care uneori se întâmplă să fie oameni.

 

Foto: Inquam Photos / Alberto Groşescu

Comentarii (5)Adaugă comentariu

Plantul  •  19 ianuarie 2021, 16:38

Klaux crede că sugerează. Când clipește, se vede kaizer. Șoric gros. Ludovic oricum își depășise condiția de mult. Formol. Viceprimar. Ministru. Urdăreanu. Vax. Mucles. Când ne trezim? Următorii candidați la prezidențiale, în turul 2, vor fi...?

Ilie  •  19 ianuarie 2021, 16:54

S-a trezit tolo. Care e diferența dintre Klaus și Dragnea? Iar dacă un clovn( după haine și machiaj) ca Rareș Bogdan, sluga lui Ioan Rus și compania, va conduce România, atunci e grav.

Traian  •  20 ianuarie 2021, 5:30

Postarea bazata pe povesti de acum 100 de ani si SUPOZITII e atat de penibila incat nici macar nu mai meritata comentata , atata poate un jurnalist de tabloid, atata scrie

Emil  •  20 ianuarie 2021, 17:31

In general aduceti argumente și fapte clare când vă i expuneți poziția, domnule Tolontan. Aici însă ele lipsesc. Ma rog, sint "sugerate". Geme internetul de astfel de supoziții. Va rog nu intrati în aceasta categorie.

Obiectiv  •  20 ianuarie 2021, 18:01

Actualul presedinte are un acut simt al proprietatii ("partidul meu", guvernul meu", "casele mele") si este mult mai activ decat in primul mandat, dictand tot! Despre "vedeta de televiziune" Rares Bogdan se pot scrie foarte multe si numai de rau, insa ma limitez sa remarc ca nu are nici macar proprietatea termenilor, fapt grav pentru un (fost) ziarist si actual politician!! O.

Comentează