Guvernul știa de luni de zile că se face vaccinare, dar prima întâlnire cu STS pentru platformă a avut loc pe 7 decembrie, iar vaccinarea a început pe 28 decembrie!

De Cătălin Tolontan

vineri, 22 ianuarie 2021, 1:28

De Cătălin Tolontan

Mărturii din interiorul Comitetului Național de Vaccinare Covid (CNCAV) descriu că, deși se cunoștea de peste trei luni că vaccinul este iminent, autoritățile au cerut către Serviciul de Telecomunicații Speciale abia pe 7 decembrie realizarea platformei online de vaccinare. Apoi, pe 18 decembrie, instituția condusă de colonelul Gheorghiță a dat cerințele scrise cu ce trebuie să facă platforma, iar pe 28 decembrie a început deja prima etapă de vaccinare.

Specialist din Comitetul de Vaccinare:
La noi, la CNCAV nu există niciun analist IT sau programator și n-am folosit niciun project manager de IT pentru relația cu STS, așa cum se face la orice dezvoltare normală de platformă. În plus, deși STS a propus să se facă o trasabilitate a vaccinării la nivel de doză, nu s-a făcut. Ceea ce primește acum omul pe certificatul de vaccinare este doar codul lotului, nu al fiolei din care el și încă 5-6 oameni au fost vaccinați.

Problemele platformei de vaccinare a determinat autoritățile să aibă, în ultimele zile, întâlniri cu mai mulți softiști care lucrează în zona privată.

La una dintre aceste întâlniri, relatează pentru ziar doi dintre participanți, programatorii i-au întrebat pe militarii care se aflau în fața lor: ”În cât timp a fost dezvoltată platforma?”.

”S-a lăsat tăcere”. Programatorii din privat au avut sentimentul, mărturisește unul dintre ei, că cei ”de la stat” se codesc să răspundă, pentru că ”au lălăit-o”.

”A fost la dispoziție cam o săptămână”, li s-a răspuns. ”A fost un moment de șoc maxim. Cum să faci într-o săptămână o platformă de importanță națională?!”, povestește unul dintre martorii la conversație.

Prima întâlnire: pe 7 decembrie, după alegerile parlamentare

Libertatea a verificat aceste informații și a primit confirmarea din mai multe surse familiare cu procesul derulat între cele două instituții: Comitetul Național de Vaccinare (CNCAV) și STS. CNCAV este condus de colonelul Gheorghiță și este subordonat direct premierului.

”Da, e adevărat, abia după alegerile pentru Parlament, pe 7 decembrie, a avut loc o întâlnire între noi, cei din Comitet, și cei din STS, oamenii generalului Manuela Sărățeanu”, povestește un om din Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2. (CNCAV).

Generalul Manuela Sărățeanu, invocat de omul din CNCAV, este unul dintre șefii de direcție tehnică din STS care s-a ocupat de platformă. Dar nu a fost singurul șef din STS implicat în platformă, mai multe direcții au colaborat.

Om din CNCAV
În acel moment, le-am spus celor de la STS că pe 15 ianuarie e nevoie să fie gata platforma”, continuă relatatea specialistul din Comitetul de Vaccinare. Cei din STS au răspuns că este foarte din scurt ca să facă platforma în ceea ce ei credeau că va fi un interval de o lună: 7 decembrie – 15 ianuarie.

”Numai că termenul, oricum ridicol de scurt, s-a făcut și mai scurt. Pentru că dozele au venit mai devreme, li s-a spus că termenul nu mai e 15 ianuarie, ci 28 decembrie”, spune specialistul.

În țara softiștilor, Comitetul de vaccinare nu are niciun analist IT, programator sau project manager de IT!

După prima discuție, cea din 7 decembrie, STS a așteptat clarificările. Ce va trebui să facă platforma. Care sunt categoriile de oameni prinși la vaccinare în primele etape, cum se fac prioritizările. A durat 11 zile până le-au primit.

Specialist din Comitetul de Vaccinare:
Primele cerințe finale, clare, au mers către STS de la noi pe 18 decembrie. Practic, abia atunci s-au putut apuca de programarea platformei.

Iar termenul de predare deja se decalase. Vaccinările simbolice ale cadrelor medicale au început duminică 27 decembrie, iar pe 28 platforma funcționa pentru medici, asistente, tot personalul din spitale.

Omul nu știe cu ce doză de vaccin a fost imunizat

Există două baze de date implicate în vaccinare:

Oamenii se programează prin prima platformă și, la vaccinare, sunt înregistrați în Registrul Național de Vaccinări (RENV).

RENV le generează oamenilor certificatul de vaccinare. Pe el apare codul lotului de vaccin folosit. ”Fiecare doză de vaccin, la cea Pfizer se extrag cinci, șase vaccinuri dintr-o doză, are un cod unic de bare. STS a propus la discuții să avem o trasabilitate clară, pe om și doză. Nu s-a făcut așa. Se știe lotul, nu se știe doza”, a explicat pentru ziar un oficial care cunoaște sistemul.

Stocurile sunt ținute și distribuite manual, de mână!

O altă problemă este că ”distribuția efectivă a vaccinurilor, transportul lor fizic, se face fără o platformă software și asta se va transforma în curând într-o mare problemă”, a spus un om din Comitetul Național de Vaccinare pentru Libertatea.

În acest moment, vaccinurile ajung în centrele teritoriale, șapte la număr, de la spitalele militare.

Sursă din CNCAV:
De acolo, cu mașini de la Unifarm, vaccinurile pleacă către județe, mai exact către DSP-uri, pe baza unor comenzi făcute de DSP-uri printr-un banal excel.

Excelul nu este, susțin ami multe surse, conectat automat, nici cu platforma de programare și nici cu nici bază de date în timp real. ”Practic, DSP-urile iau comenzile de la centre, care citesc într-o aplicație a platformei câți oameni sunt programați, le centralizează de mână și le dau mai departe. Asta va fi o problemă imensă când vor fi mai multe tipuri de vaccinuri, cu depozitări, administrări și rapeluri diferite. Nu se poate derula de mână un asemenea proces”, a conchis omul din CNCAV.

Libertatea a trimis azi emailuri către CNCAV și STS pentru o reacție oficială la informațiile privitoare la felul în care a decurs programarea platformei și celelalte aspecte din articol. Le vom publica în momentul în care vor sosi.

 

Comentarii (2)Adaugă comentariu

Ilie  •  22 ianuarie 2021, 13:39

Mulți programatori din privat au făcut programe pentru stat. Și se știu urmările. Surse, niște programatori privați, etc. Un privat , care nu depinde de stat și nu are ce ascunde, își dă numele. Este precum o reclamă. Dacă nu, înseamnă că are ceva de ascuns sau un interes în relația cu statul. ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Beleiu  •  22 ianuarie 2021, 16:27

Așa, și? Vaccinăm 60% din populație pentru 3% volnavi, din care 95% vindecați?! Că n-o fi o noutate diletantismul de la stat, unde timpul trece, leafa merge, la majoritatea instituțiilor, autorităților și ce-or mai fi ele. Câți oameni de IT au ministerele, universitățile, spitalele, primăriile? Măcar contracte externalizate dacă ar avea... Găuri negre!

Comentează