De ce lasă ministrul Voiculescu toată povara explicațiilor pe colonelul Gheorghiță?

De Cătălin Tolontan

joi, 28 ianuarie 2021, 10:42

De Cătălin Tolontan

Amânarea cu 10 zile a 35.000 de oameni programaţi la vaccin, printre care și profesori, dar nu persoane vulnerabile, a pus marți autoritățile în fața unui climat de întrebări sănătoase din partea presei. Le-a făcut bine și lor, și publicului, care a înțeles că situația nu e roz, ci e așa cum e.

Marți la prânz, la ora veștilor rele, vreme de 80 de minute, Valeriu Gheorghiță a fost calm și a răspuns atent, preocupat ca oamenii să primească o oglindă onestă a realității. Sigur, el rămâne un militar, cu două reflexe imposibil de șters, ci doar de autocorectat:

  1. E dedicat secretelor. Noţiunea de informații publice o înțelege mai greu sau, uneori, deloc. La un moment dat a spus că va da anumite date când vor fi mai multe și, prin urmare, relevante. A remediat din mers, pentru că informațiile publice sunt publice întotdeauna, nu când consideră statul că sunt. Treaba lui e să le ofere și să lase publicul să le cântărească relevanța.
  2. Ia ordine. Aici e o eroare de sistem, căci în momentul în care președintele Iohannis a numit un militar în fruntea vaccinării nu a ținut cont de faptul că acesta e subordonat ministrului apărării și unei structuri cazone în care va reveni peste un an, doi. Această structură e obișnuită cu favorurile. Așa că dacă ești Curtea de Conturi și vrei cabinet separat de vaccinare și doze pentru oamenii tăi, o rezolvi cu DSP-urile și cu Armata.

Dincolo însă de aceste două atribute, colonelul Gheorghiță și-a asumat onest și a explicat bine și calificat un moment dificil: al primei amânări importante din campania de vaccinare.

Spre deosebire de alte figuri iritate ale comunicării în această perioadă, de la fostul ministru de interne Vela la Raed Arafat și de la secretarul de stat Baciu la șefa INSP Adriana Pistol, Gheorghiță pare că înțelege că oamenii și jurnaliștii, ca emisari al publicului, nu pot fi tratați de sus.

În rest, dezastru. Adriana Pistol pare adusă în fața publicului de la un antrenament de local kombat și răspunde cu oftat de nervi, exasperată că trebuie să învețe ziariștii să pună întrebări. Faza următoare ar fi să-și adreseze singură temele perfecte și să răspundă la ele. Poate că nu vrea să fie arogantă, dar așa se poartă.

De partea cealaltă a mesei și a instituțiilor, Andrei Baciu, secretarul de stat de la Ministerul Sănătății şi vicepreşedintele CNCAV, continuă să afișeze o levitație de cunoscător a nu-ne-poate-spune-ce, dată probabil de proptelele sale politice din PNL. A stat un an lângă ministrul Nelu Tătaru și n-a învățat nimic din stilul firesc al acestuia.

În aceste condiții, rămâne o presiune foarte greu de dus pe Valeriu Gheorghiță. Oricât îi place tânărului în uniformă cu decorații să apară la televizor, nu e normal ca o campanie de asemenea dimensiuni și supusă inevitabil erorilor să stea în vocea și în energia limitată ale unui om ca toți oamenii. Portanța publică e un lucru care se erodează.

Dar unde e Vlad Voiculescu? Mai există un ministru al sănătății din Europa atât de distanțat de principalul proiect de sănătate publică al timpului său?

Calculul ministrului USR-PLUS e greșit. Nu Valeriu Gheorghiță va deconta problemele. Colonelul n-a fost ales de oameni și n-a fost creditat cu puterea speranțelor lor, precum un politician.

Asta dacă e un calcul. Căci poate fi și altceva la Vlad Voiculescu. Inaderență la realitatea pe care e chemat un ministru să o îmbunătățească.

Comentează