Administratorul audiat în dosarul măștilor „pamperși” a deținut firma care făcea curat în spitalele bucureștene până în anul Colectiv

De Mirela Neag, Răzvan Luţac, Cătălin Tolontan

vineri, 5 februarie 2021, 10:34

De Mirela Neag, Răzvan Luţac, Cătălin Tolontan

Perchezițiile de miercuri ale procurorilor, care vizează cele 1,2 milioane de măști neconforme livrate de firma Ducos Trading către Unifarm și apoi în peste 100 de spitale, expun un modus operandi. Amalia Cristea a fost revocată din funcția de administrator al Ducos Trading în octombrie, la 5 luni după ce Libertatea a scris că firma ei a vândut măștile periculoase. Ea dispăruse, la fel de brusc, și-n 2015 din firma Universal Med Cleaning, care făcea curat în spitalele din București până în anul Colectiv, companie care avea contracte de 9 milioane de euro în 5 ani.

Două persoane au fost audiate, azi, la sediul Poliției, după ce oamenii legii au făcut percheziții în cazul celor 1,2 milioane de măști neconforme ajunse în spitale în perioada martie-aprilie.

Unul este Adrian Ionel, șeful Unifarm din acea perioadă, care a achiziționat măștile-pamperși Daddy Baby de la compania Ducos Trading. Cealaltă este fosta administratoare a companiei, Amalia Cristea. Cine este ea?

A dispărut din firmă

Amalia Cristea era administrator la firma deținută de Ion Berciu (fost partener de off-shore al lui Adrian Streinu-Cercel) și Jan Ionică (apropiat al lui Cristi Burci) în momentul tranzacționării măștilor periculoase. C

onform Monitorului Oficial, din noiembrie 2020 Cristea a ieșit din firmă.

„Se aprobă revocarea dnei CRISTEA AMALIA-CĂTĂLINA, cu efect de la data de 19.10.2020, din poziția de administrator al Societății și se acordă descărcare de gestiune pentru perioada în care a deținut și exercitat mandatul de administrator” – extras din Monitorul Oficial partea a IV-a, Nr. 4129/23.XI.2020

Afacerea curățeniei din spitale

Amalia Cristea are o vechime însemnată în firme care s-au ocupat de afaceri medicale. Poate cea mai cunoscută companie pe care a deținut-o este Universal Med Cleaning (UMC).

În 2015, RISE Project a arătat că UMC câștigase contracte în valoare de 9 milioane de euro cu spitalele bucureștene în ultimii 5 ani. Compania făcuse curat în acestea chiar înainte de Colectiv.

Multe dintre aceste spitale, precum Spitalul Universitar sau Spitalul Sf. Ioan, au fost cele în care răniții de la Colectiv s-au infectat cu bacterii intraspitalicești care au dus la decesul lor.

Cu un an înainte să plece din firmă, în 2014, când Cristea era încă în companie, Centrul de Investigații Media arăta cum, la Spitalul Sf. Ioan, Med Cleaning ajungea să primească mai mulți bani din curățenia unității spitalicești decât propusese chiar ea înainte de încheierea contractului.

Deținea firma cu laborator privat în incinta Institutului Matei Balș

Revenind la Ducos Trading, Amalia Cristea a intrat în firmă în 2009, când a luat toate acțiunile de la Dan-Constantin Popa printr-un offshore din Cipru, Tisenpla Holdings Limited. Cristea era împuternicita acestui off-shore și a fost numită și administrator al companiei.

Ducos Trading a livrat, chiar și după ce Streinu-Cercel și Berciu au ieșit din schema off-shore, reactivi la Institutul Matei Balș, scria tot Libertatea anul trecut.

Amalia Cristea a preluat în 2009 și o altă firmă, Lotus Med SRL, care, în aceeași lună noiembrie 2009, a fost cedat de off-shore-ul din Cipru (Marsaro) deținut până în 2008 de Cercel și Berciu.

Mai mult, Lotus Med, conform unei alte investigații RISE Project, „Spitalul meu de stat”, avea un laborator privat chiar în incinta Institutului Matei Balș din Capitală.

Practic, compania care deținea un laborator în incinta Institutului Matei Balș avea același administrator cu firma care livra reactivi la Matei Balș.

Implicată în licitația cu scandal care l-a îndepărtat pe șeful de la Filantropia

În luna decembrie, Nicușor Dan nu-i mai prelungea mandatul de manager interimar lui Dan Sîmpălean, directorul de la Spitalul Filantropia.

Unul dintre motive: Corpul de Control al PMB i-a confirmat lui Dan ceea ce Libertatea dezvăluia publicului în noiembrie, că CNSC (Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor) a dispus anularea unei licitații pentru incubatoare în valoare de peste 2,2 milioane de lei, al cărei câștigător fusese anunțat Ducos.

Asta pentru că firma concurentă a celor de la Ducos fusese descalificată incorect, invocându-se greșit că nu are experiența necesară pentru a se înscrie la licitație.

La două zile după depunerea contestației de către Hellimed SRL, o sesizare cu privire la ilegalitatea licitației a fost înaintată de Ana Ciceală către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorul 1.

Sîmpălean a fost îndepărtat de la Filantropia la mai puțin de o lună după poveste.

De ce e acuzată Ducos

În martie și aprilie, firma administrată de Amalia Cristea a livrat 1,2 milioane de măști neconforme în 113 spitale din țară prin Unifarm.

Compania de stat a recunoscut acest lucru pe 7 mai 2020, la două zile după ce Libertatea prezentase facturi și mărturii din spitalele în care ajunseseră măștile neconforme Daddy Baby din China.

Acestea, deși prezentate ca FFP2 (KN95), măști destinate medicilor din spitale, permiteau trecerea a peste 25% din particule în loc de maximum 8%. Avertizarea a fost dată din Belgia.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

Popescu  •  5 februarie 2021, 15:29

Procurorii ar putea să urmărească atât modus operandi, cât și rețeaua, numai că, undeva, cineva, blochează sau încurcă ițele... Malaxa - zburdă liber, Beuran-tot liber, alte și alte acuzații încă așteaptă în sertare următoarea campanie electorală... în timp ce oameni nevinovați mor, fie din erori medicale (arși), fie din cauza unor infecții intraspitalicești insuficient raportate, d'apoi combătute, fie din cauza unor lucrări de renovare făcute de mântuială... Frig, tot mai frig...

bg  •  6 februarie 2021, 8:48

Aceste firme necinstite care ofera servicii de proasta calitate la preturi umflate nu ar exista, supravietui si prolifera daca nu ar fi o piata a managerilor de spitale cu legaturi in zona politicului care sa le sustina! Daca nu cumpara nimeni de la tine, dai faliment. Exista si reversul: daca nu dai spaga, nu cumpara nimeni de la tine. Aparent, clasa politica la putere se lauda ca finanteaza sistemul public de sanatate cu sume ametitoare care sunt drenate prin firme abonate la contracte cu spitalele. Se ajunge ca spitalul, pacientii sa beneficieze de o mica suma reprezentand o zugraveala de mantuiala pe pereti, consumabile neconforme, aparatura depasita...Daca astfel de firme mai ajung sa dea cu subsemnatul in fata procurorilor, nu acelasi lucru se intampla cu managerii de spitale implicati in astfel de escocherii...Ei nu au nicio raspundere, il iau pe nu stiu in brate...Ba mai mult, sunt mentinuti in functie sau mutati de la un spital la altul, ca si cum nici usturoi nu au mancat, nici gura nu le miroase....Profesorul Streinu-Cercel a ramas pe pozitie zeci de ani dupa ce a aparut in presa cu suspiciuni de frauda, fals in documente medicale, nu mai vorbesc de declaratii facute sa musamalizeze situatiile scandaloase din sistemul medical {infectiile nosocomiale, etc..} Managerul Dan Simpalean, demis de primar de la conducerea spitalului Filantropia, este bine merci la spitalul din Prahova. Astea sunt politicile in sanatatea publica ale decidentilor politici de la noi? RUSINE....celor care au beneficiat de acesti bani ...si PACAT pentru cei 30 de ani irositi de noi toti...

bg  •  6 februarie 2021, 10:17

De ce din cele 340 de unitati sanitare care au cumparat biocide neconforme de la Hexi Pharma numai 132 de unitati sanitare {36%} s-au constituit parti civile in proces? Mai mult decat atat, in rechizitoriul intocmit de procurori, regasim o fraza rostita {cu abilitatea-i caracteristica} de profesorul A. Streinu Cercel, imediat dupa izbucnirea scandalului, menita sa dilueze, sa arunce in ceata raspunderea spitalelor privind proliferarea infectiilor nosocomiale, si anume: " In plus, microorganismele rezistente la antimicrobiene, inclusiv tipuri multirezistente, adesea responsabile de infectiile asociate asistentei medicale, sunt responsabile si de infectii la pacientii din afara spitalelor si pot fi regasite in flora bacteriana normala la indivizi sanatosi, la animale de companie si mediul inconjurator". Aceeasi medici-experti care spun ca fac politicile de sanatate publica ii consiliaza pe procurori in dosare cu problematica medicala si ne mai miram ca nu se intampla nimic...ca nu se gasesc vinovatii niciunei tragedii petrecute in spitale...Ordinul nr. 1101 din 07.10.2016 privind supravegherea inf. nosocomiale in spitale nu se aplica, nu se respecta si managerii care sunt direct raspunzatori nu patesc nimic. Se invoca motive: ca nu au sustinere financiara, ca nu au infrastructura {laborator, aparatura}, ca nu gasesc personal, ca nu au posturi, ca nu au personal calificat...Iar atunci cand le au pe toate, activitatea este asa de prost organizata si inteleasa incat prefera sa nu raporteze cazurile, sa nu le recunosca ca fiind ale spitalului si dau vina pe pacienti...

antonia  •  6 februarie 2021, 14:17

@bg: Din pacate asta e trista realitate si oricat ne revoltam unii dintre noi, ei, cei care detin puterea si banii, castiga de fiecare data. Si ce e mai grav, AUTORITATILOR NU LE PASA, SUNT COMPLICE LA TOT ACEST ***!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

pacient  •  6 februarie 2021, 17:32

@ bg, 6 februarie 2021, 10:17 "...managerii care sunt direct raspunzatori nu patesc nimic. Se invoca motive: ca nu au sustinere financiara, ca nu au infrastructura {laborator, aparatura}, ca nu gasesc personal, ca nu au posturi, ca nu au personal calificat..." Să-ți spun o "chestie", poate că n-o știi : există spitale județene - poate chiar TOATE - ce au chiar și 20 (DOUĂZECI!) de IT-iști plătiți în schema de personal. Cîte unul pe fiecare secție, etc. Că a aflat toată lumea că e tare năbădăios "sistemul informatic medical națioanal", și că sunt probleme majore în funcționarea lui (probabil destui pacienți au murit pentru că n-au mai ajuns la consultația din cabinet, sau pentru că n-au fost internate urgent, din cauză că s-a blocat programul de pe ecranul calculatorului!). Dar, din cei 20 angajați ca IT-iști, în afară de 2 - maximum 3 - dintre ei, pe ceilalți NU-I VEDE NIMENI, NICIODATĂ, prin spital! ...dar salariile le încasează! Asta, în timp ce secțiile sunt deficitare la personal medical calificat, pentru că "nu sunt bani suficienți pentru salarii" (facem abstracție de zecile și sutele de milioane luate individual de cei care au apucat deja să dea șpaga, și au fost incluși în schema de personal, inclusiv ca fomei dă sirvici...). Ce fac ministrul Sănătății, Ministerul Muncii, Inspecția Muncii, Curțile de Conturi însărcinate cu verificarea cheltuielilor consiliilor județene, etc. ? NIMIC! ...sau se ascund prin hrubele lor birocratice ultra-luxoase (unde n-ai acces, că-s păzite sever ca palatul Treicoceni) pe salarii de Stat exorbitante și sporuri (inclusiv de pericol de furtună solară magnetică) pe activități inexistente că în cele 8 ore își fac cumpărăturile prin oraș, sau (cîte unul, altul) bat din gură pe la televizuini, ca să adoarmă suspiciunile și ura populației...

Opreanu  •  6 februarie 2021, 17:41

Desigur, bulgărele de zăpadă a început rostogolirea, fie și prin astfel de investigații, care se vor comasa într-o masă critică suficientă pentru un proces public răsunător. Până atunci, demascarea cu un TELVERDE ar fi de folos, ca în alte țări, care au aplicat cu succes metoda denunțurilor anonime, deseori din interiorul sistemului căpușat. Aparate care stau nefolosite în cutii = condamnare definitivă la CNAS, pentru mai mulți complici. Condamnări definitive pentru pseudo-medici, care au falsificat sute de presupuse analize de laborator. Un ministru liberal a concediat la Tv într-o duminică mai mulți manageri de spitale, acum mulți ani. Antecedente există, voință mai trebuie!

Crimson Veritas  •  11 februarie 2021, 23:17

Cum comentati 'materialul' lui Teodor 1/2 ... in contextul deciziei UEFA prin care s-au desfiintat acuzatile de rasism ca si nefondate si calomnioase? Cum comentati atitudinea 'breslei' pe care o reprezentati ... care in Decembrie 2020 vuia de Rasism in Sus, Rasism in Jos ... si acum cand avem o decizie oficiala a UEFA ... nu sufla un cuvant despre acest subiect? Cum comentati declaratile de natura calomnioasa facute a de anumiti bugetari publici precum #Burleanu sau #Asztalos in exercitarea functilor publice sau de interes public ... pe care le indeplinesc in numele Statului Roman? ...:))

Teoria Conspiratiei Confirrmate  •  14 februarie 2021, 0:44

Tolontan, ***? Ai intrat in adormire? Hai cu proiectu ala de lege cu vaccinarea obligatorie? Am citit la coledzii de la UM Adevarul. Ce opiniuni si impresiuni ne poti impartasi? Hai ca nu mai merge cu vrajelile astea de subiecte de 3 bani. Propaganda de un an a sfarsit in balarii, nu vrea lumea sa se intepe. *** Hai, rog sa grabim ca am chef sa ma rad.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ninel Coronavirusorian Rezist  •  14 februarie 2021, 14:01

Tolontan, mai ramane tovarase vreo teorie a conspiratiei neconfirmata? Ca se adeveresc una dupa alta.

Catalina  •  15 februarie 2021, 19:07

In Romania nu va fi niciodata bine pana nu se starpeste aceasta caracatita a coruptiei...

RT  •  17 februarie 2021, 13:37

Sistemul de achizitii este prea complicat iar principiile care stau la baza legii sunt utilizate ca parghii pentru a favoriza firmele ciuperca. Totodata, observ ca CNSC ul are prea multe bile negre, si daca e sa ne amintim ce a aparut in media acum cativa ani (pe la o alta redactie), are si prea multi angajati care doar plimba hartii.

Comentează