Guvernul explică imposibilitatea Ministerului Sănătății de a adăuga date de luni până miercuri pe platforma data.gov: „Operații de mentenanță”

Secretariatul General al Guvernului spune că nu doar Ministerul Sănătății a fost afectat, ci și Ministerele Educației, Justiției și Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare. Totul s-a întâmplat după operații de mentenanță care au dus la „disfuncționalități ale plug-in-ului de autentificare”, spune Guvernul. Ieri, problemele s-au remediat chiar după ce Ministerul Sănătății a anunțat că nu poate reactualiza baza de date referitoare la teste COVID și vaccinare

joi, 11 martie 2021, 11:47

de Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Platforma data.gov.ro nu a putut fi accesată pentru a se reactualiza baza de date, de luni până miercuri, ora 15:20. E site-ul administrat de Secretariatul General al Guvernului, în care Ministerul Sănătății, de exemplu, introducea datele referitoare la teste COVID și vaccinarea contra SARS-COV-2.

Totul în contextul publicării datelor testelor COVID pe județe și a listei centrelor de vaccinare de către Ministerul Sănătății.

Disfuncționalitatea a fost anunțată de Ștefan Voinea, consilierul ministrului Vlad Voiculescu, într-un interviu pentru Libertatea. A durat doar câteva ore până totul s-a rezolvat.

Joi, 11 martie, SGG a răspuns solicitării Libertatea de ieri. Ziarul întrebase din ce cauză nu a putut Ministerul Sănătății să reactualizeze baza de date în ultimele zile.

Secretariatul General al Guvernului a punctat că nu doar MS a fost afectat, ci și Ministerele Educației ori Justiției, precum și Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice.

Totul a pornit, conform Guvernului, de la „operații de mentenanță” demarate luni, 8 martie.

Operațiunea de „debugging” a durat două zile

De aici, detaliază SGG, au fost observate „disfuncționalități ale plug-in-ului de autentificare”.

Guvernul spune că toate cele 4 autorități deja numite (Ministerele Sănătății, Educației, Justiției și ANRSC) au trimis sesizări în acest sens.

„În urma sesizărilor, au fost derulate operațiuni de debugging pentru remedierea problemelor apărute la autentificare, care au durat până în data de 10 martie 2021” – răspuns oficial al Secretariatul General al Guvernului.

Problemele au apărut în toiul unui conflict public Guvern – Ministerul Sănătății, început în momentul în care premierul Cîțu a anunțat că trimite Corpul de Control la MS, după ce acesta a publicat pe data.gov.ro date detaliate referitoare la epidemie.

Iată aici răspunsul integral al SGG:

Comentarii (2)Adaugă comentariu

𝕿𝖗𝖆𝖎𝖆𝖓  •  12 martie 2021, 5:56

Ai o norma de postari in care sa-l speli pe VeVe, mai Tolo ?

Vlad Slăvoiu  •  13 martie 2021, 7:56

După părerea mea, cariera publică a dlui Voiculescu ar trebui să se încheie după scandalul acesta: - împreună cu premierul, a modificat Strategia de vaccinare astfel încât clasa "esențialilor", care era alcătuită din 8 elemente, a ajuns la 21 și, în plus, a redefinit primele două componente ale ei prin lărgirea semnificativă a ariei lor de cuprindere, respectiv l-a extins pe al treilea prin completare; - după această acțiune (pe care nu o discut - poate că au fost motivații raționale acolo, sau poate nu; nu asta e ideea aici, ideea e că) a avut tupeul să declare: "Trebuie să-i protejăm pe cei vulnerabili; restul, cu tot dragul, ar trebui să mai aștepte un pic." - vreme de o lună apoi, sau cât a durat etapa a doua, a tăcut ca torcălăul, pentru ca, pe finalul ei, să inducă în opinia publică impresia că au fost unii "speciali" pe la armată și servicii care s-au vaccinat peste rând și și-au vaccinat fără drept și familiile, prostie care l-a făcut pe dl de Hillerin (ca să dau doar un exemplu) să-și trăiască un moment de rușinoasă nefuncționare a minții, când n-a mai știu să facă diferența între independența unui ziarist și iresponsabilitatea unui ministru; - că ideea pe care a încercat să o inducă dl Voiculescu e o idioțenie e susținut de faptul că înșiși cei de la Recorder afirmă din capul locului că neregulile petrecute în primele două etape nu sunt un "fenomen de proporții" (0,6% din total, mai precis), respectiv de faptul că se pare mai multe nereguli au comis "civilii" decât "structur'le" (852 de nereguli la acestea din urmă vs 1734 la civili). Pentru aceste motive, după părerea mea dl Voiculescu ar trebui, într-o țară normală, să-și încheie cariera publică în acest moment. Iar dl de Hillerin, dacă tot l-am amintit, ar fi poate cazul să bea un pahar cu apă și să-și reamintească faptul că e ziarist, nu muhaia de politician egoist prostește și inconștient tot cam așa.

Comentează