Ziar austriac, despre „succesul campaniei de vaccinare din România”, ca prim pas în „recâștigarea încrederii în sistemul de sănătate”

Cotidianul Wiener Zeitung a publicat un reportaj de la București, în care notează câteva dintre lucrurile bune făcute de România în pandemie, printre care măsurile rapide de la început, datorate estimării corecte a Guvernului în privința slăbiciunii sistemului sanitar, precum și lansarea în forță a campaniei de vaccinare, dar și erodarea din ultima vreme a încrederii populației

duminică, 21 martie 2021, 9:41

„Virgil, în vârstă de 67 de ani, este un arhitect pensionar. Poartă ochelari groși din anii 1970, stă pe salteaua inferioară a patului supraetajat din adăpostul său social din București. Virgil a rămas fără adăpost în urmă cu doi ani, după ce și-a pierdut casa într-un incendiu. De atunci, a împărțit camera îngustă cu alți cinci bărbați și așteaptă un loc în casa de bătrâni. Vaccinarea, cu BioNTech / Pfizer în cazul lui, a fost unul dintre puținele puncte luminoase din ultimii ani. «De atunci, m-am simțit în siguranță când am ieșit în stradă», spune bărbatul”, scrie jurnalista Daniell Prugger, într-un reportaj realizat la București.

Wiener Zeitung, unul dintre cele mai vechi titluri de presă din Europa, cu peste 300 de ani de apariție, notează despre România că „țara sud-est europeană reușește să imunizeze rapid populația. Printr-o strategie de vaccinare relativ reușită, guvernul încearcă să recâștige încrederea pierdută în sistemul de sănătate”.

„România este mult mai rapidă decât vecina sa: există de două ori mai multe doze de vaccin pe cap de locuitor disponibile în Bulgaria, care se află în prezent în partea de jos a acestei liste UE”, scrie ziarul austriac.

Publicația spune și că, la anumite categorii vulnerabile de populație, România stă mai bine ca Austria la imunizarea împotriva COVID.

Jurnalista a vizitat și un centru de vaccinare și amintește despre scandalul medicilor neplătiți la timp. „Aproximativ 240 de persoane sunt vaccinate aici în fiecare zi. Unul dintre medici este, de asemenea, optimist. Odată cu vaccinările, totul merge conform planului. Doar salariul nu a ajuns încă la ea, adaugă femeia”.

Ziarul reține și observațiile jurnaliștilor români, care vorbesc despre rigiditatea comunicării oficiale și despre neatingerea ritmului propus de vaccinare în ultima vreme.

Wiener Zeitung scrie că mărirea salariilor personalului medical a mai stopat din migrația medicală a românilor în Europa, una dintre cele mai masive scurgeri de „creiere medicale” din istoria recentă.

Comentarii (3)Adaugă comentariu

Vlad Slăvoiu  •  21 martie 2021, 23:24

Dar nu pot să cred...cum își permit ei spună așa ceva, când noi știm foarte bine că a fost plin de nereguli și doar "transparența" ne-a salvat de la dezastru... 😁

Virgil  •  22 martie 2021, 20:45

20 de tari au suspendat vaccinarea cu X1. Numarul ingrijorator de cazuri suspecte de reactii adverse grave are pondere mai mare decat insusi coronavirusul pe care, chipurile, il combate. Verificabil pe surse oficiale, cum ar fi Reuters afara, Agerpres si Mediafax la noi. Gunoiul sta sub pres, pardon, sub presiune, sub presiunea unei noi carantine fluturata la Tv, ba pentru Timisoara, ba pentru Bucuresti. Mai stam mult cu bratele incrucisate? Unele tari au raportat 0,4% rata de deces (Norvegia, Qatar, etc), altele 1,8% si peste (Romania, Italia, Suedia, etc), si asta tot oficial. Vi se pare normal? Vi se pare acceptabil? Ceva e putred, nu doar in Danemarca...

Anamaria O  •  25 martie 2021, 0:33

Tolontan, se apropie scadenta si ptr voi si ptr colegii vostri de vrajeala din presa occidentala.

Comentează