S-a schimbat România în bine?

De Cătălin Tolontan

sâmbătă, 3 aprilie 2021, 4:58

De Cătălin Tolontan

New York Times spune că așa și așa, mai degrabă nu, dar există și o altă perspectivă.

The New York Times dedică României și filmului „Colectiv” un articol în ediția sa de miercuri, 31 martie. Kit Gillet, corespondentul ziarului în România, culege mai multe opinii, iar perspectiva aglutinată de jurnalist e, mai degrabă, una în tonuri de gris închis. Îmi permit o altă părere, simplă părere. Când are mize majore, cum au fost aderarea la NATO, la UE sau, mai recent, nevoia de pornire a schimbărilor în sistemul de sănătate, românii găsesc resurse să formeze ceea ce gânditorii din political science numesc „adevăratele majorități sociale de acțiune” (Pierre Rosanvallon).

Consensul negativ e ușor de format. Cel pozitiv, mult mai greu. Și nu ține de rezultatul alegerilor. Avem un exemplu. Peste 250.000 de oameni din sistemul sanitar, medici, asistente, biochimiști, laboranți și alte zeci de profesii, au beneficiat de dublarea și triplarea veniturilor în ultimii cîțiva ani.

Puține țări se pot lăuda cu un asemenea consens și efort îndeplinit în politica economică. Căci asta e scara la care discutăm. Și nu e meritul unui partid, ci al tuturor. Guvernul tehnocrat le-a mărit medicilor plata gărzilor în 2016. Mai apoi, PSD-ALDE-UDMR au mărit decisiv salariile în toate spitalele publice. Apoi PNL-USR-PLUS-UDMR au continuat bonusarea personalului din sănătate.

Înainte să strigăm „Și, ce?!”, să ne gândim cum ar fi arătat pandemia cu o migrație a personalului sanitar în ritmul de până la aceste măriri. România se schimbă. În anii neîncrederii, reușim, totuși, să împingem lucrurile înainte. Pentru că, așa cum scria un alt ziar american, din Baltimore, tot despre România, vocea celor care se opun corupției sau decăderii are capacitatea de a fi mai puternică. Dacă se implică. Valabil pentru orice altă democrație.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

Colectiv fumat  •  3 aprilie 2021, 22:08

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Adi  •  5 aprilie 2021, 13:58

Pe naiba! Mergi cu trenul de la Constanta la Bucuresti si o sa vezi munți de gunoaie si moloz .Nici pe timpul cand se construia " epoca de aur" nu era asa.Din pacate am ajuns sa regret ca nu avem un "despot luminat" care sa ne conducă. Daca prin absurd , maine s-ar da lovitura de stat militara iar toti politicienii ar fi săltați si exterminati n-as schița niciun gest de compasiune cu ei sau cu neamurile lor.De ce? Jaful care s-a facut in 30 de ani de asa-zis " democratie originala" cred ca nu l-au facut nici fanarioții sau rușii in anii '50cu Sovromurile lor. Orban ,Ciolacu ,Barna sau Cioloș , Simion sau Șoșoacă ar fi aruncati in temnite pe viata n-as avea niciun regret. Daca Mazare a luat 9 ani , inseamna ca toti primarii care au condus Bucurestiul in ultimii 30 de ani , ar trebui sa ia dublu la ce dezastru am vazut acolo. PS. 1.Nu plang dupa un *** ca Ceausescu , nu-mi doresc nici un securist precum Putin, dar un Franco sau Atatürk da. 2.Cum naiba , sa nu se ajunga la o drama gen Colectiv ,cand Romania a ajuns sa arate precum India sau Bangladesh.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

xyz  •  5 aprilie 2021, 22:47

da, suntem pe val. mai avem putin si luam oscarul.

bg  •  6 aprilie 2021, 7:22

In opinia mea, este un articol facil, triumfalist, superficial, fara subsanta, cladit pe ideea de salvare a unui sistem de sanatate ruinat, aflat pe marginea prapastiei, prin consens national privind majorarea salariilor medicilor. FALS! Cand politicieni precum Madalin Voicu iesea la TV si spunea ca "de ce sa le marim salariile la medici, nu primesc destui bani de la pacienti?" Asta era optica politicienilor aplicata in politica in sanatate ca medicii sa se tina din banii primiti in plic de la pacienti...au legalizat mita, au pus-o in legea sanatatii...Dr. Sorin Oprescu ne spunea ca este normal ca medicii sa primesca recunostinta pacientilor, de exempu: o sticla de ulei...Oare? Dansul parca avea o saltea de bani pe care nu i-a putut justifica...Ce s-a mai intamplat cu dosarele dansului, scapat din puscarie de colegii dansului, pe motiv ca are diabet si alte boli ce nu pot fi tratate acolo...Acum este bine merci, apare la TV, face jocurile in UMF, in sist. sanitar impreuna cu Cercel, Rafila, Monica Pop si alti domni profesori....Medicii si asistentele au fost scosi din scoli pe motiv ca vaccinarea copiilor este facuta de medicii de familie...Acum ne plangem ca nu are cine sa faca teste in scoli...Greselile se platesc...A fost redus si inlocuit personalul calificat {epidemiologi, microbiologi...} din DSP-uri pe motiv ca in occident spitalele nu sunt controlate de aceste entitati, ca avem materiale de unica folosinta si dezinfectanti performanti care asigura un act medical sigur, fara infectii nosocomiale...Am vazut ce s-a intamplat...Cine plateste acum? Noi toti...M-ati dezamagit domnule jurnalist, inca o data...

anca t  •  7 aprilie 2021, 12:07

cand vezi sau re-vezi COLECTIV rămâi mut, perplex, contrariat..adică în ce an suntem_ în 2021. ok. când a fost COLECTIV accidentul_ octombrie 2015. AHA. ADICĂ AU TRECUT 5 ANI ŞI 5 LUNI ŞI CÂTEVA ZILE. BUN. şi : CE S-A ÎNTÂMPLAT DE ATUNCI ÎN SISTEMUL DE SĂNĂTATE, ÎNAFARA CREŞTERILOR SALARIALE ŞI ALE MUNCII ÎN CONDIŢII DE PANDEMIE? 1. Se încearcă o nouă repornire a sistemului de către d+nul Voiculesc. Greu o să-i fie căci neamurile, pilele, şefii lipiţi cu GLUE de scun de ani şi ani de zile au camarila lor în mai toate INSTITUTELE şi INSTITUŢIILE medicale, propăşirea slabei culturi profesionale şi a aerului SUFICIENT bântuie pe holurile celor menţionate mai sus (inclusiv în ministerul domnului Voiculescu) 2 rafila a devenit deputat şi şi-a asigurat imunitatea în caz de...oricum are RĂDĂCINI BINE ÎNFIPTE ca să sper în vreo reparare de vreun fel... 3 s-au înmulţit cazurile de tuberculoză, boli cronice. 4. nimeni NU MAI VORBEŞTE DESPRE DEJA banala GRIPĂ.....de este ca şi când pandemia e eradicat gripa (ĂSTA E TITLU DE ARTICOL...) 5. infecţiile din spitale şi ALE SPITALELOR se dezvoltă în continuare 6. BIOCIDELE sunt la fel avizate!!! ca şi în perioada hexi...cine mai caută unde -sau cine ne sunt marii specialişti ce dau avize,,...., ce background profesional ADEVARAT AU... 7 etc, etc cam asta e oare să-i lăsăm să moară proşti?

Cilectivizarea abjecţiei  •  11 aprilie 2021, 11:28

Dacă prin absurd românii ar citi numai ziarul Libertatea ar putea crede că filmul Colectiv este cea mai mare realizare a României din istoria umanităţii. Primul vierme care a ieşit din cele 65 de cadavre este această superproducţie. S-a schimbat România în bine sau în rău? Pentru mine cel mai DEFINITORIU moment al României anului 2021 este declaraţia beizadelei Caramitru Junior. Băiatul de bani gata, care a trăit în puf exclusiv din bani de la statul român, era tare indignat că nişte oameni, pe care el îi considera suboameni, ieşiseră în stradă. Şi ce vinovăţie poate fi mai gravă decât aceea de a fi sărac?! Eşti vinovat dacă eşti sărac! Dacă tăticul tău ar fi fost băiat deştept în 1989, acum nu mai erai sărac şi prost. Acum erai bogat şi deştept ca Caramitru Junior. Nu le-ar fi ruşine de săraci!!! Săracii nu au drepturi, săracii nu trebuie să comenteze, săracii nu trebuie nici să iasă pe stradă - ca să nu îi deranjeze pe băieţii crescuţi în puf din milioanele de euro sifonate de la stat. Dacă tăticul tău a produs milioane de euro de la statul falimentat şi devalizat, atunci ai drepturi. Dacă eşti sărac, nu ai drepturi, eşti un subom şi trebuie să nu exişti. Marele actor de roluri secundare din filme cu Ştefan Bănică Junior iubea în 1989 personaje gen Ilici Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican-Voiculescu, generalul Militaru sau Silviu Brucan. Şi el a fost unul din primii viermi ieşiţi din cele peste 1000 de cadavre de la revoluţie sau lovitură de stat, că nu se ştie exact ce a fost. Dacă iubeşti suspecţi de genocid în 1989, în 2021 eşti milionar şi băieţelul tău crescut în puf predă lecţii de drepturile omului poporului jefuit şi sărăcit. Aceasta este România anului 2021. Evident fără nici o soluţie definitivă nici în Dosarul Colectiv şi nici în Dosarul Revoluţiei. Cei care au profitat din două evenimente cu multe cadavre, o duc bine. Dau lecţii de moralitate...

me  •  19 aprilie 2021, 12:06

"vocea celor care se opun corupției sau decăderii are capacitatea de a fi mai puternică. Dacă se implică." - acum, dupa linsajul public si demiterea lui Voiculescu, mai sustineti aceasta parere despre Romania? Probabil ca intr-adevar se schimba lucrurile, dar simt ca facem un pas in fata si doi inapoi. Mai nou au prins curaj si incearca sa puna tunurile si pe Drula. Se pare ca Drula a fost initial tolerat pentru ca nu a deranjat atat de mult, sau a deranjat numai PSD, in opozitie. Dar VV a deranjat si din actuala conducere, PNL, si acest lucru a mai mai putut fi tolerat. RIP Romania!

Emil  •  23 aprilie 2021, 15:48

Cum se face ca nici o televiziune nu transmite Oscarul in direct? In ceilalti ani s-a transmis iar acum din cauza primului film romanesc nominalizat asistam la o cenzura a epoletilor?

Comentează