Politici publice pe bază de rangă

De la Jimmy Hoffa nu s-a mai văzut lider punând mâna pe rangă într-o situație pornită de la un conflict de muncă. Numai că Hoffa era liderul sindicatului, nu directorul general al companiei. Gestul lui Ștefan Paraschiv, managerul Metrorex, de a se duce cu ranga să demoleze un chioșc va intra în istoria populismului de subteran. La propriu de subteran

miercuri, 7 aprilie 2021, 9:37

Ștefan Paraschiv, 45 de ani, lucrează pe unul dintre cele mai dificile și încărcate de stres joburi din România. Directorul general al Metrorex are pe mână un buget anual de cheltuieli de 3,55 miliarde de lei, echivalentul a 725 de milioane de euro. Așa arată bugetul rectificat pe 2020.

Ștefan Paraschiv are în răspunderea sa mai multe fonduri publice decât gestionează, împreună, primarii orașelor Cluj-Napoca (350 mil. euro), Iași (270 mil. euro) și Pitești (90 mil. euro)

Și nu e vorba, întâi, despre bani. Metroul transportă, zilnic, 250.000 de oameni, deserviți de aproape 6.000 de angajați. O comparație despre talia companiei Metrorex ne arată că, spre exemplu, Mega Image are cam 8.000 de angajați, însă răspândiți în toată țara.

Conform propriului CV, Ștefan Paraschiv a lucrat un deceniu ca om de vânzări și apoi director de vânzări în telefonia mobilă. La început la Connex, apoi la Vodafone și a încheiat la Deutsche Telekom Europe & McKinsey Consulting. Cu o pauză de câțiva ani, petrecuți la Compania de Construcții și Căi Ferate a lui Horia Simu.

Apoi, Paraschiv a ajuns la compania de consultanță în management Spadi și, din 2017, în Consiliul de Administrație de la Romaero, unde a fost și președinte.

Numit la începutul lui martie 2021 manager al Metrorex, el s-a făcut vizibil miercuri, 7 aprilie. La orele prânzului, în fața unei lung șir de camere de luat vederi, directorul general Ștefan Paraschiv a venit însoțit de forțe de ordine ca să asiste la demolarea chioșcurilor unde, până acum, vindeau alimente și mărunțișuri oameni care au contract cu sindicatul. Conform normelor de siguranță, acele chioșcuri nu au ce căuta acolo.

„Hai, îmi trebuie un curajos. Trebuie să luăm o decizie rapidă”, a spus Paraschiv.

Cum nimeni nu a înțeles ce înseamnă să fii curajos în fața unor chioșcuri neînsuflețite, managerul a luat o rangă și a încercat să deschidă fortăreața apărată cu prețul vieții de câteva gablonțuri, o mână de eugenii cam sleite plus un pluton de sticle de apă plată, la jumătate.

În conflictul cu sindicatul, opinia publică este de partea Ministerului Transporturilor și a conducerii Metrorex. Și, pe valul acestei popularități, s-au întors metodele vechilor primari din Capitală.

Fără să aibă nici lovitura de cap a lui Traian Băsescu și nici jocul de picioare al lui Popescu „Piedone”, dar dotat cu un curs scurt de „General Management Plus” la Otto Beisheim University – Dusseldorf, Ștefan Paraschiv a zis să nu rateze oportunitatea de imagine. Erau atâtea televiziuni venite la fața locului! Și directorul general a găsit un drug.

A produs imaginea zilei și și-a actualizat pasiunile din CV-ul de manager Metrorex: „Basket, Ski, Muzica, Jogging, Călătorii”. Active hobby-uri, desigur, dar prea puțin colțuroase pentru vremurile în care politicile publice se fac în studiourile TV, pe Facebook sau, dacă pică o pleașcă, pe teren, cu obiecte contondente.

Ștanga ca instrument în politicile publice e doar începutul. Vor urma pila, sula, secera și ciocanul.

Referințele în privința altor calități ale lui Ștefan Paraschiv sunt, potrivit aceluiași CV, „Disponibile la cerere”. Nu, mulțumim!

Comentarii (7)Adaugă comentariu

Traian  •  8 aprilie 2021, 5:40

Nu mai comentez ca "penibil" faptul ca ai uitat sa mentionezi ministrul USR - Drula - care a laudat ...ranga Asta e viata de propagit tavarisci Tolo...

bg  •  9 aprilie 2021, 6:21

In situatii extreme, se folosesc metode extreme...A, vrem politici publice sanatoase, adevarate sau din cele avute pana acum, cladite pe o mlastina fetida si naclaita de relatii toxice si santaje intre conducerea Metrorex, Ministerul transporturilor si sindicate politizate? Pai, atunci trebuie sa acceptam ca CINEVA { de 30 de ani asteptam un partid, un OM providential} trebuie sa coboare din biroul caldut, sa renunte la manusile de catifea folosite pana acum si ca trebuie sa-si puna cizmele de cauciuc, salopeta si sa manuiasca *** ca sa asaneze locul....Cand incepi sa construiesti, intai cureti locul de buruieni...construiesti pe teren sanatos...nu pe nisipuri miscatoare...Mai lasati-ne cu imaginea, cu populismul...alegerile sunt peste 4 ani...De multe ori presa de la noi mai mult a stricat, dacat a ajutat democratia...Mai ganditi-va...atunci cand preluati o idee ...asa a fost si cu sloganul preluat de la Basescu: ''sa vina TINERII, sa intre in politica, in guvern, in institutiile statului, in justitie, in politie... si am vazut ce a iesit...O categorie, luata la gramada, nu rezolva problemele, le acutizeaza...Parerea mea...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cristi  •  9 aprilie 2021, 13:18

Ref. la comentariu lui bg "In situatii extreme, se folosesc metode extreme.." . Ma duce cu gandul la mineriada , cam pe acelasi principiu s-a mers. Sa nu uitam ca si atunci marea majoritate a tarii era de acord cu interventia minerilor. Ce ai zice dl. Bg daca dupa se schimba preferintele politice ale tarii te-ai trezi cu cineva la usa cu ranga , venit sa smulga "buruiana" USR-ista? Daca ajungem inapoi la facut traba cu ranga nu cred ca o sa va prea avantajeze...

Adi  •  9 aprilie 2021, 16:53

*** ramane.Poti sa faci un milion de cursuri de management peste tot in lumea asta, te poti imbraca de la Hugo Boss pana la Versace, țărâna de sub unghii tot nu iese. Care este diferența dintre Gigi Becali si Stefan Paraschiv in folosirea unei răngi? Măcar Gigi a recunoscut ca a fost " strungar" pe hârtie si ca el n-a citit nicio carte in viata lui iar ptr el tinichigeria de cartier DIY,se aplica si la Maybach.Dar ce ne facem cu Paraschiv "Ștangă" care chipurile este baiat citit si pus la Metrorex pe postul de manager .Maine poimaine o sa-l vedem cum o sa indrepte tabla de pe metrou cu ranga. PS.1Dacă Drulă & Co. erau hotărâți sa schimbe ceva la Metrorex , trebuiau sa angajeze o firma de management străină.Angajau o firma de management ,le trasau target-urile si obiectivele ,in rest trebuia doar sa-i verifici si sa-i evaluezi din 6 in luni sa vezi daca si-au indeplinit sarcinile . O firma serioasa de management nu punea directori *** precum Paraschiv " Ștangă" 2. Legat de demolarea acelor cotețe insalubre care dadeau aspect de" shanty town", mi- am adus aminte de demolarea chioșcurilor ilegale de prin piețe,când unul din capii celor revoltati era Florin Prunea." Am mancat gazon pentru națională ! " țipa la tv Prunea. Așa si mister Radoi zbiara pe la tv si pe la Evenimentul zilei

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Tudorică  •  11 aprilie 2021, 14:32

Marele manager Paraschiv a prăbusit ROMAERO, fiind schimbat din funcția de președinte al consiliului de administrație dupa raportul corpului de control al prim-ministrului, de anul trecut; acum, e luat "de bun" de Drulă😁😁😁 Nu avem o țară minunată???

Catal!n  •  13 aprilie 2021, 0:35

Domnule Tolontan, cre' c-a-nceput lumea sa iti inteleaga stourile de pseudodeontolog. Cred ca daca era cumatru' de la PSD, ne faceai o investigatie, ne ziceai subliminal de jda mii de ori nEste chestii sa ne prindem "ce rai sunt aia" si ce buni si ceilalti noi, ai tai, normal :D. Ba, boss, cu tot respectu' pentru limba romana, da' nu neaparat pentru tine, ***. Tinand cont ca voi il idolatrizati pe pokomenu' (de zici ca-i viu) Anei Pauker, Sora... mai mult mi-am varsat un of, decat sa-mi pun o dorinta reala. P.S. Mai laudati filmu' Colectiv, ce tare e! (cand e nasol cu mortii, cand e tare cu filmu':D) O dorinta sincera, ROMANIA libera!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

cineva  •  18 aprilie 2021, 15:37

Din păcate, un moment emblematic pentru USR-PLUS. Pe aceeași linie cu primărița care trimite oamenii la pușcărie, cu comisăreasa poporului din Timișoara care face poliție COVID, cu obstinația reprezentanților acestei formațiuni de a ne închide în case (care a generat conflicte PNL - USR și la Timișoara, nu doar în guvern). Nu știu dacă procedural evacuarea de la metrou e legală, am mari îndoieli. De asemenea, ce caută ADP-urile din primăriile USR în subteran? Ajutor tovărășesc? Ele nu cred că au competențe acolo, e domeniul public al statului administrat de METROREX, nu domeniu public local administrat de ADP-uri! Cine plătește salariile angajaților ADP care au desfăsurat activități în afara atribuțiilor, practic în beneficiul altui angajator? Vezi cazul Dragnea, se face pușcărie pentru așa ceva. Stilul de guvernare USR-PLUS e brutal și opresiv (la fel de pașnic și legal ca marele protest din 10 august, cu lozinca faimoasă care alături de rangă, reprezintă atât de bine USR). Atât metodele cât și scopurile lor par a fi direcționate împotriva populației, parcă s-ar urmări deliberat sărăcirea cât mai multor oameni. De unde atâta pasiune pentru carantinare? În afară de faliment și sărăcie, ce a adus carantina data trecută? Dincolo de aspectele legale, care sunt beneficiile evacuării de la metrou? Unde Drulă vede domnia legii, eu văd mai întâi ranga, apoi spații goale, neutilizate, o grămadă de văgăuni inutile în care funcționau înainte spații comerciale. În loc de chirii, salarii, impozite și contribuții de la peste 1000 de angajați, indemnizații de șomaj și spații goale. În loc de venituri, cheltuieli, și vom vedea cu despăgubirile cum va sta METROREX dar și statul în urma pagubelor produse întreprinzătorilor din sectoare întregi. Povestea cu pericolul iminent reprezentat de chioșcurile din subteran e ridicolă, nici nu știam de aproape 30 de ani în ce pericol iminent mă aflu! Câte incendii au izbucnit la metrou de la chioșcuri?

Comentează