TIR-ul în care au murit oameni la „Victor Babeș” e produs de Optima Technic din Turcia și e vândut ca „trailer COVID”

România figurează pe site-ul companiei din Ankara drept singura țară europeană care, prin SMURD, a cumpărat trailerele specifice de îngrijire a bolnavilor COVID

luni, 12 aprilie 2021, 11:48

de Cătălin Tolontan

Intrate în posesia IGSU, unele dintre ele prin intermediul fundației SMURD, TIR-urile folosite ca soluție de urgență pentru suplimentarea secțiilor ATI în România au avut mai multe probleme și până la tragedia de luni seara. Trei pacienți conectați la oxigen au murit luni, în TIR-ul SMURD de lângă Spitalul Victor Babeș, în urma unor evenimente care s-au succedat rapid.

Potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Situații de Urgență, s-a pornit de la o cădere de curent, apoi au urmat defecțiuni la ventilatoarele la care erau conectați pacienții și s-a continuat, susține DSU, cu refuzul delegatului firmei care asigură mentenanța ventilatoarelor să intre să le repare. Lipsiți de oxigen, bolnavii COVID au decedat, în ciuda încercării medicilor de a-i ventila manual.

Aceste TIR-uri vopsite în roșu au devenit o prezență familiară lângă mai multe spitale românești în anul COVID. Însă anumite orașe au încetat să le utilizeze, după ce s-au stricat, indiferent în curtea cărui spital au fost puse. Timișoara este un exemplu.

TIR-urile sunt asamblate pentru folosință medicală în fabrica Optima Technic din Turcia.

Pe site-ul firmei din Ankara, la secțiunea de „trailere COVID mobile de Terapie Intensivă”, apar TIR-urile folosite în România, inclusiv fotografii din interiorul lor, cu președintele Klaus Iohannis, însoțit de șeful DSU Raed Arafat.

În afară de România, alte țări unde apar trailere cu folosință de clinică mobilă produse de firma turcească sunt Ucraina, Mauritania, Kârgâzstan și Libia.

Comentarii (3)Adaugă comentariu

Klaus Skyor  •  13 aprilie 2021, 1:59

Daca era peeseedee la putere cam ce *** faceai acuma?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Adi  •  13 aprilie 2021, 7:17

Tolo ce te miri asa?Din '90 Romania este al doilea Grand bazar dupa cel din Istanbul.Noi nu am inghițit " chinezisme" dar inghițim "turcisme" de proasta calitate la greu.De ce? Din cauza coruptie generalizate a clasei politice.Cu Mercedes, BMW sau Audi sa-si plimbe dosurile politicienii si managerii corupti pusi de ei in functie, plebea sa zacă in in mizeriile ieftine si supraevaluate de unde iese spaga. Pana sa vina PNL -ul la putere , PSD -ul era fan " made in Turcia".Toti primarii PSD cumparau autobuze , microbuze sau tramvaie de acolo. Observ ca si "marii europeni" din PNL tot " made in Turcia" prefera.Pentru ca de acolo iese spaga pentru o masina " made in Germany" Iar poza cu Iohannis demonstreaza , ca "neamțul" de Romania,prefera tot imineii turcești in locul cizmelor germane. PS . Sa nu uit, " turcismele " pe care le inghitim ,90% sunt tot "made in China" , restul de 10% sunt fabricate prin cotloanele Istanbulului unde se fabrica si celebrii blugi ( ca nu poti spune ca aia sunt blue jeans) sau mult mai celebrii "Dididas"

vicontele de ghencea  •  13 aprilie 2021, 12:32

banuiala mea e ca asistam la batalia dintre doua gasti de banditi pe zecile/sutele de milioane de euro care se pot fura anual din sistemul de sanatate al Romaniei. Unii, mai locali sunt deja mufati la conducta debani si au pusi deja oameni care vegheaza ca morisca sa mearga (asta e grupul care are unul din virfuri pe palestinian). Alt grup e mai extern, european si ar dori sa ia din prajitura primului grup (tot pentru folosse personale) macar o halca din sistem, s-o vinda/cedeze altora mai francofoni si are si el un virf de lance in vienezul fara diploma de studii. E o batalie pe bani. Nuexista bunii sau raii, sunt toti la fel. In final, isi vor imparti feuda. Nimeni nu va fi vinovat de nimic. Noi platim si murim, ei si stapinii lor iau banii. Restul sunt detalii.

Comentează