Raportul privind decesele de COVID e gata de vineri, dar ministrul Mihăilă ezită: în plus față de 2.300 de morți sunt încă 3.000 neraportați

Două surse, dintre care și un oficial din Ministerul Sănătăţii, au confirmat pentru Libertatea că „raportul comisiei de anchetă privind raportarea deceselor COVID este gata încă de vineri, la prânz”.

luni, 10 mai 2021, 5:59

Momentan, documentul nu a fost publicat. În el apar cei 2.300 de decedați neraportați despre care a scris luni ziarul și încă 3.000 de morţi cu diagnostic secundar COVID, de care nu s-a știut până acum.

Ministrul Ioana Mihăilă a primit vineri, la prânz, documentul comisiei delegate să ancheteze numărul morților COVID. Mihăilă a fost nemulțumită. “Ministrul a cerut mai multe detalii, pentru că nu arată cum ar trebui”, a spus un oficial din minister. Specialistul nu a putut detalia ce înseamnă că documentul „nu arată cum ar trebui”.

„Raportul riscă să creeze şi mai multă confuzie, pentru că nu oferă explicaţii clare, ci, mai mult, spune că nu poate fi aflat adevărul până la finalul pandemiei”, a explicat un alt specialist o parte a reacției demnitarului.

Un angajat al Ministerului Sănătății a confirmat și el faptul că raportul a fost finalizat. „Ministrul însă ezită să-l facă public”, a spus acesta.

Au trecut trei săptămâni de când statul nu a oferit publicului nicio clarificare pentru diferenţele de mii de morţi, afirmate inițial de Vlad Voiculescu și documentate ulterior de presă.

Libertatea a scris luni cum cel puțin 2.300 de oameni morți până la 1 martie 2021 figurează oficial drept morți COVID în actele din spital, la familii, la primării și în scriptele INS. În toate aceste cazuri, COVID era, potrivit medicilor, principala cauză a decesului. Însă aceiași oameni au fost excluși din raportările făcute de Grupul de Comunicare Strategică către public și din situațiile întocmite de România pentru instituțiile europene. Diferența a fost creată practic în doar patru luni, din octombrie 2020 până în ianuarie 2021.

Pe lângă aceştia însă, mai sunt peste 3.000 de morţi, care au avut COVID drept diagnostic secundar, iar raportul arată asta, pe baza datelor de la INS. Majoritatea acestor decese sunt, conform definiţiei de caz, tot decese de COVID. Altă sursă din Ministerul Sănătății, pentru Libertatea

De unde provin cei încă 3.000 de decedați neraportați?

Pe certificatele medicale de constatare a decesului, medicii trec atât cauza principală a decesului, cât și pe cea secundară.

Când a răspuns Libertății, Institutul Național de Statistică a furnizat, deși i se ceruse o informație completă, doar numărul morților cu codurile de boală asociate COVID de la cauza principală a decesului: peste 2.300. În raportul către minister există și cei 3.000 de morți unde COVID apare la cauză secundară, dar care, conform definiției de caz, susține sursa din MS, sunt de fapt tot decese provocate de noul coronavirus.

Presa a solicitat, în repetate rânduri, Ministerului Sănătăţii atât diferenţa oficială dintre cele două platforme informatice, cât şi numărul deceselor care au fost invalidate de direcţiile de sănătate publică. Aceste cifre nu au fost făcute încă publice.

Comentarii (5)Adaugă comentariu

lucian  •  11 mai 2021, 20:08

In afara de problema mortilor covid confirmate si neraportate mai avem si chestiunea mortalitatii excesive din Romania care ne arata "the big picture" - se pot vedea mai jos datele unui studiu la zi(pina in Mai 2021): 28.232 morti covid raportate si 87.649 morti excesive estimate, ceea ce ne situeaza in top 8 mondial la morti/populatie(intre Belarus si Kazakhstan). http://www.healthdata.org/special-analysis/estimation-excess-mortality-due-covid-19-and-scalars-reported-covid-19-deaths Si o analiza pe cifrele detaliate pe Romania aici de unde rezulta ca marea majoritate sint morti covid - sint datele oficiale INS pina in Nov 2020 https://mindcraftstories.ro/coronavirus/cati-romani-a-ucis-covid-19-cu-adevarat/ S-a murit mult de covid in Romania si s-a subrapotat prin 2 mecanisme - sub-testare sistematica si sub-raportare a datelor din teste.

bg  •  12 mai 2021, 9:58

Raspunsul este in constatarea ca de 30 de ani Romania NU are POLITICIENI democrati, are ACTIVISTI DE PARTID....in toate partidele...care actioneaza si iau decizii conform vechii mentalitati...SA NU-L SUPARAM PE DOMNUL PRESEDINTE...puterea suprema...fie ca el se numeste Ceausescu, Iliescu, Constantinescu, Basescu, Iohannis...Chiar daca INS, INSP, functionarii publici din sanatate centralizeaza date reale, au grija politicienii nostri {decidenti} sa le cosmetizeze, sa le traga din condei ca sa iasa convenabile pentru interesele lor...ALEGERILE....Cum putea PNL, sa sustina promisiunea presedintelui? Grupul de Comunicare Strategica nu-i de capul lui...nici colonelul Gheorghita...Vrem transparenta cand suntem in opozitie, cand suntem la putere OPACITATEA, SECRETOMANIA, DEZINFORMAREA sunt excelente...ce mai conteaza la un "stupid people"...

Iosif  •  12 mai 2021, 10:39

@lucian, de acord, chiar dacă doare. Greu să găsim soluții pentru a scăpa de acest flagel al lipsei de profesionalism medical, de la „plic”, la insensibilitate față de pacient și incompetență managerială, prin spitale care mai rău infectează decât vindecă, vezi mușamalizarea nozocomială, începând cu spitalul militar, vezi sfidarea fostului injurios de la spitalul Malaxa, vezi atâtea scandaluri. Clinicile private aduc medici din India, Pakistan, etc... Se moare de COVID sau de altceva? Norvegia și alte câteva țări europene au rate anuale de deces mai mici în ultimul an, chiar cu tot cu pandemia. Sistemul medical, cinstea și respectul față de bolnav fac diferența. Cei câțiva profesioniști de la noi fie aleg să plece, fie se sufocă, eroic, copleșiți de atâta mizerie umană din jurul lor.

Lucian  •  12 mai 2021, 21:29

@iosif ce am zis eu nu are de-a face cu lipsa sau nu de profesionalism a corpului medical. Ce zic eu e ca diferentele intre mortile si asa sub-raportate fata de cifrele reale si realitatea crunta nu e de 2k sau 5k sint de ordinul zecilor de mii – ceea ce ne situeaza printre tarile cele mai afectate din lume. Si cred ca nu s-a dorit sa avem imaginea reala pentru ca ar “da prost” si pentru ca reflexul celor care ne conduc e sa ne ascunda adevarul. Dovada delcratiile de azi alea Ioanei Mihăilă: „S-ar putea ca niciodată să nu știm câte persoane au decedat de COVID în această pandemie”… Nu stim pentru ca nu se vrea, dar mortalitatea excesiva ne da o imagine destul de clara: mortile sint morti chiar daca nu le pune nimeni patalamaua covid – si sint deja aprope 90.000, nu 30.000.

Me  •  13 mai 2021, 11:09

Eu imi aduc aminte ca anul trecut, prin vara parca, au crescut brusc numarul celor decedati de covid in raportarea GCS pentru ca uitasera ei sa ia in calcul si nu mai stiu ce numar de decese. Deci a fost o masluire a numarului de decese inca de la inceput. Chiar ma gandeam atunci ca nu pot nici macar sa numere corect.

Comentează