Pițurcă, analistul și omul de echipă

Ce ne spune Victor Pițurcă, comentatorul de seară de seară din studioul Euro al Pro TV?

miercuri, 23 iunie 2021, 4:58

Costi Rogozanu îl critică pe Pițurcă. Nu e nimic rău în asta, căci și Pițurcă îi disecă fără îndurare pe unii fotbaliști de la Euro. Vorba colegului meu Dan Udrea, de la GSP, cum se învârte roata! Pe vremea când antrena, Pițurcă nu accepta ca propria tactică sau oamenii din echipa lui să fie discutați la televizor de cei care i se păreau analiști ai vagului.

Rogozanu consideră că, în noua sa calitate de analist, „Pițurcă nu face gafe, Pițurcă are capul plin de zațul unei viziuni cinice asupra fotbalului”.

Până la urmă, nu e atât de rău să fii analizat de un critic literar microbist, precum Rogozanu. Într-adevăr, Pițurcă nu are charisma lui Mircea Lucescu. O cultură excepțională a exprimării sportive, rareori întâlnită chiar și la specialiști în țările cu trofee de Campionat Mondial, îl însoțește pretutindeni pe Lucescu. El vorbește despre fotbal, iar tu, ca telespectator, auzi descrierea unei sculpturi.

Pițurcă nu e așa. Dar dacă treci dincolo de îmbufnare și de pronunția luxată a unor nume de jucători, ceea ce spune antrenorul la Pro TV după meci sună cunoscut. E felul în care milioane de oameni din toată lumea înțeleg fotbalul. Pițurcă nu însuflețește, dar își servește onest telespectatorul.

Cumva, analistului i se întâmplă același fenomen al devalorizării aparente suportate de jucător pe vremea când evolua la Steaua. Atunci, dacă auzeai doar vocea de la suprafață, tribunele înfierbântate, aceleași care îl aplaudau pe „Piți” drept golgeter, îl considerau un risipitor de ocazii și, deopotrivă, un norocos. Însă mai era ceva.

În epocă, televiziunea abia mai transmitea câte un meci, iar „emisiunile de analiză” se derulau live, pe drumul de la stadion către casă. Erau orele nesfârșite de după fiecare meci de fotbal, orele în care microbiștii nu se mai opreau din scotocit fază cu fază și jucător cu jucător. În tramvai, tren sau în marșul murmurat printre blocurile abia luminate, mii și mii de suporteri își completau secvențele de memorie. Se contraziceau, se înfuriau, se îmbrățișau. Nu existau reluări nesfârșite, nu exista VAR, nu existau table digitale pe care să desenezi elipse și săgeți fosforescente. Totul era în mintea oamenilor.

Și atunci, în Procesul etapei de dinainte de nașterea „Procesului etapei”, când primele impresii se risipeau ca fumul și rămânea analiza bob cu bob, calitățile lui Pițurcă ieșeau la iveală și oamenii le recunoșteau.

Victor Pițurcă a fost unul dintre cei mai combinativi atacanți de elită ai fotbalului nostru. De câte un 7 mai, data câștigării Cupei Campionilor Europeni, se mai vorbește despre golgeter, dar nu despre pasatorul cu numărul 9. Însă rolul lui va rămâne pentru totdeauna, câtă vreme fotbalul va fi capabil să-și ducă legenda înainte.

Puțini dintre oamenii care realmente înscriau aveau capacitatea lui Pițurcă de a-și servi coechipierii cu pase de gol și, la fel de important, de a se insera destul de devreme în construcția fazei de atac. Pe firul combinațiilor, Pițurcă nu ținea mingea, nu se complica, juca dintr-o bucată, mult din deviere.

Vârf dominat de instinctul golului, Pițurcă raționaliza și pasa când trebuia.

Da, când rămânea singur, când era cap de linie, atunci existau, ca la orice atacant, momente în care forța soluțiile și greșea. Însă în meciurile decisive își păstra sângele rece și reușea să marcheze. „Îl vedeam pe portar, avea frică și confuzie în ochi, simțeam că dacă rămân calm o să-l domin”, cum a explicat el deunăzi, într-o seară de Euro.

Luciditatea de la gol și capacitatea de a evolua colectiv, până și celebrul său noroc, erau mărturiile unui om care gândea fotbalul. Poate greșesc, dar mi se pare că trăsăturile se văd și astăzi în felul în care citește și redă meciurile la televizor.

Pițurcă cinic? Poate oportunist, mofluz, rece, dar niciodată lipsit de pasiune.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

bondaru  •  23 iunie 2021, 17:15

Analiza buna. E normala un scut pentru oameni care au facut ceva pt ei si pt Romania. Noi romanii uitam usor, scuipam legende pe care ''le iubeam'' etc. Nu o sa uit hagi pe retragere cate si-a luat. Si era hagi. Era regele...indiferent ce pase proaste ar avea sau ce nereusite, avea si are in spate ceva. Si-a dat lui si ne-a dat noua ceva ce rar avem din sport etc. Ca si concluzie, analiza buna si ultima propozitie de incheiere f bine zisa.

1Oarecare  •  23 iunie 2021, 17:31

Odata cu reaparitia lui Piturca la TV in platoul PROTV demonstreaza inca odata adevarul din vorbele lui Mutu la adresa lui nea Piturca. Cel care se vrea marele strateg acum in platourile DIGI , prin felul in care se exprima , denota ca pe vremea cand era selectioner isi lungea discursul cu fel si fel de propozitii , idei , care nu doar ca nu ajutau jucatorii dar si mai rau de atat , ii baga in ceata. Si cel mai important lucru pentru mine este faptul ca Piturca nu mai este antrenor sau selectioner demult ... El a fost antrenor/selectioner doar atunci cand a avut jucatori ... cand nu a avut nu a stat mai mult de un an la echipele antrenate ... fie ele in tara sau peste continent ... a mai fost tinut la FRF din te miri ce prietenii ... si legaturi cu fel si fel de oameni de bine al fotbalului romanesc , pana l-au dus in gaura de sarpe ... iar acu se da vina pe altii . Eu ca sa-l cred pe Piturca cand vorbeste de analiza sportiva , mi-as dori sa aud de ce aducea jucatori pe pile la Nationala ... in rest se consuma oxigen degeaba ...

Andy  •  23 iunie 2021, 17:34

Vrem nu vrem ,ne place sau nu ,Piturca a fost si fotbalist si antrenor . Deci e indreptatit sa vorbeasca la tv!!!!

Flaviu  •  23 iunie 2021, 17:41

Corect . In primul rând trebuie spus ca selecționerul Piturca ..... aduna in el experiența , pragmatism , capacitate de analiza a jucătorilor propri și a adversarului .... un selecționer valoros , recomandat de rezultate ! Fotbalistul Piturca ?? ........ Steaua 86 a însemnat ...... apărare de fier , cu capacitatea de a și ajuta construcția ( Belo , Iovan , Bărbulescu ) ...... presingul median al celor 4 de la mijloc ...... cu ce turul de comanda ka Tudorel - Loți ..... percuția și răutatea lui Narius ...... calitatile de golgeter - pasator ale lui Piți ( excelent descrie in articol ) . Redublata lui Piți și plecarea lui Marius pt pasul in soațele apărării ...... O echipa imensa !!!! PS : nu sunt stelist , dar asta e adevarul

Ilie  •  23 iunie 2021, 17:41

Pentru mine, Pițurcă este cel di plasa porții după golul cu Anderlecht și marcatorul de la Lahti. La fel cum Ilie Dumitrescu este cel din meciul cu Argentina. Iar antrenorul Lucescu e cel care a luat campionatul atunci când majoritatea arbitrilor, inclusiv Crăciunescu, distribuiau televizoarele lui Copos. ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

MARIUS91TIMISOARA  •  23 iunie 2021, 17:48

Salut ! Mie îmi place cum analizează Pițurcă jucătorii și meciurile. Nu se exprimă f bine oral, dar e ușor de înțeles ce vrea să transmita. Îmi plac f mult insighturile lui. Omul e doxă de fotbal !!

Adi  •  23 iunie 2021, 18:00

Toloooo, ce legatura are fotbalistul Piturca cu ce spune( scrie) Rogozanu???? A spus el ceva despre calitatile jucătorului Piturca ?? El s-a referit la ceea ce face Piturca acum, ca si analist. Care, sa recunoaștem, nu are nicio legătură cu fotbalistul Piturca. Sa recunoaștem, nu le-a ieșit deloc celor de la Pro aceasta alegere. Despre comentatori, nu mai zic nimic. S-au spus toate. E clar insa ca azi, și comentatorii si analiștii sunt la televiziunile de sport. Ceea ce e si normal. Si atunci nu prea mai ai de unde sa alegi. Dar protv a ales prost, neinspirat.

azet  •  23 iunie 2021, 18:50

Corect.In echipa stelei 86-89 era al 2 lea cel mai tehnic /inteligent jucator dupa Majearu.Ceea ce nu e putin deloc.

Geo  •  23 iunie 2021, 18:50

Analiza facuta de Piturca este pentru fotbalisti, antrenori, in general pentru specialisti. Noi, microbistii, vedem, auzim si... invatam... daca putem...

Zagna  •  23 iunie 2021, 19:00

Tolo, daca aperi un bolnav, crezi ca il vindeci ? Nimeni nu-l critica pe fotbalistul Piturca, nici macar pe antrenor, dar sa-l aperi pe comentator, este ca o frectie la piciorul de lemn. Enumera macar una di calitatile pe care trebuie sa le aiba un om de tv pe care le are si Piturca... Zero taiat ! Este acru, moracanos, cu limbaj de lemn, ranchiunos. Nu l-am privit nici macar un minut. Intereseaza-te de rating.

Roi  •  23 iunie 2021, 19:03

Salut, E interesant de remarcat modul in care autorul articolului il apara pe Piturca vorbind numai de calitatile lui de fotbalist. Articolul lui Rogozanu se refera strict la calitatile lui de comentator. Este evident, pentru orice persoana educata, ca modul de comunicare al persoanei in speta lasa mult de dorit. Un comentator sportiv ar trebui sa indeplineasca minimum doua conditii: sa vorbeasca corect si sa cunoasca detaliile technice. Ceea ce in cazul lui Piturca nu se intampla. M-a surprins neplacut articolul lui Tolo pe care il stimez pentru tot ceea a realizat si inca realizeaza in sfera presei. Este gustul amar al deceptiei pe care-l simti cand un profesionist, care detesta compromisurile, face compromisuri (ar fi fost interesant de vazut daca Piti beneficia de aceeasi clementa in cazul in care ar fi comentat la un post de televiziune care sa nu aiba legatura cu trustul Ringier). Desi nu mai traiesc de ceva timp in tara, GSP este unul dintre ziarele online pe care le accesez aproape zilnic si ca atare nu pot sa nu remarc contradictia dintre pledoaria exprimata in articol si exigentele unui post de colaborator la GSP unde "faultatul limbii romane" nu pare sa fie tolerat: https://www.gsp.ro/gsp-ro/gsp-special/gsp-cauta-colaboratori-u23-in-bucuresti-623197.html Numai bine, de aici din Montreal.

Eu  •  24 iunie 2021, 0:21

Wow, Rogo cel Rău şi Roşu muşcând cu sete din cineva, ce noutate... Există o vorbă făcută parcă anume pentru el: când nu eşti în stare să faci ceva, fă-te critic. Iar Rogo duce chestia asta la extrem. Cetepe-ul măcar ştie să lege două vorbe şi, oricât de enervant ar fi uneori, nu o face din simplă ciudă infantilă. Rogozanu, în schimb, e zeul mediocrităţii şi al frustrării. Pentru cine nu ştie, cândva i-a făcut fascişti pe cei de la Times New Roman. Crima lor? Făcuseră mişto de el într-un articol, dacă nu mă înşel "Rusia a mărit bugetul de propaganda în România. Costi Rogozanu, văzut cu o geacă nouă" (google it). Marea sa realizare a fost că a reuşit să îngrope şi CriticAtac, şi Voxpublica, două locuri unde cândva se putea discuta liber şi (relativ) interesant până ce Rogo a ajuns la putere şi a implementat politica actuală chinezească din Hong Kong. Viitorul Libertăţii, păcat că începuse să meargă pe un drum bun cu Tolontan. Tolo, eu zic să începi să-ţi păzeşti spatele, Rogo nu uită şi nu iartă. :)) Pe scurt, atunci când Rogozanu te înjură, ar trebui să fii mândru - înseamnă că faci ceva bun.

Dragos77  •  24 iunie 2021, 11:41

Da, no?! Tolo are dreptate cand vorbeste despre Pitzi, noooo?!?!?

Stoian Laurentiu  •  24 iunie 2021, 12:19

Victoras ca fotbalist a fost bun , ambitios si inteligent ( nu ca Haplea in chiloti de la Craiova sau mai nou alt Haplea ....Halibleg,,,) iar celebrele lui ratări tineau de rezultatul impus de cooperativă......( ptr. cine stie si a văzut la timpul potrivit) .....ca antrenor are si el păcatele lui ......a străns lănga Mutu numai *** de fotbalisti .....ca analist .....nu stiti voi ce este in capul lui ......ce dracu doar este jucător de poker si incă unul foarte bun....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Polinescu III  •  25 iunie 2021, 16:45

Noi am prins Europa Liberă și Vocea Americii, am urmărit ZDF, Eurosport, posturi italiene, fiecare cu comentatorii lor, așa că avem la ce să ne raportăm. Ai noștri au probleme din motive de infatuare, dispreț, ignoranță, autosuficiență, delăsare... dar asta e o boală a întregii societăți, greu de vindecat, fără promovarea unor profesioniști dedicați, serioși, educați. Poate o fi fost mare sportiv Grădinescu, poate nu, însă are suficient bun simț, ca să facă diferența, cu toate greșelile lui, omenești, până la urmă. Este doar un exemplu, dintr-o generație despre care se tot discută. Și ar mai fi și alții, mai tineri... dar invizibili, pentru că n-au pile, nu fac tot felul de compromisuri... pe care îi salut, cu respect! Pițurcă este depășit, un fost jucător bun. Punct.

Adi  •  26 iunie 2021, 7:27

Analist la babaroase la Las Vegas,si sa strige din cand in cand "Merge Braila?".De asta este bun Nentu Piți, nu de analist la Euro 2020.Lucescu, da, a facut si inca face performanță pe plan internațional ca antrenor.Dar Piți? Ce performante a facut Piți ca antrenor?A publicat macar o carte in domeniu? Nu. Atunci despre ce analist vorbim?Ca isi da cu parerea ptr ca lucreaza in domeniu e ok, dar a fi considerat analist este cale ffff.lungă Apropo , raposatul Ioan Chirila a scris o gramada de carti ca jurnalist sportiv, dar tu ca jurnalist ce carti ai scris?Dar confratele tau Costi Rogozanu?Sa nu mai spunem de idolul si amicul tau Nea Ovi. La câti "prieteni " are, ar fi putut sa scrie si el o carte despre Mitica ,Pinalti ," Lordul"Jean si celebra cooperativa care a distrus fotbalul românesc, sau macar un scenariu de film " Nașul 4 " cu "Don"Giovani Becali in rol principal si fotbalul romanesc in cel secundar.Asa ca Piți este mare analist asa cum tu cu amicii tai sunteti mari jurnaliști, ala fara nicio performanta ca antrenor si voi fara nicio carte publicata in cariera voastra de jurnalisti sportivi. PS.Până si " groparul de la Kosice " a scris 3 carti.

Potec  •  26 iunie 2021, 8:06

Domnule Tolontan stiu ca sunteti un jurnalist corect de aceea as vrea sa va propun ca subiect postarile pe articolele gazetei. As vrea sa va intreb daca cunoasteti de cazuri in care oamenii sunt platiti sa posteze si daca nu sunteti dispusi sa cercetati si sa deconspirati aceste lucruri , eu cred ca ar fi interesant. Si cel mai important ,cunoasteti de oameni din redactia dumneavoastra implicati in acest fenomen? Unele postari bat la ochi in timp ce altele sunt moderate sau chiar sterse desi nu contin trivialitati si nu sunt cu nimic mai prejos decit postarile oamenilor preferati de redactie. Este o politica a redactiei pe care o cunoasteti? Sau unii dintre oamenii dumneavoastra intra si ei in categoria postacilor platiti , mai fac si ei un ban de la diversi oameni din fotbal dispusi sa plateasca fara ca dumneavoastra sa stiti? Ignorati aceste lucruri cu buna stiinta sau pur si simplu nu le cunoasteti? Este moral acest lucru? Daca aceste lucruri nu sunt adevarate si sunt doar niste pareri false eu imi cer scuze dar astept un raspuns si poate o investigatie. Daca acest mesaj trece de cenzura va multumesc

Comentează