Piedone din spatele Facebook: campania de PR a primarului și Sectorul 5 în viața reală

De Mirela Neag, Răzvan Luţac, Cătălin Tolontan

marți, 6 iulie 2021, 7:33

De Mirela Neag, Răzvan Luţac, Cătălin Tolontan

Postate sistematic, de trei ori pe săptămână, clipurile politice ale Primarului Sectorului 5 fac milioane de vizualizări. Cu doar două filme, Piedone a ajuns la 12 milioane. În lumea Facebook, chiar și statutul de condamnat la 8 ani și 6 luni, în primă instanță, în Procesul Colectiv, s-a transformat într-un avantaj pentru primar.

Numele Alexandru Rădulescu și Sorin Ionuț Corbu au multe în comun. La câteva minute după ce apare pe Facebook un filmuleț cu primarul Piedone, Alexandru și Sorin, două profiluri cu chipul edilului la avatar, încep să distribuie noile realizări ale omului politic.

Tactica grupurilor

Matricea de multiplicare a unui film care va ajunge la câteva milioane de vizualizări e spectaculoasă și clasică. În universul digital de azi, e deja o obișnuință ca „unicii”, „IP”-urile și profilele de Facebook să fie mult mai numeroase decât oamenii fizici. Această mulțime de „avataruri” rostogolește campanii „pro” sau contra”. Cum se întâmplă în cazul Piedone?

Cei doi loiali, Alexandru și Sorin, îl vor pune pe grupurile de Sector 5, dintre care unele cu zeci de mii de membri:

E doar începutul.

Primarul e promovat și pe grupuri din Dâmbovița și Tulcea

Miza e să atingi un „reach” cât mai mare, chiar dacă multe dintre profilele dintre care multe nu au corespondent în persoane din lumea reală.

Cristian Pârvulescu, politolog, pentru Libertatea:
Nu este un fenomen nou, asistăm la acest gen de practici de mai bine de un deceniu. Toți pleacă de la premisa că nu vor fi descoperiți. Mai ales că este destul de rar când cineva își propune să demonstreze legăturile dintre cei care distribuie anumite mesaje și persoanele care le-au comandat. A devenit o practică generalizată, nu numai pe Facebook, la care recurg toate partidele și enorm de mulți politicieni.

„Am întâlnit chiar primari de comună, unii trecuți de 70 de ani, care au apelat la această metodă. E clar că ei nu se descurcă cu internetul, dar există firme specializate care asigură un întreg pachet de servicii, cu monitorizare etc. Deci, putem vorbi despre un fenomen generalizat”, mai spune politologul.

După această formulă, în cazul Piedone, profile fără identitate și fără existență fizică, răspândesc mesajul politic dincolo de grupurile din București.

Filmulețele cu Piedone sunt distribuie clipurile în grupuri locale, cum ar fi:

De aici, alți membri redistribuie în cascadă filmulețele lui Piedone până devin virale. În ultimele săptămâni, a mai intervenit un fenomen.

Scandalul din procesul Colectiv a alimentat promovarea de pe rețelele sociale

Fost primar al Sectorului 4, azi la Sectorul 5, Piedone este inculpat, în procesul Colectiv. Ajunși în momentul deciziv al sentinței definitive, cei doi judecători au anunțat scindarea dosarului. Apoi magistrații au revenit. Și, în final, au amânat din nou procesul și verdictul, pentru toamnă.

În confuzia stârnită, CSM a cerut revocarea procurorului DNA de ședință, acuzatorul lui Piedone.

Asta după ce, într-o derulare complet neuzuală a evenimentelor, procurorul a protestat, a fost evacuat din sală și a rămas pe locurile publicului, sfidând practic decizia instanței.

Toată această spirală a mărit amprenta digitală a mesajelor primarului Sectorului 5. În lumea rețelelor sociale, să fii inculpat într-un proces în care au murit 65 de oameni e ocazie de popularizare imposibil de ratat de către specialiști. Cifre pe Facebook cu orice face Piedone au explodat. Iar politicianul nu face lucrurile la întâmplare.

Cum a comandat o tarabă pentru o bătrână sărmană

După vechea formulă folosită de el la Sectorul 4, Piedone își promovează gesturi care îl arată drept un om dintre oameni.

1. „Măicuța blândă”, un spot în care comandă o tarabă pentru o bătrânică ce vinde pătrunjel și corcodușe la intersecția Ferentari/Rahova, a realizat: 335.000 reacții, 53.000 comentarii, 140.000 distribuiri, 8,1 milioane de vizualizări.

2. Clipul în care împarte apă rece pentru oamenii din teren: 162.000 reacții, 16.000 comentarii, 72.000 distribuiri, 4,9 milioane de vizualizări.

3. Piedone pe schelă: 80.000 reacții, 4.500 comentarii, 11.000 distribuiri, 2,4 milioane de vizualizări.

„ACUM AȘ VENII AN TARA DACA ATI LUA CA PRESEDINTE”

Mesajele de apreciere curg.

În general, profilul declarat al rețelei de fani ai lui Piedone e format din persoane din afara Bucureștiului – ori chiar din afara țării – care se întreabă de ce primarii din orașele ori satele lor nu pot ajunge la performanțele lui Piedone, care „a schimbat cu totul Sectorul 5”.
Așa cum fanii sunt pe Facebook, Sectorul 5 de pe Facebook este impecabil. Pe Facebook, în cel mai sărac sector al Capitalei, în Ferentari, Rahova, pe Viilor, în Sebastian, totul arată schimbat în bine.

Realitatea din teren

Libertatea a mers miercuri, săptămâna trecută, în cartierele Ferentari și Rahova și a verificat trei realizări de pe Facebook ale lui Piedone. A găsit o lume diferită de furnicarul care muncește la foc automat în filmările postate cu o frecvență automată: de trei ori pe săptămână.

1. Mini-părculețul care ascunde dezastrul parcurilor mai mari

VARIANTA PIEDONE. Pe 23 mai 2021, Piedone a ajuns, pe scuter, într-un parc aflat între strada Iacob Andrei și strada Brăniștari. Parcul are aproximativ 300 de metri pătrați. „Ce păzești, bă, tată, aici?”, îi spune Piedone paznicului, apoi comandă ca leagănele să fie schimbate, iar tartanul înlocuit complet „de a doua zi”.

VARIANTA DIN TEREN. Lucrările sunt începute, tartanul nu e pus nici acum. Au trecut aproape o lună și jumătate de la „a doua zi”.

Pe aceeași stradă importantă din Ferentari, Iacob Andrei, unde se află Autobaza Ferentari, se mai află două părculețe. Localnicii le apreciază pentru că, spre deosebire de mititelul de la capăt de stradă, au suficient spațiu și umbră pentru mai multă lume.

2. „Sămânțarii” care își mătură singuri cojile?

VARIANTA PIEDONE. Pe 18 mai, pagina de Facebook a site-ului Știri pe Surse, unul dintre canalele preferate prin care se distribuie clipurile lui Piedone, apărea un mesaj nou. „Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone a dispus ca persoanele care sunt prinse în timp ce aruncă coji de semințe pe jos să fie puse să măture, pentru a nu primi amendă”. Într-un clip mai scurt, un tânăr zâmbitor mătură o grămadă de coji făcută în mijlocul parcului Sebastian din Rahova.

VARIANTA DIN TEREN. La câțiva metri de locul respectiv, două bănci din rondul central al aceluiași parc Sebastian erau încadrate, miercuri după-amiază, de o mulțime de coji de semințe. Ciugulite de porumbei. Multe dintre băncile parcului sunt înconjurate de sticle și mucuri de țigară.

3. Bătrânica există

VARIANTA PIEDONE. Clipul care s-a viralizat rapid: acum nici o săptămână, pe 27 iunie, Piedone întâlnea o bătrânică la intersecția dintre Calea Ferentari, pe care o numește „13 Septembrie”, stradă aflată la un kilometru distanță, și Calea Rahovei.

Niculina Oancea, 80 ani, din Vărăști, Giurgiu, vindea zarzavat și corcodușe pe lădițe puse pe jos, iar Piedone cere întâi o tarabă specială pentru femeie, iar apoi îi cumpără toată marfa „pentru o ciorbă” ce urmează să fie făcută de subalternii săi.

VARIANTA DIN TEREN. Bătrânica din Vărăști era la locul ei vineri. A spus că nu vrea în piață, răspunzând contestatarilor care-l acuzau pe Piedone că nu i-a dat un loc special. „Aici e locul meu, mamă, aici vin de ani de zile”, i-a spus ea reporterului. În vârstă de 80 de ani, a argumentat că la intersecția Ferentari/Rahova are clienți, „iar o femeie a venit azi să dea comandă de corcodușe”. Pe taraba galbenă, sub leuștean, scrie „TARABĂ SOCIALĂ”.

Bătrânica mai avea o singură dorință. „Să-mi aducă și scaun”. Ea a fost lăudată de comercianții din jur pentru că „păstrează curățenia și mătură mereu resturile rămase de jur împrejur”.

La 100 de metri distanță, la ieșirea străzii Ileana Cosânzeana în str. Sebastian, o altă femeie vindea pe jos, fără tarabă, în soare, fasole verde.

4. Se asfaltează străzile „unde mi-am rupt mașina io”

VARIANTA PIEDONE. „Vreau să nu mai văd balta aia, că acolo mi-am rupt mașina io!”, îi arată Piedone, plin de patos, unui șofer de excavator. E 8 iunie și Piedone spune că va asfalta strada Drăganu, unde a dat într-o groapă.

VARIANTA DIN TEREN. Zeci de străzi din sector se află într-o situație deplorabilă. De exemplu, pe drumul spre părculețele de pe Iacob Andrei, Aleea Iacob Andrei A arată de parcă ar fi arată.

Maestrul regiei

Piedone este cunoscut pentru stilul său teatral încă de când era inspector în Primăria Sector 6, inspector OPC sau primar al Sectorului 4.

În noapte incendiului de la Colectiv, Piedone a apărut cu o mapă de documente în fața televiziunilor, aceleași care-l promovaseră ani de zile. A spus că e nevinovat, fluturând hârtiile pe fundalul salvatorilor care duceau oamenii la spital. A început o campanie de susținere pe Facebook.

La câteva zile însă, mișcările populare au măturat susținerea digitală a lui Oprea, Piedone, Ponta. Protestele oamenilor au obligat și guvernul Ponta și administrația locală a lui Piedone să demisioneze.

În ziua demisiei, primarul Sectorului 4, a apărut pentru o scurtă declarație.

Imediat după ce și-a anunțat demisia în lacrimi, cu cearcăne la ochi, Piedone a cerut să vadă cum a fost filmat momentul de către subalterni și a întrebat dacă „am dat bine pe sticlă”.

„Ai fost bine, șefu”, i-a strecurat angajatul, care i-a arătat înregistrarea pe telefon, chiar pe scările instituției, unde reporterii gsp, necunoscuți de Piedone, au consemnat momentul.

Cine a răspândit cazul bătrânicii

Piedone n-ar reuși să ajungă la atâția oameni fără ca materialele de PR politic să fie preluate de presă. De exemplu, cazul bătrânicii a ajuns atât în presa națională, cât și pe site-uri locale.

De exemplu, Știri pe surse numește imaginile publicitare ale primarului „campanie de ajutorare a persoanelor nevoiașe care își vând marfa din propriile grădini”.

Iată câteva dintre titluri:

Știri pe surse: Piedone continuă campania de ajutorare a persoanelor nevoiașe care își vând marfa din propriile grădini (VIDEO)
Antena 3: Cristian Popescu Piedone, mesaj tranşant pentru poliţiştii care amendează bătrănii în pieţe: „Nu bunicii cu palmele tăbăcite de sapă și de brazde sunt infractorii! Punem tarabe gratuite şi îi ajutăm să vândă”
Fanatik: Piedone, gest emoționant. Ce a făcut primarul sectorului 5 pentru o bătrână care vindea zarzavaturi pe stradă
Nizasport: Piedone, gest emoționant. Ce a făcut primarul sectorului 5 pentru o bătrână care vindea zarzavaturi pe stradă
Timișoaraștiri: Cum a reacționat primarul Piedone când a prins o bătrână care vindea pătrunjel și ceapă verde

Comentarii (9)Adaugă comentariu

Horace  •  6 iulie 2021, 22:15

Piedone “la patiserie” s-ar viraliza rapid

Cornel  •  6 iulie 2021, 22:58

Și cât de adevărat grăiești.

paul S  •  8 iulie 2021, 17:31

Vlad Voiculescu primar în locul lui Piedone! Bai Tolontane, privește-te și tu într-o oglinda. Eu nu te caracterizez și nu te descriu în niciun fel. Și nici nu rad de tine.

Adi  •  10 iulie 2021, 16:14

Ha!Ha! Este amuzantă chestia asta cu vizualizarile si numarul membrilor de pe Facebook. Imi aduce aminte de un banc de pe vremea comunismului .La radio la "Viata satului" se raporta insamantarea : Dolj- 100 000 de hectare insamantate, Bacau 700000 de ha insamantate, Constanta 800000 hectare insamantate etc,.La un moment dat se aude vocea moderatorului " Alo! Alo!Tovarasi opriti insamantarile pentru ca deja am depasit granitele tarii!" Așa si cu Facebook-ul , va rog opriti numarul membrilor pentru ca deja am depasit populatia țării !

Ninel Collectiv Rezist  •  12 iulie 2021, 0:40

Clotilde, primar la sect 5! Hai ca se poate!

Alex Benalla  •  13 iulie 2021, 19:16

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Constantin  •  14 iulie 2021, 9:33

Buna ziua Vedeti ca Marian Goleac si a ridicat o vila in Bragadiru pe terenul luat de la piedone in schimbul unei datorii mai vechi sunt vecini amandoi . Va rog sa verificati

Ciocoiul filantrop Piedone  •  20 iulie 2021, 11:24

Niculina Oancea, 80 de ani, din Vărăşti a avut mare noroc că nu l-a întâlnit pe ciocoiul Piedone acum 17-18 ani şi 120 de kile. În vremea boierului Adrian Năstase, ciocoiul Piedone organiza adevărate show-uri cu televiziuni slugarnice în care umilea in direct bătrânele amărâte exact ca Niculina Oancea. Le răsturna tarabele cu pătrunjel, înjura, ţipa la toţi amărâţii, îi îmbrâncea. Era nu ştiu ce vameş sau inspector pe atunci. Aşa lupta el cu marile infracţiuni - lovea in cei mai slabi. Acum se pozează lângă ei şi îl imită pe becali, ca să aibe motive judectorii corupţi să îl scape.

paul S  •  21 iulie 2021, 22:20

Asta de mai sus, inventatorul "niculinancea80deanidinvarasti" are mare noroc ca nu l-a întâlnit pe Vlad Țepeș.

Comentează