Nemții de la Axel Springer părăsesc presa din Ungaria, Serbia, Slovacia și țările baltice și își vând acțiunile către elvețienii de la Ringier

Mișcarea semnifică, pentru majoritatea ziarelor și siteurilor în cauză, o recumpărare de către Ringier după ce, în 2010, elvețienii au cedat o parte din acțiunile din presă celor de la Axel Springer și au format împreună unul dintre cele mai mari trusturi de presă din Europa de Est, cu un total de 3.100 de angajați

joi, 5 august 2021, 3:33

Grupul nemțesc Axel Springer și cel elvețian Ringier au anunțat la finalul lui iulie 2021 că vor face o tranzacție prin care publicațiile în prezent deținute în comun în Ungaria, Serbia, Slovacia, Estonia, Lituania și Letonia au fost vândute de către partea germană către compania de presă din Zurich.

Până în 2010, în toate statele enumerate, plus Polonia și România, Axel Springer avea o prezență redusă sau, în majoritatea țărilor, nu avea presă. Ca să-și crească prezența, Axel Springer s-a unit cu Ringier, mai puțin în România, unde Libertatea și celelalte titluri au rămas doar proprietatea elvețienilor.

După 10 ani, mișcarea de atunci se reversează. Compania germană Axel Springer, editorul celui mai citit cotidian european, Bild, se retrage din Europa de Est. În comunicat, ea declară că se va concentra pe piețe mai mari.

Axel Springer rămâne în Polonia, cea mai mare piață din regiune. În Polonia, cotidianul Fakt, portalul Onet și celelalte publicații și siteuri vor fi în continuare în proprietatea comună a Axel Springer și Ringier.

Cifra tranzacției nu a fost făcută publică. Din surse de piață, prețul de acum 10 ani a fost de ordinul sutelor de milioane de euro.

Pentru ziarele și revistele Ringier din România nu este nicio schimbare, ele nefiind nici până acum în joint venture-ul germano-elvețian fondat în 2010 și care și-a încetat existența. Libertatea, Gazeta Sporturilor, Elle, Unica, Avantaje și celelalte titluri rămân în proprietatea Ringier, parte a unui portofoliu exclusiv mai mare, la care de curând s-a adăugat și Bulgaria, conform comunicatului de presă al companiei din Zurich.

În imagine: Mathias Döpfner/ CEO al Axel Springer; sursa foto: Hepta

Comentarii (1)Adaugă comentariu

Andrei  •  18 august 2021, 8:32

Buna ziua! Este adevarat ca Cristi Burci ti-a facut o oferta de colaborare in schimbul tacerii tale? Daca da, o vei accepta?

Comentează