Refuzat în primul caz de judecători, primarul Băluță cere eliminarea unui alt articol și rescrie el investigația jurnalistică

Primarul sectorului 4 susține, într-o nouă cerere către instanță, că „Cetățenii sunt foarte ușor influențați și panicați”.

marți, 10 august 2021, 5:50

De aceea, politicianul și administrația locală consideră că ei știu mai bine cum trebuie să arate informațiile pe care trebuie să le primească oamenii. Prin urmare, primarul cere eliminarea unui articol din Libertatea despre Liceul Mihai Eminescu și indică instanței cum trebuie redactat textul ca să fie „imparțial”.

Pe 4 august 2021, la Judecătoria Sectorului 2, Daniel Băluță a înaintat un nou proces la adresa ziariștilor de la Libertatea. Cu puțină vreme în urmă, o altă cerere de ordonanță președințială de eliminarea a unui articol a fost respinsă de instanță.

De data aceasta, alesul PSD a făcut plângerea nu ca persoană fizică, ci „în calitate de Primar”, așa cum a scris în dosarul 17113/300/2021.

Politicianul solicită ca, printr-o ordonanță președințială, să aibă loc „retragerea din mediul online, până la soluționarea definitivă a fondului cauzei, a articolului publicat la data de 28 iulie 2021 în publicația online Libertatea”.

Primarul vrea să rămână articolele care îi convin. Celelalte, să fie retrase

Libertatea a relatat în ultima perioadă situația de la Liceul Șincai din sectorul 4, unde conflictul dintre primărie și conducerea școlii și părinți s-a cronicizat. Primăria dorește consolidarea și renovarea liceului, iar cei din școală acuză o decizie pripită și manipulată din interes.

Libertatea a discutat cu toate părțile, publicând răspunsuri și informații de la directorul școlii, primărie, părinți și experți.

Ziarul l-a intervievat și pe specialistul care a recomandat consolidarea, inginerul Dumitru Popescu, cel care a expertizat seismic clădirea: „Eu nu mi-aș trimite nepotul să învețe în clădirea Colegiului Șincai”, a spus el.

De asemenea, redacția a publicat opinia unui specialist neutru, care a considerat că nu trebuie politizată situația, ci urmate sfaturile inginerilor.

Aceste articole i-au plăcut lui Daniel Băluță, potrivit informațiilor din primărie, și au displăcut părinților și profesorilor, conform comunicării pe care aceștia au avut-o cu ziarul. E o situație normală când se relatează evenimente în derulare, complexe și cu tabere aflate pe poziții de diferență.

Alte articole din aceeași serie nu au convenit primarului, iar pe acestea le dorește eliminate.

Autoritățile rescriu textele care le deranjează

Primul articol atacat este cel semnat de Cristina Radu pe 28 iulie 2021, în care Libertatea a relatat ce s-a întâmplat după un an la Liceul Mihai Eminescu, un alt liceu din sectorul 4 evacuat pentru consolidări.

În legătură cu acest articol, Daniel Băluță a redactat plângerea sa împotriva „pârâților Ringier, Cristina Radu și Cătălin Tolontan” prin intermediul avocatei Adriana Nica.

În plângere, politicianul rescrie practic articolul. De ce consideră Daniel Băluță că autoritățile ar avea dreptul să elimine sau să modifice articolele de presă care încearcă să informeze publicul? Pentru că, susține el în același document, „afirmațiile afectează climatul social fără să reflecte realitatea”.

Ca să nu mai existe ceea ce administrația locală numește „gravele tulburări în rândul comunității de la Liceul Mihai Eminescu”, primarul vrea eliminarea articolul. Dar în plângere se referă și la rescrierea lui, prin expresia „Solicităm îndreptarea din articol a erorii…”.

Câteva exemple din plângerea primarului sectorului 4 către Judecătoria Sectorului 2.

Politicianul vrea să apară în titlu că el este concentrat pe „protejarea vieții copiilor”

Titlul din ziar:

„Primăria Sectorului 4 a evacuat Liceul Mihai Eminescu pentru a-l consolida, dar de aproape un an nu a făcut nimic. Profesor: «De ce nu au început lucrările?»”

Titlul pe care îl dorește primarul:

„Primăria Sectorului 4 a evacuat Liceul Mihai Eminescu pentru a proteja viața copiilor și pentru a-l consolida, dar de aproape un an nu a făcut nimic”

Extras din cererea către instanță a primarului Daniel Băluță Extras din cererea către instanță a primarului Daniel Băluță

Daniel Băluță dorește ca declarația profesorului să dispară din titlul articolului și, în schimb, să apară că el a vrut să protejeze viața copiilor.

Vrea să dispară Erbașu din text

Fraza din ziar:
„Expertiza a făcut-o același specialist și aceeași firmă, Erbașu, ar trebui să consolideze ambele licee”.

Fraza pe care o dorește primarul:
Solicităm îndreptarea din articol a erorii în sensul că „Expertiza a fost întocmită de firma de proiectare Concrete, prin verificatori și ingineri, experți tehnici, autorizați de MLPAT”.

Extras din cererea către instanță a primarului Daniel Băluță Extras din cererea către instanță a primarului Daniel Băluță

În continuare, Daniel Băluță își dorește să dispară informația că firma Erbașu a primit contractul și la Liceul Mihai Eminescu și la „Gheorghe Șincai”.

Urmează alte două exemple de rescrieri.

Fraza din ziar:
„Cei 900 de elevi din clasele IX-XII au fost duși în fosta clădire a Liceului Petru Rareș, din strada V.V. Stanciu, la vreo 40 de minute de mers pe jos de «Eminescu»”

Fraza pe care o dorește primarul:
„Dacă s-ar înlocui sintagma «40 de minute» cu «12 minute cu mașina, 22 de minute cu transportul în comun sau 35 de minute de mers pe jos» ar păstra imparțialitatea”.

Fraza din ziar:
„Primăria a obținut autorizații de construire atât pentru «Eminescu», cât și pentru alte 47 de instituții de învățământ și a cerut bani pentru lucrări de reabilitare și consolidare de la Ministerul Investițiilor. Intenționează să facă aceste lucrări prin Planul Național de Redresare și Reziliență, afirmă instituția, într-un răspuns transmis la solicitarea Libertatea. PNRR a fost depus în luna mai la Comisia Europeană, dar nu a fost încă aprobat”.

Fraza pe care o dorește primarul:
„Sectorul 4, alături de celelalte sectoare ale Municipiului București a solicitat Guvernului României, printr-o scrisoare comună, modificarea legislației în vigoare astfel încât și Sectoarele Bucureștiului să fie eligibile pentru Planul Național de Redresare și Reziliență, lucru care Nu s-a întâmplat până la data prezentei”.

Aceasta este doar prima dintre cele 5 noi acțiuni în instanță ale politicianului Băluță împotriva jurnaliștilor de la Libertatea. Ordonanța președințială se va judeca pe 24 august 2021, la Judecătoria Sectorului 2.

Comentează