Judecătoria Sector 2 a respins și a doua cerere a primarului Băluță de eliminare a unui articol. Numărul acțiunilor crește la 15

A doua instanță a refuzat o cerere de ordonanță președințială în care primarul PSD a solicitat eliminarea unui articol despre situația de la Colegiul Gh. Șincai și a explicat cum trebuie acesta rescris.

marți, 7 septembrie 2021, 1:52

Judecătoarea a dat dreptate ziariștilor. Astăzi este din nou înfățișare la tribunal, după o altă plângere, în care sectorul 4 condus de Daniel Băluță cere corectarea intervievatului dintr-un alt material publicat de Libertatea.

Daniel Băluță și sectorul 4 angajează noi acțiuni în instanță împotriva ziariștilor de la Libertatea. Media este una la câteva zile, iar numărul total al acțiunilor în justiție ale primarului PSD la adresa ziarului a ajuns la 15.

Prin trei dintre aceste acțiuni, Daniel Băluță a solicitat ordonanțe președințiale de eliminare sau cenzurare a unor articole. Două dintre acțiuni au fost pierdute de primar, cea de-a treia are azi termen de judecată.

Explicată într-un limbaj uzual, ordonanța președințială este o procedură specială, prin care instanța poate decide rapid măsuri temporare în apărarea unor drepturi sau dacă pot apărea pagube iminente.

Primarul sectorului 4 a apreciat că trei dintre articolele Libertatea îi produc pagube care trebuie înlăturate rapid.

Judecătoarea Roxana Mihaela Duma a motivat respingerea prin faptul că „demersul jurnalistic are ca obiect o problemă de interes general la nivelul colectivității compuse din părinți, copii și cadre didactice cu privire la operațiunea de consolidare a unor instituții de învățământ din sectorul 4”.

Prezența în articol a primarului Băluță, consideră magistratul Roxana Mihaela Duma, este necesară „din perspectiva unui interes social general justificat”.

Conform motivării politicianului din această acțiune, fapta ilicită este tocmai că jurnaliștii nu l-au corectat în interviu, adică nu l-au cenzurat pe intervievat, directorul Liceului Șincai.

Primarul apreciază că inclusiv întrebările puse de jurnalistă, „Mi-ați spus că fiul dumneavoastră este în clasa a XII-a aici. Predați aici de șapte ani. Nu vă este teamă pentru copil, pentru dumneavoastră, să fiți într-o clădire încadrată în clasa a doua de risc?” sau „Totuși, un expert, un inginer, a stabilit că «Șincai» are risc seismic”, nu fac decât să „ridice dubii asupra expertizei tehnice de risc seismic”.

Foto: INQUAM Photos/ George Călin

Comentează