Pentru „mamaia” Emmei Răducanu, din București, și pentru toate bunicile

Emma a declarat Gazetei Sporturilor, în iulie 2021, la Londra, când a cîștigat primul ei meci la Wimbledon, că bunica ei, „mamaia” cum o numește tînăra vedetă, locuiește în București.

duminică, 12 septembrie 2021, 9:15

Cînd Emma Răducanu a servit asul decisiv al finalei de la US Open și s-a lăsat la pământ, instinctiv campioana nu a pus genunchiul jos. Se julise la picior cu câteva minute înainte. Prin bandajul alb, sîngele a ștampilat discret suprafața de joc, pecetluind astfel una dintre cele mai mari surprize din istoria tenisului mondial.

Pentru prima oară, o jucătoare venită din calificări a cîștigat un Mare Șlem. La 18 ani, ea a sărit peste 150 de locuri dintr-un singur turneu, pe care l-a cîștigat fără să piardă un singur set. E o ispravă unică. Ceva din acel sînge de pe terenul american e românesc. Tatăl Emmei se numește Ioan, iar mama, Dong Mei Zhai, e chinezoaică. Și mai există cineva.

Emma a declarat Gazetei Sporturilor, în iulie 2021, la Londra, când a cîștigat primul ei meci la Wimbledon, că bunica ei, „mamaia” cum o numește tînăra vedetă, locuiește în București. O vizitează destul de des și că „ea îmi face o mîncare de necrezut”.

Spunea cineva că România are în acest moment cea mai calificată forță de muncă din istoria sa. Numai că o bună parte din acești tineri sunt în străinătate. Unii nu reprezintă România, așa cum Emma joacă pentru Marea Britanie, ceea ce e corect, pentru că e un produs al sportului britanic, acolo de unde s-a antrenat de mică, practic dintotdeauna.

Dar, indiferent unde vor ajunge copiii și tinerii de azi să lucreze, bunicii lor sunt încă aici. În sate, în orașe, în curți vechi sau în blocuri comuniste, ei continuă să fiarbă legumele, să le usuce, să pună borcanele de murături și de zacuscă. Mulți dintre ai lor, din familii, sunt departe, milioane și milioane de români emigrați.

O parte sunt deja bine conturați în societatea globală, precum această fomidabil de inteligentă tînără româno-chinezoaică, născută în Toronto și devenind un star londonez la New York, însă fumul vinetelor coapte continuă să se ridice, netulburat, de pe tabla înnegrită a aragazului.

Și nu e vorba despre mîncare, deși avem o contribuție la categoria „cei mai pofticioși din lume”, ci despre rădăcinile iubirii, cele care, într-un fel, poate că îi vor ocroti, indiferent cât de departe și de sus vor ajunge. Căci pentru Emma Răducanu abia acum începe greul, ceea ce ”mamaia” îi poate confirma, chiar dacă i-a luat fața cu scrisoarea ei însăși Regina Angliei.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

Horace  •  12 septembrie 2021, 12:01

Subiect de presa: cum face mamaie sarmale, ardei umpluti si ciorba de perisoare pt Ema

Parvo  •  12 septembrie 2021, 21:36

Avem o problemă de identitate în viitor, când vom vrea să ne asumăm succese ale unor tineri în care refuzăm să investim, pentru că ne lăsăm umiliți de beizadele. Lipsa de respect civic este o belea mai mare decât plata unor salarii de subzistență. Lipsa de onestitate și obiectivitate duce la note de sarcasm derizoriu, așa cum britanicii și americanii au scos mai mulți bani și mai multă faimă din Dracula și Transilvania. În rest, mult succes și felicitări acestei fete, la cât mai multe titluri!

Ruxandra Vidrascu  •  13 septembrie 2021, 16:14

Pe mama parca o cheamă Renee

Cristi  •  14 septembrie 2021, 14:44

Felicitari emmei dar nu aceasta e intrebarea. Pentru catalin tolontan .Am incercat sa fac a 3 doza, am mai mult de 6 luni si nu o pot face ca nu e voie. Doctorita putea dar ii era frica de consecinte.Singur in centrul de vaacinare, seara se arunca doze nefolosite. Cat de idioti pot fi astia de la butoane cand alte state au demarat a 3 doza ? Sau 4 ca israelul.

Dulama  •  14 septembrie 2021, 22:53

Pleaca ba de acilea. Ma bucur ca emma nu e romanca, numai sa va ginditi la toti cocalarii care isi dau cu pararea si care prin prostia vorbelor ar face numai sa ne rusinam si mai mult ca tara aceasta nu e la acel nivel ca insasi emma sa ne blagosliveasca cu 2 vorbe. Poate a spus-o fara sa vorbeasca purtind culorile romaniei. Dar atit ba, nu meritam mai mult. Luptati-va la voi acasa si dati un *** prostilor si atunci poate o sa-mi invat copilul romaneste. Timpul e prea scurt si pretios ca sa-i mai legam pe acesti tineri de pamintuo care nu mai e al patriei iar persoanele care locuisc aici sint de o prostie superioara

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Florin  •  15 septembrie 2021, 18:51

Domnișoara Emma Răducanu nu are absolut nimic de-a face cu România. Ca de obicei funcționează exacerbarea falsului sentiment national. Daca stau sa mă gândesc, câinele meu e mai român decât Emma. Și mai e o chestie. Daca ar fi trăit aici, s-ar fi zbătut într-o mediocritate absolută, nebăgată-n seama, ca atâția alți copii.

Pasaport Verde  •  16 septembrie 2021, 17:45

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

VA VOM RUPE CAPETELE  •  17 septembrie 2021, 0:56

Va vom calca in picioare securistilor neo marxisti.

Comentează