Klaus Iohannis crede că-l compromite doar pe Dacian Cioloș, dar președintele caricaturizează ideea democratică

Oamenii se întreabă ce își doresc în acest moment responsabilii politici, de vreme ce soluțiile propuse nu sunt, în mod clar, îndreptate spre formarea unui guvern legitim și eficient. Chiar, ce vor?

marți, 12 octombrie 2021, 9:43

În fiecare zi din ultima săptămână, în România au fost înregistrați, în medie, 270 de oameni morți de COVID. Este de două ori mai mult decât decesele din cauze tumorale: 130 de oameni au murit pe zi de cancer în august, conform celor mai recente date comunicate luni de Institutul Național de Statistică.

Tragedia prin care trecem cere orice, mai puțin soluții la cacealma. Tot luni, Klaus Iohannis l-a desemnat pe Dacian Cioloș ca să formeze un nou guvern.

Liderul unui partid de 14% în Parlament poate alcătui o majoritate doar dacă el este un „centrist” cu mare capacitate de negociere, ca în Belgia, de pildă, și dacă președintele l-ar sprijini. Nu e cazul.

USR nu are cum să guverneze, pentru că nu e legitim

Partidul lui Cioloș nu are nici pe departe sprijin majoritar în societate. USR nu a convins suficienți români și asta nu e vina românilor. Oamenii nu au avut parte de o bună administrare.

Mandatul lui Cioloș e o iluzie, președintele o știe și se bucură că e așa. Prelungirile lui Klaus Iohannis în politică, Rareș Bogdan și Florin Cîțu, au început deja să îi ia peste picior pe cei din USR.

Fără să-și dea seama, sau fără să le pese, ei nu îl depreciază doar pe Cioloș, ci caricaturizează procedurile democratice. Bun moment și-au ales.

Prezența la alegeri e cât prezența la vaccinare, în jur de 30%

România era oricum într-o criză de încredere în standarde, generic vorbind, fie că e vorba de știință sau de metodele democratice de a conduce statul. Cu 2 din 3 oameni care refuză atât vaccinarea cât și participarea la alegeri, 33,24% a fost prezența la votul parlamentar din 2020, ar fi fost nevoie de un efort major al politicienilor de vârf ca să reverseze trendul lehamitei. În schimb, liderii pe care-i avem azi fac exact invers.

Sunt necesare discuțiile despre interesele Rusiei și al Chinei de a zdruncina democrațiile din estul Europei. Autocrațiile își doresc ca în eșecul de aici să se oglindească neputința liberalismului de a găsi soluții bune pentru viața oamenilor. Dintre toți „ofițerii de cont”, cine se ocupă de zăpăcirea și cultivarea neîncrederii României în democrație, cei care ne au pe fișa postului la Moscova și Beijing, au câștigat la loterie.

Îi ajută atât de mult comportamentul establishmentului politic de la București, că nici cel mai talentat plan al autocraților nu ar fi dus lucrurile în acest punct mort.

Sarcina dictaturilor e acum să privească, să nu cumva să ne oprească demonstrația noastră de compromis democrația. Iar ceea ce urmează va fi mai rău, până când va putea fi din nou mai bine, dacă vom ajunge la bine, ceea ce nu deloc sigur.

Visul e un guvern de bani gata

Cu câteva minute înainte de desemnarea lui Dacian Cioloș, președintele Iohannis s-a referit la câteva lucruri care ard și care necesită un guvern. Un guvern posibil la modul serios, a uitat să adauge asta. Printre ele, președintele s-a referit, din nou, la banii din PNRR. Banii care au luat mințile clasei politice.

Încă de acum 25 de ani, doi economiști americani, Jeffrey D. Sachs & Andrew M. Warner, au arătat într-un studiu devenit clasic că, în mod contraintuitiv, țările care beneficiază de mari resurse au tendința de a se moderniza mai greu politic și de a crește mai puțin economic. Când ești în guvern și ai resurse la dispoziție ești tentat să le cheltuiești, nu să tragi din greu ca să creezi mecanisme echitabile din care, mai apoi, să vină bunăstarea.

României i s-a întâmplat asta cu resursele naturale. Bogăția naturală s-a corelat la noi cu sărăcia oamenilor. Iar cele peste 80 de miliarde de euro la care visăm acum riscă să finanțeze aparența democrației, și nu un mediu sănătos, cu instituții politice moderne. E ceea ce am făcut până acum, vom face la fel, pe bani mai mulți.

Reclama de outdoor la PNRR a început

Deja pe ecranele publicitare murdare din orașele noastre au apărut anunțuri slab luminate, pixelate grosier, ca în Pac-Man, pe care scrie „NextGeneration EU”. Acesta este numele european al programului de finanțare. La asta visează o seamă de politicieni și legăturile lor din lumea afacerilor.

În numele acestor bani se fac jocurile acestea fără finalizare, care adâncesc neîncrederea oamenilor în libertate. Un guvern de bani gata, e tot ce pare că-și doresc responsabilii politici.

Când Iohannis l-a desemnat pe Cioloș, președintele n-a făcut decât să mimeze democrația, un fals sport pe care nu el l-a inventat, dar pe care l-a învățat. Iar o democrație prefăcută este forma pe care o iau, acolo unde nu se pot exprima altfel, pe față, adversarii libertății.

Comentează