Cum au ratat Patriarhul Daniel și Preafericitul Iohannis să discute ca oamenii, ca să moară mai puțini români

Reacțiile BOR la o investigație jurnalistică a Recorder retrezesc o temă de mare interes: ce carte a jucat cu adevărat Biserica Ortodoxă Română în pandemia care ne înfățișează ce suntem, ce vrem, ce vom deveni?

miercuri, 13 octombrie 2021, 11:03

Vasile Bănescu a spus despre investigația Recorder: „Istoricul raportării Recorder la Biserică indică un decerebrat anticlericalism, o patologică fobie la BOR”.

Folosind aceleași cuvinte precum purtătorul de cuvânt al Patriarhiei putem nota că „istoricul raportării Bisericii la poporul român aflat în criză sanitară indică un decerebrat mandat antiștiință, o patologică fobie la cunoaștere”.

E adevărat că, oficial, au încercat. Prin câteva comunicate formulate parcă în semiclandestinitate, ca să nu se supere electoratul preoțesc, BOR a încurajat vaccinarea. În realitate însă, a fost prăpăd. În Bucovina, popii au trecut din gospodărie în gospodărie și au timorat oamenii ca să nu se vaccineze. „Dacă așa a zis preotul”, ridicau din umeri primarul și medicul de familie. În sudul țării, la fel.

La București, da, Vasile Bănescu s-a exprimat cât a putut. El a intervenit, în general nuanțat și constructiv în conversația națională, până și-a atras, spun oameni din interior, mânia toiagelor care se aud în nopțile cu lună pe scările din dealul Patriarhiei.

Însă țara a avut nevoie nu de implicarea purtătorului de cuvânt, ci de exemplul personal pro vaccinare al Patriarhului.

Credincioșii meritau gesturi dezinteresate, simbolice și ferme din partea înalților prelați. Destui români așteptau vizitele umile ale Patriarhului Daniel în spitalele Covid, ca Preafericitul să-i mângâie pe cei bolnavi sau să participe inopinat la slujbe în bisericile mici de la țară, acolo unde creștinii se uitau, îngroziți, după un semn care să-i îndrume. „Sarea pământului” a fost lăsată la cheremul clerului local, interesat, în general, în menținerea unei dependențe a enoriașilor de el, chiar și cu prețul vieții acestora. Există și exemple remarcabile printre fețele bisericești, nu puține, oameni generoși și empatici, însă linia general-ecleziastică a fost una împotriva organizării sanitare.

Patriarhul nu a înfruntat masa conservatoare a preoțimii, care s-a opus fățiș vaccinării.

Că nici politicienii nu au știut să negocieze cu Biserica, asta așa e. E culpa lor de egolatri civili. Sfinția Sa președintele Iohannis, versiunea laică a Patriarhului Daniel, putea să se ducă și să vorbească, de la om la om, cu reprezentanții BOR. Sau, pur și simplu, să discute cu preoții de la țară. Până la urmă, președintele e ales de cetățeni, nu are prinse în jurul gleznelor formalismele lumii clericale. Putea să facă pasul.

Un dialog deschis între șeful statului laic și Patriarh, la televizor, în fața națiunii, ar fi rămas în istoria concilierii și ar fi construit un momentum. Nu neapărat în favoarea vaccinării, ci în favoarea ideii de împreună.

Evident, fiecare om ar fi decis după propria credință și judecată, însă am fi fost o nație, nu un pluton de execuție în care fiecare să arătăm cu degetul la celălalt până să ajungem la peste 400 de morți pe zi. Să nu credeți că nu li s-au solicitat interviuri. Presa i-a căutat insistent pe cei doi capi, unul al statului, celălalt al Bisericii. Însă cererile au fost direcționate la adevăratul cap al Bisericii, la Iisus. Se așteaptă încă un răspuns de acolo. Și un ajutor către secțiile ATI.

Biserica nu a făcut în pandemie gesturile pe care le face în general

O implicare reală a BOR ar fi adus mulțumire sufletească și susținere inclusiv celor mulți, foarte mulți, care au nevoie de argumente factuale pentru a le arăta prietenilor ca să se opună sofismului: „Eu nu am nevoie de Biserică, am o legătură directă cu Dumnezeu”.

A fost Biserica atacată insistent în această perioadă? Da. S-au nesocotit lucrurile bune făcute de ea? Da.

Însă BOR ar fi putut să se implice în criza sanitară așa cum s-a implicat, în general, în caritate. Putea să arate celălalt obraz, în timp ce continua să predice salvarea unei populații vulnerabile, elevate măcar de la statutul groaznic de ultimii din Europa. Căci suntem ultimii de pe continent la grija pentru viața noastră și a aproapelui nostru. Suntem cei de pe urmă la iubire dacă există așa ceva.

Mai tare decât orice complot sau interes extern

Încercarea prin care trecem s-a dovedit, până acum, peste puterile noastre nu doar ca Biserică, ci și ca societate.

Înainte de pandemie, un ofițer SRI, activ pe aria Bisericii, spunea într-o discuție neoficială pe care am avut-o că falanga rusească din BOR e extrem de puternică, în special la nivel direct, în teritoriu. Poate.

Dar manifestarea din ultimii doi ani atestă, înainte de orice, o combinație de materialism imediat și de național-comunism remanent de pe vremea lui Ceaușescu. Uneori, ruralul bate geopolitica de-i zboară fulgii.

Vine era populismului

Locul dezbaterilor la lumină, locul simbolic pacificator al Patriarhului și al președintelui de țară au fost luate de limbajul urii pe Facebook. Consecința incompetenței și a dihoniei?

Ne îndreptăm spre un populism la guvernare, urmare a dominanței populismului în sfera publică, are dreptate Violeta Alexandru când anunță asta, ea, o femeie care spune adevărul în numele tuturor bărbaților care o dăm după cireș.

Se anunță refluxul. România TV și Antena 3 sunt difuzoarele noii realități. Nu poți să schimbi postul, poți doar să dai mai tare sau mai încet.

Rolul Facebook și Google

Când nu e Gâdea, e Facebook, când nu urlă bandele de breaking news de la România TV, vine Google să așeze în selecția sa, în continuare, site-uri care propagă teoria conspirației. Da, toată lumea rațională face eforturi, Google încearcă să nu fie rău, însă va dura mult până va repara răul făcut.

Intrăm în zodia populismului. După cum merg lucrurile pe scena politică, preluarea scenei de către radicali se va întâmpla mai devreme, nu mai târziu.

Patriotism poate înseamnă și să nu moară oameni degeaba, nu?

În fața acestor derulări de evenimente, ca și în fața pandemiei, fiecare dintre noi e liber să aibă propriile opinii, dar nu poate avea propriile fapte. Faptele spun că Biserica Ortodoxă Română n-a găsit resursele să ajute.

Poate liderii BOR consideră că sunt conectați la o altă misiune, sacră, națională și patriotică, o ștafetă care vine de la Decebal și merge până la Netflix.

Dar ce poate fi mai patriotic decât să împiedici suferința și moartea evitabilă și în singurătate a părinților, bunicilor și copiilor noștri? Căința e un lucru la care vom avea timp să reflectăm câtă vreme vom fi guvernați și păstoriți în continuare de cei cărora le pasă doar de mărirea lor.

Vine populismul și avem nevoie de toată puterea de a fi împreună.

Comentarii (4)Adaugă comentariu

Ursu  •  14 octombrie 2021, 19:16

Mda… chiar da bine sa găsim vinovat de serviciu… biserica. Doar mai abate atenția de la adevărații vinovați.
Un popor care știe să arunce pisica. În curtea ăluia mai slab. Cam asta face toată campania asta, începută de recorder si continuată și pe aici.
Dar înainte de a cere, poate ar fi mai bine sa oferiți. A se nota că în ultimii ani, statul care ar fi avut nevoie de biserică în pandemie (deși nu e treaba bisericii sa faca munca guvernului, doctorilor etc), a îndepărtat-o prin toate mijloace. Acum poate că a ajuns să culeagă ce a semănat.

Rip românia.

Adi  •  16 octombrie 2021, 10:28

Am o intrebare, ce naiba a facut SRI ul?Cum adica ” falanga ruseasca ” este extrem de puternica ? Pentru ce sunt platiti cu salarii grase din bugetul de stat toti coloneii si generalii SRI? Sa joace tenis si sa bea sprituri , pe la vilele SRI ului?
La preoti si politicieni n-am pretentii prea mari, primii au mentalitate de ev mediu intunecat iar ceilalti au IQ -ul pe minus, dar la cei care trebuiau sa-si faca jobul, sa combata stirile false si sa apere statul ( care culmea ironiei i-au jurat credință) aveam pretentii. De ce l-a mai pus Iohannis pe amicul Helvig in fruntea SRI? De sinecură si sa-i aibe la mână pe politicieni cu câte un dosărel?Ce a facut SRI ul in mandatul dl.Helvig, in afara de păpat banii publici pe salarii ,prime si diurne?Nimic.Zero.La fel ca si ” Comandantul suprem „, nimic
Apropo de institutiile statului, de ce nu i-a invitat DNA ul pana acum pe cei 2 demisionari din cazul ” Mare Alb” sa dea cu subsemnatul?Sa cerceteze daca intr-adevar cei doi au comis vreo infractiune.
Cât despre dl Vasile Banescu & Co, sa ne explice public cazul Onila Corneliu, fostul arhiepiscop de Husi : abuz sexual etc. Cum tolereaza biserica astfel de lideri , ei care se cred rupti din rai ? Pai bai frate , tu ii acuzi pe aia de la Liberty Parade ca sunt cu Satana pe motiv ca sunt homosexuali, dar faci zid in jurul unuia care este acuzat de abuz sexual? Sa vina dl Banescu sa ne explice acest caz , chiar dansul a recunoscut ca a vazut inregistrarile si in ele l-ar fi recunoscut pe Corneliu Onila, care la ora actuala culmea nu este dat afara din biserica , excomunicat, ci trimis sa se roage si sa bată mătănii.Atitudinea BOR in acest caz oare nu contribuie la anticlericarism, domnule Banescu?
Atitudinea publica si fake news-urile fostului turnator ,” sursa Mache” si conducator de plagiate oare nu contribuie la fobia BOR?

Adi  •  16 octombrie 2021, 18:31

Sa ne explice dl.Helvig , amicul lui Iohannis si seful SRI, ce a facut instititia pe care o conduce in combaterea fake news-urilor? NIMIC , ZERO!Voi va mirati ca preotii, Sosoaca ,AUR & Co fac campanie antivaccin in plin dezastru , cand SRI ul a ajuns o institutie plina de sinecuristi ( era bine daca erau macar securisti) ,care papă banii publici pe salarii ,prime si diurne , ca sa-mi spuna de exemplu ca fostul turnator „Mache ” si conducator de lucrari de doctorat plagiate este pro rus .Pai de asta sunt platiti? Sa-mi spuna despre ” filonul rusesc” , cand toata lumea stie si se vede cu ochiul liber cine este pe statul de plata al Moscovei.
Mai bine ar gasi metode si solutii de combatere a acestor probleme nu de tras concluzii si resemnare tâmpă precum ofiterul SRI invocat in articol.Nu sunt capabili sa-si faca jobul, afara! La cules de capsuni in Spania! Acolo este locul armatei de incapabili din subordinea dl Helvig.

Mircea Popescu  •  19 octombrie 2021, 23:12

Cum se face ca in tarile ortodoxe este cea mai mica rata de vaccinare, cea mai mare mortalitate ?
Campioana find tara patriarhului Kaghebil

Comentează