Restricțiile de luni: așa cum nu ceri certificat verde ca să mergi la vot, la fel nu ceri când mergi la biserică

De Cătălin Tolontan

duminică, 24 octombrie 2021, 6:11

De Cătălin Tolontan

Exasperați din cauza faptului că suntem într-un val de durere națională, pe care ei au încercat cât au putut să îl evite, milioane de români vaccinați sunt tentați să sară în cealaltă extremă: să solicite restricții nedemocratice pentru compatrioții nevaccinați.

România înregistrează, zilnic, mai mulți morți decât avea în medie Libanul pe vremea sângerosului său război civil. E adevărat că la Beirut conflictul a durat 15 ani, din 1975 până în 1990. Dar nici la noi nu se va termina atât de repede.

Societatea e divizată binar: 1 și 0. Din păcate, tonul dușmăniei s-a dat de sus, de la politicieni, și acum e greu de reparat.

O treime din populație, cea vaccinată, se simte amenințată de decăderea politică, economică și de rușinea că România a devenit un exemplu de ignoranță și obscurantism la nivel mondial. După cum și ceilalți, nevaccinați, se simt persecutați, căci sunt blamați și li se îngustează opțiunile, ca să se imunizeze.

Când Raed Arafat a spus că, de luni, se va cere certificat verde la intrarea în instituțiile publice, la mall, în magazine, în aproape toate situațiile, dar nu la biserică, o parte a oamenilor a fost, justificat, nedumerită și a întrebat prin intermediul presei. De ce nu și la Biserică? Din păcate, ca și în alte situații, Arafat a dat un răspuns în doi peri: „Nu e neapărat să ai argument științific pentru această măsură. E o măsură decisă”. Puteți vedea secvența pe hotnews. Apoi, el a venit cu explicația că la biserică e la fel ca „mersul la alimentară”, activitate esențială.

Considerându-se, în toate situațiile, competent să comunice, Raed Arafat face uneori deservicii măsurilor corecte la elaborarea cărora participă și el.

Biserica nu e supermarket. Iar dacă nu pui restricții, o faci pentru că nu condiționezi exercitarea credinței, așa cum nu condiționezi participarea la vot. În Franța s-a anunțat recent că nu se va limita, pe baza certificatului sanitar, accesul la evenimentele politice ale campaniei electorale, tocmai pentru că participarea la viața politică e parte integrantă a apărării drepturilor fundamentale. Despre asta vorbim și în cazul Bisericii. Despre dreptul la credință.

Constituția României garantează fiecărui cetățean „libertatea de a-și manifesta religia”, prin asta înțelegând explicit libertatea „practicilor și îndeplinirii riturilor”.

Scrisoarea Patriarhului recunoaște că BOR a ajuns să fie criticată masiv de credincioși

Din păcate, de la începutul pandemiei, Biserica Ortodoxă Română a dat dovadă de o obtuzitate foarte greu de explicat în termenii interesului național și ai „păcii sociale”, cuvinte pe care liderii ei le pomenesc permanent. De aici au apărut reacții. Iar mulțimea reacționează disproporționat, cere pedepse, uneori pedepse împotriva legii. Nemulțumirea tot crește și nu vine doar de la criticii tradiționali ai bisericii.

În recenta scrisoare internă a Patriarhului către înalții prelați, publicată de G4Media, apare ceva foarte interesant, scăpat printre rânduri.

Credincioșii înșiși sunt deranjați de atitudinea Bisericii. Ei a lansat un asemenea val de „petiții și plângeri ale cetățenilor înregistrate la Cancelaria Sfântului Sinod”, cum le mărturisește Patriarhul celor din interior, încât acesta a fost silit să le atragă atenția preoților la declarațiile antivaccin pe care le fac.

Cum e destul de improbabil ca drumul „petițiilor și plângerilor” spre Cancelaria Sfântului Sinod să fie știut de un român care nu are legătură cu Biserica, reiese din scrisoarea destul de nervoasă a Patriarhului că BOR se găsește sub asaltul reproșurilor credincioșilor practicanți, ca un partid care a stârnit nemulțumirea profundă a propriul electorat. Fenomenul e vizibil și pe internet.

Asta mai dovedește ceva: există enorm de mulți oameni, în toate taberele, care și-au păstrat resurse de moderație. Și la cei vaccinați, și la cei nevaccinați. Și la cei religioși, și la cei care nu au religia ca element important pe tabla propriei vieți. De aici se poate porni.

foto: Inquam Photos

Comentează