Principesa Margareta, în fața ambasadorilor străini: „Singurul lucru pe care politicienii și oficialii noștri îl fac este să se certe pe portofoliile Cabinetului”

Într-un discurs ținut miercuri, 17 noiembrie, Margareta, custodele Coroanei și fiica regelui Mihai, a schimbat tonul tradiționalei întâlniri anuale cu Corpul Diplomatic.

joi, 18 noiembrie 2021, 10:55

Ea a ținut un necruțător discurs pro România și pro Europa, cu multe teme dureroase, în locul obișnuitului mesaj cu ”lucruri bune” de dinainte de Sărbători. „Astă-seară am încălcat această tradiție”, a recunoscut ea.

Nu ne putem aștepta ca alegătorii să respingă politicienii populiști dacă politicienii existenți nu le oferă nimic.
Principesa Margareta

Dedicată Corpului Diplomatic, Seara Regală este o ceremonie în care „preferăm să subliniem lucrurile bune și să lăsăm deoparte pe cele rele”, a spus principesa Margareta miercuri, la întâlnirea cu ambasadorii acreditați la București, care a avut loc la Palatul Regal.

Inițiat de Carol I în secolul al XIX-lea și continuat apoi de Regele Mihai, dialogul a fost început acum cu un discurs despre care însăși autoarea lui, principesa Margareta, a spus că marchează o schimbare a tonului ceremoniei. „Astă-seară am încălcat această tradiție, deoarece cred că doar punând degetul pe rană putem asuma o perspectivă bună a viitorului”, a motivat ea tonul neobișnuit de sever al intervenției cu care a deschis seara.

Principesa Margareta și principele Radu salutând invitații de la Seara Regală. Foto: Agerpres Principesa Margareta și principele Radu salutând invitații de la Seara Regală. Foto: Agerpres

Dificultățile României, dar și ale Europei de Vest

În fața Corpului Diplomatic, Margareta a amintit atât de problemele României, dar și de cele ale țărilor cu o democrație mult mai puternică și de datoria comună de a nu permite o derulare nedemocratică a evenimentelor în Europa de Est.

Dacă nu acționăm rapid, vom rata o oportunitate istorică”, a spus Margareta, referindu-se în principal la evenimentele din Republica Moldova și din Ucraina. „Acesta nu este un act de caritate, ci o necesitate europeană.

Principesa a amintit că, în drumurile prin țară, a văzut cum practic se sting reprezentanții celor care au luptat pentru reîntregirea României și, mai apoi, în Cel de al Doilea Război Mondial: ”Acea generație dispare acum încet-încet, dar se cuvine ca noi să nu uităm niciodată greutățile prin care ei au trecut și marele lor aport”.

„Alte țări se mândreau cu statisticile de sănătate bune”

Principesa Margareta a făcut un apel la răbdare de a înțelege pandemia și efectele ei, fără să judecăm acum. Ea a amintit că au fost țări care s-au lăudat cu ”statisticile de sănătate bune” și au ajuns în situații disperate.

”De când pandemia a început, cu aproape doi ani în urmă, multe națiuni au susținut că au descoperit modul perfect de a face față crizei de sănătate, iar mai târziu au fost confruntate cu noi situații grave; alte țări se mândreau cu statisticile de sănătate bune, iar mai târziu au trebuit să admită că, din păcate, cifrele lor de mortalitate nu erau diferite de cele suferite de vecinii lor”, a spus custodele Coroanei.

Să ne menținem vie autocritica și să ne uităm în fiecare zi la cum ne descurcăm în fața acestei mari probleme, dar avem nevoie, de asemenea, să ne abținem de la judecată până când criza se termină cu adevărat și putem evalua echilibrat ceea ce s-a întâmplat.
Principesa Margareta

Principesa a scos în evidență rolul pe care Diaspora românească -a avut în societățile unde trăiește. „Cu adevărat zeci de mii de medici, asistenți medicali și personal sanitar român, educați în țara noastră, au contribuit la salvarea de vieți în timpul acestei pandemii în alte părți ale Europei. În același timp, asistența financiară oferită de țările-partener din Uniunea Europeană și de țări europene din afara UE a fost și rămâne instrumentul-cheie pentru a ieși din criza actuală. Iată un exemplu clar de inter-dependență”.

Mesaj dur pentru politicieni

Principesa Margareta, în timpul discursului susținut în fața ambasatorilor străini. Foto: Agerpres Principesa Margareta, în timpul discursului susținut în fața ambasatorilor străini. Foto: Agerpres

Ea a spus că ”probabil cea mai importantă lecție din actuala criză de sănătate este importanța bunei guvernări și a maturității politice”.

Suntem exact atât de puternici pe cât sunt puternice instituțiile noastre naționale; suntem eficienți numai dacă administrația noastră politică este eficientă.
Principesa Margareta

„Greaua răspundere a apărării naționale nu depinde numai de soldații noștri și de arsenalul de arme, ci și de medicii și asistentele noastre, precum și de ventilatoarele de oxigen pe care le au la dispoziție. Iar coordonarea acestor eforturi și asigurarea faptului că toate entitățile își fac datoria sunt răspunderea politicienilor”, a completat ea.

Ea a adresat apoi un apel direct celor care conduc țara și clasei politice.

„Să se certe pe portofoliile Cabinetului”

„În seara aceasta, aș vrea să fac un alt apel: unul la RESPONSABILITATE NAȚIONALĂ. Nu ne putem aștepta ca partenerii noștri apropiați să ne ia în serios dacă petrecem luni de zile fără un guvern și dacă miniștrii vin și pleacă lunar. Nu ne putem aștepta ca alegătorii să respingă politicienii populiști dacă politicienii existenți nu le oferă nimic, a mai spus Principesa Margareta.

A insistat pe rolul mediului privat. ”Sectorul nostru privat este vibrant, talentat și competent. Dar nu ne putem aștepta să revenim la o creștere economică puternică – de care are mare nevoie națiunea noastră – dacă singurul lucru pe care politicienii și oficialii noștri îl fac este să se certe pe portofoliile Cabinetului”.

Principesa Margareta a adăugat că politicieni necorupți nu sunt un lux, o himeră, ci o cerință de bază a democrației.

”Nu trebuie să ne ferim să cerem ca politicienii noștri să fie incoruptibili, dar și să acționeze cu simțul responsabilității naționale. Aceasta nu este doar o aspirație la un ideal; este o cerință absolută. Căci, așa cum ne-a amintit pandemia, o proastă administrare politică ne costă literalmente vieți”.

Discursul integral, aici. Iar varianta în limba engleză, aici.

Comentează