Șeful serviciului secret al MAI, cu un conac al lui Liviu Luca în declarația de avere, înaintat în grad de Iohannis și anul acesta, și anul trecut!

Tiberiu-Silviu Dumitrache a avansat, din 2020 în 2021, pe ruta: colonel - general de brigadă - general-maior

vineri, 26 noiembrie 2021, 7:18

de Mirela Neag, Răzvan Luțac, Cătălin Tolontan

Pe 27 noiembrie 2020, Klaus Iohannis l-a făcut pe colonelul Tiberiu-Silviu Dumitrache general de brigadă cu o stea.

Vineri, 26 noiembrie 2021, președintele l-a mai avansat o dată pe Tiberiu-Silviu Dumitrache, la general-maior – cu două stele.

Dumitrache e șeful Direcției Generală de Protecție Internă (DGPI), serviciul secret al MAI. Care, conform legii, este „structura specializată cu atribuții în domeniul securității naționale” din ministerul de interne.

Este instituția care apără de corupție și vulnerabilități Ministerul de Interne și fără avizul căreia nu se poate ocupa nicio poziție de responsabilitate în poliție, pompieri, jandarmerie și toate celelalte arme sau departamente ale MAI.

În primăvară, Libertatea a arătat cum conacul pentru care sindicalistului Liviu Luca, omul lui Sorin Ovidiu Vântu, a fost trimis în judecată pentru corupție, a fost trecut pe numele copiilor ginerelui său, Tiberiu Dumitrache, acum ajuns general.

Sindicalistul Liviu Luca (foto Agerpres)
Sindicalistul Liviu Luca (foto Agerpres)

Altfel spus, șeful DGPI are în patrimoniu o proprietate, cu conac, piscină olimpică și heliport, pentru care socrul generalului a fost trimis în judecată de DIICOT.

„În conformitate cu rigorile legii”

Într-un răspuns trimis către ziar, Dumitrache susținea că „donația s-a făcut în conformitate cu rigorile legii”.

Libertatea a întrebat DGPI dacă nu consideră că ajungerea unui astfel de patrimoniu în posesia șefului DGPI, printr-o donație ea însăși considerată de procurori o mascare de proprietate, reprezintă o vulnerabilitate.

DGPI n-a răspuns la această întrebare. A spus însă că „respectarea întocmai a legii este o obligație asumată integral, transparent și permanent, iar orice speculație sau interpretare a acestui fapt nu are corespondență în realitate”.

Ministrul agriculturii a fost la DGPI

Direcția Generală de Protecție Internă are un bun final de an 2021. Conform publicației clujene Pressone, Adrian Chesnoiu, actualul ministru al agriculturii, a lucrat și el la fostul „Doi ș-un sfert”.

Pressone a arătat, sub semnătura Emiliei Șercan, că Chesnoiu nu trecuse informația în CV.

63 de înaintări în grad

Klaus Iohannis a semnat, vineri, 26 noiembrie, 63 de înaintări în grad, dintre care:

Toate numele pot fi găsite aici și aici.

Comentează