EXCLUSIV. Reacție fără precedent a unei universități la adresa unui ministru și politician

De Răzvan Luțac, Ciprian Ranghel, Cătălin Tolontan

miercuri, 15 decembrie 2021, 5:39

De Răzvan Luțac, Ciprian Ranghel, Cătălin Tolontan

Ce spune rectorul Daniel David în fața CV-ului în care ministrul cercetării și-a atribuit o licență la Universitatea Babeș-Bolyai.

La cererea Libertatea, Universitatea Babeș-Bolyai a cercetat dacă ministrul Florin Roman este „licențiat” la UBB, unde demnitarul susține în CV că ar fi urmat și studiile, în 1992- 1996. UBB a arătat că „Domnul Florin Roman nu a urmat cursurile și nu a luat licență la noi”.

După ce a primit răspunsul oficial, ziarul l-a contactat pe Daniel David, rectorul Babeș-Bolyai.

– Bună ziua, domnule David, domnul ministru Florin Roman a urmat cursurile Universității pe care o conduceți?
– Nu, nu.

– Dânsul a trecut acest lucru în CV.
– Domnul Florin Roman nu a urmat cursurile și nu a luat licență la noi, la Babeș-Bolyai. A dat la noi un examen de absolvire a unui colegiu universitar. Acestea sunt datele pe care le avem.

– Domnul Roman scrie explicit „licențiat Babeș-Bolyai” în CV.
– Am spus clar în răspunsul nostru către ziar că asta nu echivalează cu licența.

– Ce ar fi trebui să facă domnul Roman ca să ia licența la UBB?
– Pentru ca să transforme această absolvire de învățământ superior de scurtă durată, de trei ani, într-o facultate de patru ani și să obțină licență, ar fi trebuit să mai facă încă trei pași: să dea admitere la UBB, dacă despre UBB vorbim, să îi fie echivalate studiile și intra în anul 3, să urmeze încă doi ani de facultate și să dea licență. Lucru pe care domnul Florin Roman nu l-a făcut

– Cineva susține în CV-ul oficial că a urmat universitatea dumneavoastră și că are licență aici. Dumneavoastră aflați că nu are. Cum comentați situația, ca rector?
– Mesajele mele sunt două: trebuie corectat rapid în CV și în mesajul public. Și, fiind vorba de o persoană publică, dar oricine ar fi fost, trebuie să dea explicații pentru cei care sunt interesați. Atât pot spune acum.

Comentează