Anul se încheie cu trei procese pierdute de primarul PSD Daniel Băluță, pe 17, 20 și 22 decembrie, în fața jurnaliștilor de investigație

Într-unul din dosare s-a înregistrat o premieră: judecătorii au respins cererea șefului organizației PSD Sector 4 de a fi eliminat un dialog al jurnaliștilor cu publicul, pe Facebook, dialog care îl deranjase pe politician. Cum arată?

vineri, 31 decembrie 2021, 10:00

Daniel Băluță, primarul sectorului 4 din București, a intentat ziariștilor, în special celor de la Libertatea, zeci de acțiuni în anul 2021.

La finalul lunii decembrie, primarul a pierdut trei dintre ele, în primă instanță, verdicte care se adaugă altor trei procese pierdute definitiv de către omul politic. La finalul lui noiembrie, politicianul a mai pierdut un proces, în primă instanță. La cele patru soluții din noiembrie-decembrie, edilul poate face apel.

Sistemul de alertă din platforma Consiliului Europei a actualizat pe 2 decembrie informațiile despre unele dintre aceste acțiuni ale lui Daniel Băluță, plângerile penale ale politicianului la adresa presei, clasate de DIICOT și declinate parțial la DNA.

Cele trei procese civile judecate la trei complete diferiteJudecătoriei Sectorului 2 și încheiate pe 17, 20 și 22 decembrie au primit aceeași soluție: „Respinge cererea de chemare în judecată, ca neîntemeiată”.

Primarul Daniel Băluță este politicianul român cu cele mai multe acțiuni juridice împotriva reporterilor în 2021.

Cum arată comentariul de pe Facebook pe care primarul l-a vrut eliminat

Una dintre acțiunile primarului, dintre cele pierdute în primă instanță în decembrie, a înregistrat o premieră. El nu a mai cerut ștergerea unui articol, ci eliminarea unui răspuns de pe Facebook al jurnaliștilor, la comentariul a două cititoare.

Mai exact, la un articol din 6 august despre acțiunile împotriva presei ale primarului și Primăriei Sectorului 4, cititoarea Demian Daniela Anca a comentat:

„Păi de asta se plătesc taxe și impozite de cetățeni ca primarii să facă tot ce vor!”.

O altă cititoare, Loredana Tatu, a răspuns:

„Exact de aia fac ce vor, nu există nicio formă de control/răspundere”.

Jurnalistul Cătălin Tolontan a răspuns și el:

„Despre asta e și vorba. Aici e miza tuturor acestor hărțuiri. Unii politicieni, cum e și primarul PSD Daniel Băluță, își doresc un control cetățenesc mai mic, control care în mod normal e un proces democratic, realizat împreună de cetățeni și presă, pe termen lung”.

Acesta este comentariul care l-a deranjat pe Daniel Băluță. El l-a acționat în instanță pe jurnalist și pe Ringier România, editorul ziarului Libertatea. Politicianul a pierdut în primă instanță, decizia nu este definitivă.

Comentează