O declarație incorectă a șefului grupului Ringier. Nimeni nu s-a amestecat în conținutul ziarelor din România

Doi redactori șefi și un coordonator editorial din România resping declarațiile lui Marc Walder, șeful trustului elvețian Ringier, care a spus că e treaba presei să relateze astfel încât ”să nu se creeze divergență între guverne și cetățeni”. Și autorul declarațiilor și-a cerut scuze.

miercuri, 5 ianuarie 2022, 3:09

Doi redactori șefi și un coordonator editorial din România resping declarațiile lui Marc Walder, șeful trustului elvețian Ringier, care a spus că e treaba presei să relateze astfel încât ”să nu se creeze divergență între guverne și cetățeni”. Și autorul declarațiilor și-a cerut scuze.

de Dan Duca (redactor-șef Libertatea), Cătălin Țepelin (redactor-șef Gazeta Sporturilor), Cătălin Tolontan (coordonator editorial)

Marc Walder, directorul companiei de media Ringier, care editează și ziarele Libertatea și Gazeta Sporturilor, a afirmat anul trecut că presa are datoria de a scrie astfel încât ”să nu se creeze divergență între guverne și cetățeni” și a continuat: ”Am spus asta în țările unde avem publicații”. În România nu a spus nimic, iar rolul jurnalismului e cu totul altul, dovadă că nimeni din conducerea Ringier nu s-a amestecat în editorial.

Ce s-a întâmplat pe 3 februarie 2021

Publicația elvețiană ”Die Ostschweiz” a publicat pe 31 decembrie 2021 un articol în care reia și comentează critic afirmații pe care le-a făcut Marc Walder, CEO al grupului Ringier.

Companie elvețiană, Ringier are o tradiție de aproape 200 de ani și publică ziare și siteuri în 18 țări din Africa, Asia și Europa. În România, compania editează cotidianele Gazeta Sporturilor și Libertatea și mai multe reviste, printre care Viva, Elle și Avantaje.

Articolul din ”Die Ostschweiz” îl citează pe Marc Walder, numărul 1 executiv al grupului de presă Ringier și acționar minoritar. Întâlnirea citată a avut loc în pe 3 februarie 2021, în ciclul ”Inspirational Talk”, organizat de Swiss Management Society, o organizație a managerilor elvețieni. Discuția a fost una online, s-a derulat în germană și s-a numit ”Transformarea digitală @Ringier”.

Practic, a fost o conversație cu mai mulți participanți elvețieni din lumea Internetului. Swiss Management Society a anunțat dialogul aici.

„Cum vedeți rolul presei în pandemie?”

Am remarcat episodul din ”Die Ostschweiz” via siteul românesc R3media, marți, 4 ianuarie, care a citat publicația elvețiană.

La un moment dat, o participantă îl întreabă pe Walder: „Cum vedeți rolul presei în pandemie?”.

Walder răspunde: „În toate țările în care activăm – și m-aș bucura dacă asta ar rămâne în acest grup – am spus din inițiativa mea: Vrem să sprijinim guvernul prin mediatizarea noastră, că e important să trecem bine criza”.

Datorăm publicului o explicație

Apoi, Marc Walder a dat exemplul Blick, cotidianul cu cel mai mare tiraj din Elveția, deținut de Ringier, care ar relata mai puțin dur decât poate ar dori publicul, spune el. Îl compară cu Bild, din Germania, care a fost mult prea dur, crede Walder.

”Trebuie să încercăm ca politica, fie că acționează suficient de repede, suficient de consistent, insuficient de consistent etc., să nu piardă oamenii. Și aici mass-media nu trebuie să creeze o divergență între societate și guvern”, mai zice Marc Walder.

Am verificat pe înregistrare. Citările ziarului elvețian sunt corecte. Așa a spus șeful Ringier. Și chiar dacă nu a fost nicio referire la România, afirmația lui ne include și ne vizează implicit. Datorăm publicului o explicație.

Walder poate avea propria opinie, dar nu poate avea propriile fapte

Marc Walder a formulat un fapt și a exprimat o opinie. Fiecare putem avea propria părere, dar nu putem avea propriile fapte. Faptele sunt unice. Și cele relatate de șeful Ringier nu au existat, cel puțin în legătură cu cotidianele Ringier din România.

Libertatea și Gazeta Sporturilor nu au primit nicio indicație, așa ceva nu e acceptabil și e complet străin de cultura grupului, așa cum am văzut-o în cei trei ani de când lucrăm aici, ca jurnaliști.

Nici Marc Walder, nici altă persoană din conducerea Ringier și nici nimeni altcineva nu s-a amestecat în politica editorială, cu nicio ocazie.

Toți trei semnatarii acestui articol am venit la Ringier începînd cu toamna lui 2018 și de atunci, pentru toate erorile sau lucrurile reușite, răspunderea ne aparține nouă, ziariștilor.

Libertatea de exprimare este nenegociabilă, iar grupul Ringier a respectat ferm acest lucru. De altfel, Libertatea a făcut investigații atât de dure și clare în pandemie împotriva politicii Guvernului, încât în România s-au deschis:

Iar Gazeta Sporturilor și-a continuat tradiția de investigare și dezbatere liberă a știrilor despre sport, de care suntem mândri și care în curând atinge 100 de ani de existență.

Ambele ziare românești au fost preluate de mari titluri internaționale pentru subiectele incomode la adresa celor puternici.

Nu servim nici Guvernul, nici statul, ci societatea

Exemplele de mai sus sunt doar câteva din sutele de articole cu informații deranjante pe care le-am publicat în acești doi ani de pandemie. În plus, au fost zeci și zeci de editoriale, critice la adresa felului în care autoritățile au gestionat situația. Așa stau faptele. Ele contrazic orice idee de cenzură.

Cât despre opinia lui Marc Walder, ea îi aparține. A greșit când a relatat faptele, dar opinia e liberă. E liber să creadă ce dorește, așa cum toată moștenirea presei, inclusiv a celei bicentenară din compania pe care o conduce, spune cu totul altceva. Nu servim nici Guvernul, nici statul, ci societatea.

Conduita redacțiilor, dar și a companiei, a fost alta decît se poate înțelege din declarațiile lui Marc Walder.

Niciodată, Walder nu ne-a cerut ceva legat de conținutul publicațiilor. Nu s-a băgat, nu a sugerat, nu s-a amestecat într-o zonă de care jurnaliștii sunt integral liberi. Este complet neașteptat și incorect factual ce a spus Walder și, de fapt, este la antipodul a ceea ce a făcut în toți acești ani. Chiar dacă e limpede că Walder a discutat pe fondul responsabilităților etice ale presei în pandemie, eroarea sa este, din perspectiva noastră, ca jurnaliști, indiscutabilă.

Întrebat de presa elvețiană cum explică declarațiile sale, șeful Ringier și-a cerut scuze.

Marc Walder, CEO Ringier
„A fost o formulare nefericită, o eroare. Editorii și jurnaliștii care conduc publicațiile Ringier sunt singurii responsabili pentru ceea ce scriu și pentru cum abordează subiectele. Așa a fost dintotdeauna și așa va fi mereu”

Proprietarul grupului, Michael Ringier, a trimis opiniei publice și jurnaliștilor un mesaj, în cotidianul Blick, cel la care Walder se referise explicit.

Noi ne-am simțit responsabili față de publicul din România să explicăm cum stau lucrurile.

Comentează