JUSTIȚIE DE ROMÂNIA 2022. Soția procurorului DIICOT Sarău, cel care certa un ziarist că îl critică pe șeful poliției, este subordonata șefului poliției! Apoi, DIICOT l-a percheziționat pe ziarist

De Iulia Marin, Cătălin Tolontan

miercuri, 19 ianuarie 2022, 11:28

De Iulia Marin, Cătălin Tolontan

O publicație din Brăila, debraila.ro, și redactorul său șef, Alin Cristea, au ajuns să fie urmăriți penal de DIICOT pentru un articol, după ce, în altă serie de articole, îl criticaseră pe șeful poliției, iar acesta a fost schimbat din funcție.

Pe 20 decembrie 2021, procurorul DIICOT Brăila Dan Sarău l-a contactat pe WhatsApp pe jurnalistul Alin Cristea, șeful publicației debraila.ro.

Magistratul l-a lăudat pe șeful poliției, pe care ziaristul îl criticase. Sarău i-a spus jurnalistului că greșește, că ar fi trebuit să vorbească cu șeful poliției, care e „un tip profesionist, foarte serios și foarte discret”. Și că lucrează „pro bono” ca șef de poliție, că nu are decât împuternicire pe funcție.

Procurorul DIICOT i-a subliniat ziaristului, în mesajele de pe WhatsApp, că șeful poliției cooperează bine cu Parchetul și că e bine văzut „de instituțiile partenere”, fără să explice care sunt acestea.

Și în mesaje, și în articolele care au urmat, ziaristul a rămas la argumentele sale.

Șeful poliției e schimbat, începe urmărirea penală

Comandantul poliției, comisarul-șef Dorin Condruz, a fost schimbat după zece zile de la acest dialog.

La o săptămână după schimbarea șefului poliției, DIICOT a pornit o anchetă referitoare la ziarul care-l criticase pe comandantul IPJ. Cu mandat de la judecător, procurorii le-au confiscat ziariștilor calculatoarele și telefoanele.

Publicația este acuzată de „pornografie infantilă” pentru că ar fi publicat un articol însoțit de filmul unui abuz. „Dar totul era blurat în video, l-a preluat și PRO TV, iar abuzatorul a fost prins de poliție după ce ceea ce făcuse el a devenit public”, a explicat jurnalistul Alin Cristea.

Procurorul Dan Sarău și soția polițistă Anna-Ninetta Sarău

Dan Sarău, procurorul DIICOT care l-a mustrat, înainte de percheziții, pe ziarist, a fost vreme de 9 ani șeful structurii teritoriale Brăila a DIICOT. Acum este procuror în cadrul aceleiași structuri, coleg cu procurorul Manuela Bogdan, cea care instrumentează dosarul împotriva publicației. DIICOT are doi procurori în Brăila: Sarău și Bogdan.

„Soția lui Sarău este polițistă, angajată în IPJ, și subordonata lui Condruz. Așa poate oamenii înțeleg mai bine de ce procurorul îl certa pe jurnalist în legătură cu articolele critice la adresa comisarului-șef Condruz”, a explicat o sursă din Brăila pentru Libertatea.

Declarația publică de avere a Annei-Ninetta Sarău, soția procurorului Dan Sarău, confirmă că ea ocupă funcția de „ofițer specialist la IPJ Brăila”.

Anna-Ninetta Sarău lucrează în cadrul Inspectoratului pe un post de coordonator la compartimentul „Analiza și Prevenirea Criminalității”, conform site-ului IPJ Brăila.

„Nimeni n-a crezut că DIICOT poate merge atât de departe”

„Doamna Sarău a fost, de asemenea, subordonata comisarului Condruz pe vremea când amândoi lucrau la Poliția de Frontieră Brăila, unde Condruz a fost șef înainte să vină comandant la IPJ. La noi, în Brăila, toate aceste legături sunt bine-cunoscute, dar nimeni n-a crezut că DIICOT poate merge atât de departe încât să dea năvală într-o redacție critică la adresa autorităților locale”, a detaliat aceeași sursă.

După ce a fost schimbat din funcția de comandant al IPJ Brăila, comisarul Condruz a rămas adjunct al șefului IPJ.

DIICOT nu a furnizat încă un răspuns la cererea Libertății referitoare la mesajele procurorului Sarău de pe telefonul ziaristului.

Foto: Agerpres

Comentează