După concertul lui Putin de pe stadion au fost luate la vizionat fețele celor care nu s-au bucurat. „Căutările active la televizor au pornit deja”

Un incontestabil triumf, dar și o mare temere a regimului de la Moscova. Cine au fost cei care, printre 90.000 de oameni prezenți pe stadionul Lujniki, au stricat unanimitatea?

sâmbătă, 19 martie 2022, 2:32

Când URSS a invadat Cehoslovacia în 1968, una dintre vedetele presei sovietice, care urma să plece la fața locului, a întrebat la partid: „Ce este voie să scriem despre situația de acolo?”.

Leonid Brejnev, secretarul general al partidului comunist al Uniunii Sovietice a răspuns: „Scrieți totul, dar într-un singur exemplar și trimiteți-mi mie”.

Episodul este relatat de cel mai mare reporter polonez, Ryszard Kapuściński.

Așa a arătat și prima ieșire în public a președintelui Vladimir Putin de la începerea războiului din Ucraina. „Credeți ce vreți, dar o fac eu în numele vostru și într-un singur exemplar”.

S-a invocat momentul când rușii, ucrainenii și belarușii „vor fi în parada unui singur popor”

Aproape 90.000 de moscoviți s-au adunat vineri, 18 martie 2022, pe stadionul Lujniki, la un concert în care Rusia a aniversat anexarea Crimeei. Televiziunile s-au ferit să spună dacă președintele Vladimir Putin va veni. A fost suspansul zilei.

„Novaya Gazeta”, cea mai important redacție independentă rămasă în țară, a scris că adunarea a pornit cu „artistul popular Vladimir Mashkov, uitându-se amenințător în jurul arenei gigantice, cu o privire grea, când a început să spună: «Munca deșartă – nu, nu poți argumenta cu ei – cu cât sunt mai liberali, cu atât sunt mai vulgari»”. O mică sesiune de purificare.

Altă vedetă, Dmitri Pevtsov, actor partizan al cenzurii și politician independent fan al lui Putin, a promis publicului că nu mai e mult până când Marea Rusie se va reface.

„O paradă a întregului popor rus va avea loc în Piața Roșie, unde rușii, ucrainenii și belarușii vor fi într-o singură formație”
Dmitri Pevtsov, actor și membru al Dumei de stat

„Putin, proaspăt, vesel, în jachetă și pulover”

Vladimir Putin, în timpul spectacolului de pe stadionul Lujniki din Moscova, 18 martie 2022. Foto: EPA

Apoi, intriga s-a descâlcit și a apărut Vladimir Putin. „Președintele era la marginea scenei. Nu l-am mai văzut de mult timp pe un astfel de Vladimir Vladimirovici: proaspăt, vesel, în jachetă și pulover, ochii îi sunt în flăcări, mâinile gesticulează activ. În timpul discursului, valuri de jubilație națională l-au cuprins. Gazdele concertului au încremenit într-o reverență mută”, consemnează tot Novaya Gazeta.

Ziarul nu a fost niciodată blând cu Putin, descrierea este onestă, așa s-a simțit de la fața locului, președintele a fost convingător, aproape hipnotic.

Kommersant, un ziar mai mare, nu de opoziție, dar care încearcă și el să-și păstreze echilibrul, a notat de asemenea că „Acțiunea a fost organizată nu doar pe scară largă, ci și la scară incredibil de mare”. Cronica evenimentului a fost scrisă de un opozant al regimului, care a relatat ceea ce a văzut: „A fost înălțător, a fost entuziasm”.

Oamenii au aplaudat îndelung și când Oleg Gazmanov a cântat „Născut în URSS”: „Ucraina și Crimeea, Belarus și Moldova – Kazahstan, Caucaz și statele Baltice, aceasta este țara mea!”. „Asta e ideea”, consemnează Kommersant.

Dar a mai fost ceva.

Oamenii cu fețele împietrite

O tânără aflată în mulțimea adunată în afara stadionului din Moscova, vineri, 18 martie 2022. Foto: Profimedia

După discursul lui Putin, deși mai urmau artiști, stadionul a început să se golească rapid, scriu tot cele două ziare.

Iar imaginile de aproape ale mulțimii, difuzate de televiziuni – toate posturile din Rusia au preluat concertul – au arătat ceva despre care noi, în România, ne amintim din 1989. Dincolo de steagurile fluturate, de marea parte a oamenilor, evident captați de Putin și de spiritul de sărbătoare, pe stadion existau și destui participanți care dădeau din steaguri cu gesturi mecanice și cu fețele împietrite.

Secvențele de după discurs l-au arătat pe Putin plecând de pe scenă, cu mină de mândrie, dar și de ușurare. Avea un început de lacrimi în ochi, precum cineva care primise o confirmare, după ce, undeva în el, poate că se întrebase, se temuse: cum mă vor primi oamenii? Majoritatea l-a primit excelent, însă semnele depresiei și ale suferinței colective au apărut pe uriașul stadion Lujniki.

„Căutările active la televizor au început deja”

Nu, nu suntem încă în 21 decembrie 1989, când Ceaușescu s-a trezit înfruntat atunci când a convocat marele miting de susținere. Suntem mai devreme, deocamdată Europa Liberă nu a difuzat înregistrarea când se trage în oameni la Timișoara, momentul în care oamenii au înțeles.

A fost, deocamdată, ziua când zeci de mii de oameni, mulți dintre ei tineri, au aplaudat sincer războiul și „renașterea promisă a Rusiei”. Dar și cea în care alte mii, pierduți în valul de entuziasm, au strâns din dinți și au plâns în ei înșiși.

Mai rău e pentru cei care nu au camuflat asta. Pentru că, scrie Novaya Gazeta, care cunoaște procedurile FSB și ale autorităților ruse, vom vedea ce se va întâmpla dacă pe stadion s-au strecurat și „trădători naționali în această masă victorioasă jubiloasă?”.

Imaginile de pe stadion au început să fie consultate, cadru cu cadru, retrospectiv. „Și, Doamne ferește, vor fi găsiți – căutările active la televizor au pornit deja”.

Nu e nevoie să fi spus ceva, se pedepsește orice face notă discordantă față de atitudinea generală „într-un singur exemplar”, cum o numea altădată Brejnev. Se pedepsește tăcerea.

Chiar în zilele de dinainte de concert, în mai multe orașe ale Rusiei, poliția a mers acasă la cei suspectați că practică „ofensa prin tăcere”.

Comentează