Statul român o lasă a doua oară pe Elena Udrea să scape. În schimb, „organele” stau cu ochii pe Emilia Șercan

De Cătălin Tolontan

joi, 7 aprilie 2022, 9:12

De Cătălin Tolontan

UPDATE: Cu participarea drumurilor proaste din Bulgaria, care au încetinit-o (asta e, și în Bulgaria s-a furat de s-a rupt) Elena Udrea a fost prinsă de poliția bulgară la Vama Kulata, de unde dorea să treacă în Grecia. Mandatul fusese emis de autoritățile din România.

După ce a fost umilit acum patru ani prin fuga în Costa Rica, statul român nu a avut nici cea mai mică intenție să nu se mai lase luat peste picior. Într-un moment în care premierul Ciucă vorbește numai despre „securitate națională”, statul și-o minează singur, fără să fie nevoie să ne atace rușii.

Dacă Elena Udrea nu era recidivistă în materie de fugă, ar fi fost altceva. Dar ea se sustrăsese o dată condamnării. Nici DNA, nici instanța, nici SRI nu s-au gândit că e posibil ca fostul ministru să repete schema?

O justiție are obligația să-i trateze pe inculpați în funcție de atitudinea lor față de conformarea în fața deciziilor judecătorești. Altfel, tot sistemul judiciar ajunge batjocorit, iar încrederea oamenilor în actul de dreptate se diminuează.

Unii acceptă sentințele, căci Rudel Obreja, de pildă, nu a plecat nicăieri, iar alții se consideră deasupra legii. Că Udrea așa gândește și că are mijloacele să înfrunte legea, asta se știa deja și, totuși, sistemul judiciar nu a făcut nimic. Iar responsabilitățile nu se opresc la instanțe și la Parchet.

SRI și MAI au dormit

Nu a aflat masivul și atât de prezentul SRI că Elena Udrea se pregătește să fugă? E chiar așa un caz mărunt la nivelul opiniei publice că își permite statul român să fie luat peste picior a doua oară de un demnitar dovedit corupt, care se sustrage pedepsei?

Dacă SRI sau operațiunile speciale de la Ministerul de Interne s-ar fi preocupat, evident că ar fi aflat și aveau obligația legală să anunțe Parchetul, iar acesta, mai departe instanța. Dar nimeni n-a făcut nimic.

Acum, după ce am lămurit-o cu Elena Udrea, iar România va cheltui alte sume enorme ca să încerce să o aducă înapoi și profesioniștii din instituții vor trage ponoasele obedienței șefilor, o întrebare ne frământă. E legată tot de siguranța națională: o urmăriți ca lumea pe jurnalista Emilia Șercan? Îi căutați toate fotografiile, de când era mică, râzând pe o pătură cu tigri și palmieri nefiresc de verzi? Stați cu ochii pe convorbirile, întâlnirile și pe calculatoarele reporterei de investigație, ca nu cumva să mai scrie ceva despre Nicolae Ciucă?

Dacă răspunsul e „da”, putem dormi liniștiți. Statul român funcționează. Sute de mii de refugiați ucraineni și un ministru român corupt, așa arată migrația din aceste zile.

foto: Hepta

Comentează