Mii de copii au fost aduși cu cravate roșii în fața Kremlinului. Ce spune simbolul „pionierilor” în toată Europa de Est?

De Cătălin Tolontan

luni, 23 mai 2022, 11:30

De Cătălin Tolontan

O acțiune amplă de imagine a Partidului Comunist din Rusia a avut loc duminică în Piața Roșie. În societatea rusă se vorbește despre renașterea organizației de îndoctrinare a elevilor între 8 și 14 ani, relatează chiar presa din Moscova.

5.000 de copii au participat duminică, 22 mai 2022, în Piața Roșie, la ceremonia prin care atât copii din Moscova, cât și cei din împrejurimi au fost primiți în rândul pionierilor. Elevii au depus jurământul de credință față de partid și popor și apoi au ascultat cuvântările oficialilor.

„Evenimentul a avut loc cu ocazia împlinirii a 100 de ani de existență a Organizației de pionieri, fondată în onoarea lui Lenin. Președintele Partidului Comunist al Federației Ruse, Ghenadi Ziuganov, precum și deputații Dumei de Stat, s-au adresat pionierilor. Au vorbit și veterani ai partidului”, a descris ziarul rus Kommersant ceremonia.

„Loialitate față de cauza lui Lenin și a Partidului Comunist în slujba Patriei și a poporului”, este parte a jurământului pionierilor, conform agenției oficiale RIA Novosti, care a relatat și ea despre eveniment.

În țările socialiste, organizația pionierilor era forma de atașament, practic obligatorie, a elevilor între 8 și 14 ani la idealurile societății comuniste. În Rusia mișcarea a fost înființată după revoluția bolșevică, în 1922. În România, „pionierii” au fost fondați în anul 1949.

Legământul pionierului român suna astfel: „Voi învăța și voi munci pentru a deveni fiu de nădejde al patriei mele Republica Socialistă România; voi fi credincios poporului și Partidului Comunist Român; voi respecta neabătut îndatoririle pionierești”, după cum a rememorat Evenimentul istoric, într-un articol dedicat mișcării, la 70 de ani de la înființarea „pionierilor”.

Elevii din clasa I și până în clasa a VIII-a, ultima a școlii generale, deveneau automat pionieri. Structura era ierarhică și consta în grupe (constituite, în general, după așezarea elevilor în rândurile de bănci din clasă), detașamente (echivalentul clasei) și unitate (școală). Existau șefi, din rândul elevilor, pentru fiecare din aceste organizații. În afară de cămașa albă și cravata roșie, care simboliza comunismul, purtate de toți pionierii, cei aleși șefi de grupe, detașamente și unitate purtau și șnururi de culori diferite.

Pionierii existau în aproape toate țările comuniste, inclusiv China sau Cuba, dar și în câteva dintre țările din Occident. În Europa de Est, mișcarea avea semnificația unei politizări incipiente și forțate a copiilor, ca parte obligatorie a formării lor comuniste.

România lui Nicolae Ceaușescu raporta un număr-record de pionieri, două milioane din cei peste 20 de milioane de locuitori.

Ceremonia miilor de copii de la Moscova vine la câteva zile după ce un grup de aleși din Duma, Parlamentul Federației Ruse, a depus, pe 19 mai, un proiect de lege prin care să se nască o nouă organizație de masă a tuturor tinerilor ruși, intitulată „Marea schimbare”. Potrivit relatărilor ziarului moscovit Kommersant, „se dorește, practic, renașterea pionierilor”.

Kremlinul a reacționat la întrebările din societatea rusă legate de refacerea organizației pionierilor și a negat orice afiliere politică a copiilor.

„În ultimele zile au fost multe discuții despre crearea unei noi mișcări pionierești. Nu se va întâmpla așa ceva, nu va renaște nicio mișcare a pionierilor”, a spus Guvernul de la Moscova, pe 19 mai.

Pe 22 mai, în Piața Roșie, cei 5.000 de elevi moscoviți au depus jurământul ca pionieri.

Comentarii (3)Adaugă comentariu

Geo  •  23 mai 2022, 18:14

Nu pot să nu remarc faptul că pionierii ruși de astăzi poartă jeanși, adidași și haine cu simbolurile Vestului decadent.
Orice imagine care pare în sprijinul războiului criminal din Ucraina este permisă de regimul lui Putin.
Mesajele sunt mai mult pentru interior, pentru poporul rus care stă în genunchi, deoarece în vest o astfel de propagandă nu mai impresionează.

Mihai Badea  •  24 mai 2022, 0:42

Din cei 450 de membri, 57 aparțin Partidului Comunist.
Ceea ce întreprinde PC nu pare deosebit de reprezentativ, prin prisma numărului de reprezentanți din adunarea parlamentară a Rusiei (Duma).
În contextul mai larg, este fără îndoială îngrijorător.
Un alt eveniment de notat este retragerea Rusiei din Conferința Parlamentară a Mării Baltice.
O tendință de autoizolare care nu prevestește nimic bun.

Ana-Maria  •  1 iunie 2022, 19:39

No comment… astia au ramas in secolul trecut.

Comentează