Prăbușire a audienței Digi 24 la prima emisiune fără CTP. Câți oameni au plecat

De Cătălin Tolontan

luni, 13 iunie 2022, 6:34

De Cătălin Tolontan

Vineri seară, pe 10 iunie, prima emisiune a lui Claudiu Pândaru de după concedierea ziaristului Cristian Tudor Popescu a rămas cu o treime din publicul care o urmărise cu o săptămână înainte.

54.000 de telespectatori în segmentul de vârstă 18-54 de ani s-au uitat în medie vineri, 3 iunie 2022, la emisiunea „Cap Limpede”, difuzată de Digi 24. În emisiune, ziaristul Cristian Tudor Popescu a criticat legile siguranței naționale, dar și prestația postului, în dialogul cu colegul său Claudiu Pândaru.

CTP la Digi 24, pe 3 iunie:
Partidul unic de la putere dorește să aibă serviciile în mână. Scopul acestor texte este să redea SRI-ului funcția Securității.

19.000 de telespectatori au rămas loiali postului în vinerea următoare, pe 10 iunie, când Pândaru nu l-a mai avut invitat pe CTP. Între timp, Digi 24 îl anunțase, telefonic, pe CTP că l-a concediat.

Am analizat segmentul orar de vineri, 20.00 – 21.00. În ultimele trei săptămâni, publicul crescuse puternic. Pe segmentul comercial, vârsta 18-54 de ani, evoluția fusese următoarea:

Apoi, după concedierea lui Cristian Tudor Popescu, audiența a scăzut la 19.000 de telespectatori.

Pe totalul publicului național, din 131.000 de oameni care priviseră emisiunea în care CTP acuzase mijloacele nedemocratice cu care s-au elaborat legile siguranței naționale, au rămas 82.000 de oameni. Scăderea e mai mică, ceea ce înseamnă că publicul mai tânăr e cel care, preponderent, a renunțat la a urmări emisiunea.

Cota de piață a Digi s-a diminuat mult

Dar unde s-au dus oamenii? La această întrebare răspunde evoluția cotei de piață a Digi 24, care a scăzut mult mai rău decât audiența.

La ultima emisiune cu CTP, Digi 24 avea un share de 5,7%. „Share” reprezintă calculul oamenilor care urmăresc un post din totalul celor care au televizorul deschis. Ceea ce înseamnă că 1 din 18 de oameni care se uitau vineri seară la TV alegeau perechea Pândaru-Popescu.

La prima emisiune fără CTP, Digi 24 a avut un share de 1,7%. Asta înseamnă că aproximativ 1 din 50 de oameni care urmăreau televizorul îl mai aveau setat pe Digi 24. Telespectatorii au continuat să se uite la TV, dar au ales un alt post.

Comentează