O posibilă soluție pentru Dinamo: Ion Ion Țiriac și Maticiuc. Generația risipitoare se poate revanșa?

Ion Ion Țiriac și Codin Maticiuc fac parte dintr-o generație de copii umbriți de imaginea părinților și subminați de propriul răsfăț. Dar organizarea lor competentă în acțiuni de caritate, din ultimii ani, deschide o discuție interesantă. Dacă au chef să dovedească că sunt mult mai mult decât ”copii de bani gata” și vor să facă afaceri și bine în același timp? În multe feluri, Dinamo e ocazia ideală

marți, 14 iunie 2022, 10:14

Cine să vină ca sponsor la Dinamo în „Divizia B” câtă vreme n-a venit nimeni în Liga 1? Întrebarea stăruie în mintea a sute de mii de simpatizanți ai alb-roșiilor.

Oameni din toată țara, dar și români din străinătate, suferă. Dinamo e a doua cea mai titrată echipă românească pe plan intern – doar două titluri de campioană o despart de Steaua. Nu doar că a retrogradat, dar e în pericolul desființării prin neputință. Clubului îi lipsesc peste 6 milioane de euro și, mai ales, energia și priceperea de a se organiza. Oricine ar veni la conducere ar avea o misiune dificilă. Cu mari șanse să eșueze. Dar nu e asta povestea „juniorilor” din familiile industriașilor români și de pretutindeni? Nu se pariază pe destrămarea vieții lor, pe nereușită?

Până la borna de 40, Ion Ion Țiriac are 45, iar Codin Maticiuc 41, ei au fost cunoscuți drept craii unei lumi vesele dintr-o țară tristă.

În ultimii ani însă, și-au schimbat dacă nu preocupările, măcar imaginea. Deși imaginea fără o bază reală nu durează. Poate că au schimbat mai mult.

Amândoi fac afaceri, dar caritatea pare a fi, în bună măsură, miza lor publică. Dacă s-ar gândi la pasul următor? Cum poate Ion Ion să îl confrunte, cald, însă foarte specific, pe tatăl său? Investind, de pildă, într-un sport așa de complicat, în care până și maestrul tuturor domeniilor, Ion Țiriac, n-a pătruns niciodată.

Adevărul e că Țiriac senior s-a ținut departe de fotbal cât a putut. Dinamovist declarat, seniorul a vorbit mult despre echipă și n-a făcut nimic. Tot timpul a dat sfaturi geniale despre ce pot face alții. Poate că e provocator pentru junior să meargă acolo unde chiar și vânătorul atroce n-a mers. Pașii tăi, nu pașii altuia. 

O generație mondenă, tabloidală și una dintre cele mai complicate și dinamice afaceri ale lumii moderne: fotbalul. E potrivire de caracter?

Sigur, mai e o discuție: de ce s-ar băga ei în așa ceva? Tocmai pentru că nimeni nu le-ar da nicio șansă. Cum nici milioane de fete și băieți talentați și muncitori din generația lor nu au avut prea multe.

Comentează