Izbucnire a lui Putin când un tânăr om de știință rus i-a atras atenția că sunt probleme cu microprocesoarele

De Cătălin Tolontan

joi, 16 iunie 2022, 11:54

De Cătălin Tolontan

„Da, le-am finanțat munca acelora din Vest în detrimentul resursele noastre naturale, ieftine!”, a recunoscut, vădit frustrat, președintele Vladimir Putin, la o discuție cu tinerii oameni de știință și antreprenori ruși.

Pe 10 iunie, Vladimir Putin s-a întâlnit cu un grup de tineri din Rusia. Presa internațională a preluat declarațiile referitoare la țarul Petru cel Mare, cu care președintele Federației Ruse s-a comparat. Șeful statului a făcut paralela cu Petru cel Mare referindu-se la folosirea forței nu pentru a cuceri, „ci pentru a recupera teritorii”. Dar dialogul a fost mult mai amplu. Ziarul Kommersant din Moscova l-a relatat.

Din transcriere rezultă că au fost mai multe momente delicate în conversația dintre președinte și tineri.

Kommersant, care nu este obedient Kremlinului, a remarcat că deși „în formă maximă”, Putin a fost pus în dificultate în câteva ocazii. Și liderul de la Kremlin a ajuns să vorbească în fața tinerilor inclusiv despre propriile prelevări de analize medicale, ceea ce nu a făcut niciodată în public.

Putin a povestit cum i se ia sânge

Episodul „medical” a fost stârnit de povestea unui tânăr care are o afacere de „recoltare automată a analizelor medicale”. Putin l-a întrebat pe bărbat ce înseamnă „prelevare automată” de sânge. „Cum se face mai exact?”. Interlocutorul a ezitat. „E secret? Dacă e secret, nu-i nicio problemă”, a spus Putin.

Tânărul a explicat că e vorba de un aparat, „ca un bancomat”, în care îți bagi mâna. Venele sunt reperate automat, iar prelevarea se face cu mult mai multă siguranță și „fără ca asistentele să poată încurca eprubetele”. „Cum să încurce eprubetele?”, s-a mirat președintele. Putin a povestit tinerilor cum i se prelevează lui sânge.

Vladimir Putin :
Mie îmi iau sângele în mod tradițional. Intră, bam, strângeți pumnul, gata, nu vă temeți, nu doare! Ce înseamnă să iei sânge în mod automat, că nu înțeleg?

Tânărul de 22 de ani a explicat că nu e atât de simplu pentru asistente să codeze analizele. „Cum nu e? O să vorbesc cu ministrul sănătății, cum să greșească?”, a glumit Putin.

Tânărul a insistat că lucrurile sunt mai complexe decât le simplifică, de dragul dialogului amuzant, președintele. Iar, la scurt timp, dialogul cu tinerii oameni de știință a devenit în mod serios disturbator pentru președinte, consemnează ziarul rus. Tonul l-a dat o fată.

Putin: Ne-am mulțumit să dăm resurse și astfel am finanțat avansul tehnologic al Vestului

Tânăra Anna Krasavina, scrie ziarul, i-a spus președintelui:

-În calitate de dezvoltator, sunt foarte îngrijorat de microelectronica noastră.

-Şi eu. Sincer, a răspuns Vladimir Putin.

Președintele a răspuns tinerilor că Rusia va face eforturi de a investi în cercetarea din zona microprocesoarelor, microelectronicii și înaltei tehnologii.

Tinerii au părut rezervați. Rusia nu mai are nici programe educaționale de valoare, nici universități suficient de bune în zona ingineriei, a notat ziaristul care a asistat la discuție.

„Guvernul nostru încearcă de câțiva ani să lanseze, să recreeze o nouă industrie microelectronică în Rusia, pe o bază nouă. Acesta este unul dintre subiectele dificile, grele și una dintre direcțiile principale ale atacului împotriva Rusiei din întregul set al restricții (n.r. – restricții ale Vestului, după războiul declanșat contra Ucrainei)”, a spus Putin.

Grupați în semicerc în jurul președintelui, tinerii au continuat să asculte în tăcere asigurările politicianului. Iar președintele, evident frustrat, a recunoscut că politica de a realiza grosul veniturilor naționale din exporturile de petrol și gaze a lăsat Rusia într-o stare de dependență tehnologică față de Occident.

„Iar noi, aveți perfectă dreptate, am decis că este posibil să vindem petrol și gaze și să cumpărăm totul în siguranță și ieftin și le-am finanțat celor din Vest, de fapt, munca în detrimentul resurselor noastre energetice ieftine. În linii mari, asta e situația, acesta e adevărul, fie și exprimat simplificat”, a explicat Vladimir Putin către tinerii oameni de știință.

Un profesor, care a fost la întâlnire împreună cu studenții săi, l-a întrebat pe președinte: „Și suntem în stare de un asemenea proiect?”. Putin a spus: „Da, trebuie să fim”. „Dar asta ne va aduce o viață mai bună?”, a revenit profesorul. „Da, ar trebui să ne aducă. În 10 ani vom trăi clar mai bine”, a încheiat Vladimir Putin, moment în care ziarul a consemnat că nimeni nu a părut sigur în fața unei promisiuni atât de vagi.

Comentează