Ce spun cifrele despre o cursă istorică

David Popovici a întors al doilea, iar ultimii 50 de metri i-a parcurs cu 24,86, trecând în față cu trei secunde înainte de final

miercuri, 22 iunie 2022, 8:15

Finala de 100 de metri a fost extrem de strânsă, iar românul a cîștigat-o printr-o rezistență psihică enormă.

În sport, statistica nu e trecut, ci viitor. Dacă au trecut 49 de ani de când niciun sportiv nu a reușit să facă ce a reușit David Popovici în această seară la Budapesta, dubla mondială la 100 și la 200 de metri, asta nu e întâmplător. Cele două probe cer calități asemănătoare, dar au și diferențe majore. Presiunea la 100 de metri, unde nu mai poți repara nimic, este nepereche în sportul mondial. Suta de la atletism se mai compară, ca perfecțiune a cerințelor. 

Dovada presiunii este faptul că, în finală, aproape toți sportivii au fost sub timpii din semifinale. Cu atât mai importantă este medalia de aur adjudecată de David Popovici, la doar 17 ani.

După prima lungime de bazin românul era al doilea. Primul a întors canadianul Liendo Edwards, cu un fabulos 22,53, aproape 2 zecimi față de David, care a înregistrat 22,72 și față de francezul Maxime Grousset, cu 22,73. Realizăm mai bine handicapul lui David din ultimii 50 de metri văzînd că titlul s-a decis, în final, la 6 sutimi de secundă, adică la de trei ori mai puțin diferența din primii 50 de metri.

A doua jumătate a  cursei a schimbat logica. Edwards a cedat și a înotat în 25,18. Francezul Grousset s-a menținut și a fost în față multă vreme, dar a pierdut pe final, realizând un 24,91 pe a doua lungime. 

Popovici a reușit un 24,86 pe ultimii 50 de metri. Prima lungime a fost mai bună în finală, dar pe a doua lungime în semifinală reușise 24,32, o jumătate de secundă mai rapid! Dar finala e întotdeauna altceva.

Cursa a fost un thriller groaznic de suportat, dovadă că cei mai buni 50 de metri finali nu i-a reușit nici unul dintre cei trei medaliați, ci chinezul Zhanle Pan, cu 24,84. 

David a trecut în fața francezului Grousset cu trei secunde înainte de final. A cîștigat cu 47,58 de secunde, Grousset terminînd al doilea, cu 47,64 de secunde. Să faci asta la 17 ani poate fi ușurința tinereții. Să fii singurul care reușește asta după 49 de ani e caracter.

Comentează