Mircea Geoană, președinte. Mulți lideri, puțini oameni

Unul după altul, premierul, președintele și secretarul general adjunct al NATO s-au lansat în rănirea neintenționată, dar eficace, a încrederii pe care încă o au românii în democrație.

luni, 11 iulie 2022, 1:23

„E ceva interesant la NATO, pe care l-am redescoperit cu multă bucurie. Cine deţine supremaţia tehnologică stăpâneşte lumea”, a spus acum câteva zile Mircea Geoană, la o întâlnire cu șefii de promoție ai Universității Politehnica din București.

Cine are puterea inovaţiei, cine are puterea tehnologiei, cine are puterea ideilor este cel care şlefuieşte lumea şi conduce lumea. Mircea Geoană

În declarația secretarului general adjunct al NATO licăresc ideile de care are nevoie retorica Kremlinului. Așadar, „Occidentul colectiv”, cum denumește regimul Putin constelația democrațiilor liberale, vrea să stăpânească lumea. Vestul a fost obișnuit să domine și de aceea alimentează cu armament și resurse Ucraina, ca să-și asigure perpetuarea hegemoniei.

Ideea unei vechi ordini nedrepte, create de Stăpânii autoimpuși omenirii cu forța, este nu doar punctul de focalizare pentru alianța politică Rusia – China, ci și ceea ce amărăște, frustrează și mobilizează omul obișnuit din aceste țări și din multe altele.

„Amenințarea Occidentului rapace”

În cartea sa „Fluviul Amur”, scriitorul britanic Colin Thubron își povestește întâlnirea cu o bătrână din Orientul Extrem al Rusiei. Aflată mai aproape de Tokyo decât de Moscova, de care o despart 9 ore de zbor cu avionul, comunitatea femeii nu avea încredere în conducerea centrală a Federației Ruse, distantă până la invizibilitate. Dar, totodată, acei oameni trăiau „obsedați de amenințarea Occidentului rapace, care-și pusese în gând să le submineze patria”.

Omenirea nu vrea să fie condusă, în sensul de stăpânită. Miliarde de locuitori ai planetei nu acceptă să fie „șlefuiți”, după cum a enunțat Geoană. Nu din imprudență a spus-o cel care și-a început din nou campania internă în PSD pentru candidatura la funcția de președinte al României. A spus-o pentru că așa declină o parte a elitei estice leadership-ul, ca pe o „stăpânire”.

Nicolae Ciucă, generalul cetățenilor ignorați

Într-un interviu luat în genunchi Stăpânului de către Radio România Actualități, premierul Nicolae Ciucă a dezvăluit, involuntar și clar, cum înțelege el să fie elaborate legile siguranței naționale.
„Pot să asigur că nu vor avea alt parcurs decât cel pe care trebuie să-l aibă şi să urmeze procedurile de dezbatere şi de aprobare, atât la nivelul Guvernului, până când se adoptă forma finală să meargă să obţină aprobarea în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, să intre la dezbatere în comisiile de specialitate în Parlamentul României şi să fie aprobate în Parlamentul României. Cu cât mai repede, cu atât mai bine”.

Subiecții democrației lui Nicolae Ciucă sunt așadar Guvernul, CSAT, să trăiți!, comisiile de specialitate ale Parlamentului și plenul Parlamentului. Cetățenii nici măcar nu sunt enumerați, deși ei sunt membri de bază ai dialogului social și, totodată, scop final al legii.

Democrația a devenit un joc între cei inițiați, asta e ceea ce rezultă din felul în care gândesc liderii noștri. Și cetățenii? Ei să voteze, să acorde încrederea politicienilor și, apoi, să îndure. A spus-o, limpede, Klaus Iohannis în cea mai recentă conferință de presă.

Pentru omul de rând intervenția în democrație se întâmplă fix atunci când sunt alegeri, să meargă și să aleagă. Este contribuția cetățeanului de rând. Președintele Klaus Iohannis

Jurnalista care a adresat întrebarea i-a citat președintelui sondaje de opinie care descriau felul în care crește scepticismul oamenilor față de democrație. Asistăm la o decădere a adeziunii la norme, venită pe fondul disprețului establishmentului la adresa „cetățeanului de rând”, cum neinspirat i-a numit Klaus Iohannis pe români. Care a fost răspunsul șefului statului? Dă-le încolo de sondaje, ce atâta știință, știu eu cum sunt românii, să voteze și să ne lase pe noi să rezolvăm problemele! Aceasta este definiția electocrației, nu a democrației.

„Distribuiți masiv!”

Mircea Geoană, Nicolae Ciucă și Klaus Iohannis ocupă, în acest moment, cele mai importante poziții efective și simbolice de conducere, dintre români. Sunt cei mai ieșiți din rând, ca să folosim limbajul președintelui.

În același timp, trăim un moment global în care modelul de business al furiei, cultivat de rețelele sociale, atacă bazele societăților liberale, așa cum le cunoaștem. „Distribuiți masiv!” e noul slogan. Ce se distribuie? Pedeapsa la adresa democrației reprezentative.

Se răspândesc minciuni, la intersecția dintre furie și algoritmi. Și cu cât sunt mai gogonate, cu atât au un efect mai mare de coeziune. După cum explică un blogger de succes al dreptei radicale americane, citat de Giuliano da Empoli: „În anumite privințe, absurditățile sunt un instrument organizatoric mai eficient decât adevărul”.

Oricine poate să creadă în adevăr, pe când să crezi în absurd este o adevărată demonstrație de loialitate. Iar cine are o uniformă, are o armată. Mencius Moldbug, blogger american

Tot acest curent mondial nu e, desigur, imputabil personajelor autohtone: Iohannis, Geoană, Ciucă. Organigrama e plină de șefi, mulți șefi la puțini oameni care să mai poată apăra democrația.

Problema e că, la cum gândesc și cum se exprimă liderii noștri, ei ușurează sarcina propagandei ruse și a populiștilor români de a răspândi haos. „Distribuiți masiv!”.

Comentează