Când Ponta pune o întrebare corectă: pe cine are la mână condamnatul definitiv Rizea de umilește Republica Moldova și România, la pachet?

De Cătălin Tolontan

joi, 14 iulie 2022, 6:44

De Cătălin Tolontan

În timp ce Moldova continuă să nu-l extrădeze, Cristian Rizea susține că e apărătorul din Chișinău al premierului Ciucă în lupta cu cei care arată că acesta a plagiat.

Frumos bronzat, cu pălăriuță de Provence și purtând o cămașă în culorile tari ale momentului, Cristian Rizea a apărut marți la Realitatea TV. Vorbea, probabil, din Chișinău, dar putea fi foarte bine la Saint-Tropez, că jandarmii nu se ocupă de un om condamnat definitiv la 4 ani și 8 luni de închisoare. Dacă această condamnare e la granița UE, desigur.

Rizea a început să fabuleze, sau poate nu, prezentându-se drept apărătorul premierului Nicolae Ciucă, Buldogul lui Dumnezeu care ajută interesul național. Când guvernul României se lasă pomădat de un infractor dovedit și nepedepsit, asta e treaba oamenilor de acolo.

Cert e că, dincolo de rolul pe care și l-a atribuit, ceea ce a spus Rizea factual a fost complet necredibil. Că premierul e atacat de serviciile rusești, reprezentate în persoana ziaristei Emilia Șercan.

În timpul acestor basme, Realitatea TV se îmbujorase pe ecran de plăcere. Televiziunea și-a crescut titlurile. A declarat breaking-news. Și, probabil, alte vedete ale postului s-au pregătit deja să ajungă în funcții de interes public, după ce au slujit pe față o politică infracțională. Vorba patronului Realității TV, Maricel Păcuraru: „Respectă infractorii, mă! Cine nu e infractor în ziua de azi înseamnă că e prost!”. Absolut suprarealist.

După cum a remarcat corect Victor Ponta, ieșirea lui Cristian Rizea s-a petrecut în ziua în care Maia Sandu și Laura Kovesi s-au întâlnit la Chișinău ca să discute despre anticorupție. Un modest început ar fi respectarea de către Moldova a unei decizii definitive a justiției din România cu o consecință imediată reprezentată de trimiterea lui Rizea acasă.

Dacă nici Moldova nu mai recunoaște verdictele justiției din România, de ce și-a luat justiția din Chișinău consultanți dintre magistrații români, unii chiar foști la DNA?

Rizea în sine e un caz de care nimeni nu pare că vrea să se atingă. Se invocă norme de igienă: „Murdărește pe toată lumea”. Uite că Emilia Șercan, publicația clujeană Pressone și o fundație suedeză specializată în descoperirea celor care îi hărțuiesc pe jurnaliști s-au băgat în noroi.

Suedezii au descoperit că la compromiterea ziaristei au transpirat, împreună, un site al lui Cristian Rizea și cele ale Realității TV. Sursa inițială, după cum susține Emilia Șercan și a venit cu probe, este Poliția Română. Mai exact șefii acesteia. Avem, așadar, ruta kompromatului: șefii Poliției – Rizea – Păcuraru.

Între timp situația Emiliei Șercan a ajuns și în Raportul Comisiei Europene despre statul de drept din România. Cazul nu e prezentat drept ceea ce e, model de business de forță în care statul însuși vrea să căpăcească un ziarist, ci ca un dosar „de amenințare”. Cine o amenință? Jandarmii sau extratereștrii? Nu cumva aceeași zonă de gradați care au amenințat-o și prima oară, când au fost prinși și deferiți justiției?

Dar tot e ceva că a apărut în raport, având în vederecât de înțelegătoare e șefa reprezentanței CE de la București cu reflexele nedemocratice ale regimului Iohannis.
Dovadă că despre cazul amenințării de către președinte a surselor G4Media nu s-a suflat nimic în document.

Asta e. Mergem înainte. Mâine o să intre din nou Rizea la Realitatea TV ca să ne anunțe că oricine zice ceva despre plagiatul premierului Ciucă va fi băgat în cazanul cu lavandă și rahat.

Comentează