Dincolo de prognoza meteo: cum ar fi dacă cele 38 de grade Celsius de azi ar crește, nu foarte mult, și s-ar menține o perioadă mai lungă?

O carte recent publicată în România pune problema încălzirii globale într-un fel pe care nu ai cum să-l uiți

miercuri, 27 iulie 2022, 3:50

De aproape o săptămână, România stă sub temperaturi de 34… 38 de grade Celsius. Astăzi, miercuri, 27 iulie 2022, sunt anunțate 38 de grade Celsius. În Bărăgan se vor înregistra 40 de grade Celsius. Cu doar câteva zile înainte, un val de căldură a dus Anglia, pentru prima oară în istoria măsurată, la temperaturi de 40 de grade Celsius în cea mai caldă noapte din istorie.

Expresia „val de căldură” nu e doar o sintagmă, aparent în căutare de impresii puternice. „Valul de căldură” are o componentă concretă, care afectează viața umană.

„Aerul era din ce în ce mai fierbinte”. „Îl dureau ochii. Totul devenise maroniu, bej, strălucitor, insuportabil de alb. Un oraș obișnuit din Uttar Pradesh, la ora 6 dimineața. Temperatura: 38 de grade Celsius”. Mai puțin decât s-a înregistrat deja în Europa.

Așa începe cartea „Ministerul pentru Viitor”, recent apărută la Editura Nemira. Autorul este Kim Stanley Robinson, unul dintre marii scriitori credincioși moștenirii de „avertizor al umanității”, pe care literatura SF și-a consolidat-o. Asta după multe decenii de imaginație pusă la lucru pe serioase fundamente ale cercetării.

Ce pățesc corpurile noastre într-un „val de căldură”

Robinson descrie, cu date științifice, efectul unor valuri de căldură prelungite. Primul capitol, de câteva zeci de pagini, poate candida pentru cea mai puternică lectură a momentului.

Ezra Klein a scris: „Dacă aș putea convinge politicienii și cetățenii de pretutindeni să citească o cartea anul acesta, atunci aceea ar fi Ministerul pentru Viitor”

Pur și simplu „vezi” cum populația unui oraș din India se topește sub un „val de căldură” care se menține dimineața, ziua și noaptea. Realizezi ce înseamnă căderea curentului electric, oprirea aerului condiționat și a sistemelor de menținere a vieții. Ți se descrie cum apar violențele și dispare, temporar, autoritatea publică.

Pe măsură ce „valul de căldură” stă deasupra orașului, nu la temperaturi de 50 de grade Celsius, nu e nevoie de atât tot timpul ca să colapsăm, corpurile umane cedează. Întâi, cele ale copiilor și bătrânilor, care mor cu zecile, apoi cu sutele, în fiecare noapte.

Supuse unui „val de căldură” de zile în șir, organele noastre își diminuează și își pierd funcțiile, pentru că temperatura internă a corpului devine una care nu mai susține viața.

Oamenii încearcă să doarmă pe acoperișuri, în căutarea unor temperaturi suportabile, dar acestea nu mai vin. Întâlnim forma supremă a „valului de căldură”. Cum tehnologia clachează și ea, apa de băut, care ajută la hidratarea și la răcirea corpului, e tot mai puțină. Jafurile continuă, oamenii distrug spitalele, în disperata căutare a unor minime resurse de supraviețuire.

Apa care nu salvează

Mii de oameni merg spre suprafețele de apă din oraș, fie că sunt fântâni, fie că e lacul de la margine. Stau nemișcați, cufundați în apă, până la cap. Dar temperatura apei e și ea insuportabilă, nesănătoasă, pentru că „valul de căldură” refuză să plece. Când acesta încetează, în oraș au mai rămas puțini supraviețuitori.

De aici, cartea vorbește despre soluții.

Comentează