Cătălin Tolontan, Mirela Neag, Răzvan Luțac
luni, 15 august 2022, 11:27
Cătălin Tolontan, Mirela Neag, Răzvan Luțac
Revenit manager de spital, la Jibou, județul Sălaj, Florin Secureanu i-a cerut cu țipete demisia directorului medical și i-a făcut pe spitalul public contract de „asistență manager și consultanță” avocatei care-l apără în dosarele unde e acuzat de corupție.
Joi, 4 august 2022, Dan Ghiurco, primarul orașului Jibou, a primit o vizită anunțată din scurt. Câțiva oameni din Spitalul Municipal „Dr. Traian Herța”, al urbei cu 10.000 de locuitori, au venit la el. Unul dintre medicii care au rămas în clinică a spus pentru ziar: „Din partea medicilor, colegii i-au transmis primarului că suntem gata de protest. Poate funcționa spitalul fără medici sau mai degrabă poate funcționa fără managerul Secureanu?”. Dar medicii nu au fost singuri, relatează un funcționar din primărie, familiar cu discuția din cabinetul primarului și care a solicitat anonimatul.
Alături de doctori, cei din personalul administrativ al spitalului i-au adus primarului Ghiurco un document descoperit în aceeași zi, povestește sursa din Primăria Jibou.
„În dimineața zilei de 4 august, avocata Mihaela Stănculescu, angajată la propunerea lui Secureanu, s-a dus la contabilitate și i-a cerut casierei să nu depună toți banii la trezorerie pentru că are nevoie de 4.000 de lei, pe contractul ei cu spitalul”.
Medic al spitalului din Jibou:
Colegele noastre au înghețat. Ele au recunoscut metoda devenită publică, prin care Secureanu scotea bani cash de la „Malaxa”.
Unul dintre cele două dosare în care Secureanu a fost trimis în instanță de către DNA se referă la faptul că managerul își trimitea oamenii de încredere să scoată în mod repetat bani din casieria spitalului, invocând diverse contracte, unele fictive. Sumele zilnice erau de 2.000 – 3.000 de lei. În acest dosar, suma totală delapidată de director a fost, conform procurorilor, de două milioane de euro.
Angajații spitalului din Jibou nu i-au dat cei 4.000 de lei ceruți de avocata Stănculescu și au plecat către primărie.
Mihaela Ghiniță-Stănculescu, 67 de ani, este membră a Baroului București din 1993. A lucrat pentru Spitalul „Malaxa” în perioada 2014-2016, când unitatea medicală din București era condusă de Florin Secureanu.
Au urmat investigațiile presei despre Secureanu, punerea sub acuzare a managerului de către DNA și cele două procese, niciunul încheiat cu sentință definitivă. Avocata Mihaela Stănculescu l-a asistat în instanță pe fostul manager.
Apoi, când Secureanu a venit la Jibou, conform documentelor consultate de ziar, noul manager a propus în ședința Consiliului de Administrație angajarea unui om pentru a-l asista pe el și a face managementul calității. A justificat că trebuie să fie o persoană cu studii economice, dar și juridice.
„Așa a fost angajată avocata Mihaela Stănculescu, care îl asistă pe manager și se ocupă și de formele necesare pentru acreditarea spitalului. Din acel moment, Stănculescu a primit acces la toate documentele spitalului”, a spus un angajat de la Jibou.
Avocata Mihaela Ghiniță-Stănculescu a încercat să intre și în politică. A candidat în primăvara lui 2020 pe listele partidului ADER pentru un loc în Consiliul General al Capitalei, conform ziare.com, dar nu a fost aleasă. Liderul partidului ADER este fostul primar PSD al sectorului 2 Neculai Onțanu.
Pe 5 august, avocata Mihaela Ghiniță-Stănculescu a intrat, din nou, cu cererea la contabilitate. Casiera i-a spus că nu poate ridica bani cash din casă și că-i face ordin de plată pentru cei 4.000 de lei, dar are nevoie de o factură și un cont.
Contul avocatei era însă blocat de ANAF. Era nevoie de un alt IBAN.
„Atunci a apărut Mircea Tegla, a cărui firmă are contracte cu spitalul, și i-a dat avocatei un IBAN personal. Colega noastră a făcut ordinul de plată, dar știa că banii nu vor ajunge, deoarece IBAN-ul nu se pupa cu CUI-ul firmei. Casiera a făcut totuși actele pentru a avea o dovadă a celor întâmplate în cazul în care avocata Stănculescu și Tegla ar fi negat”.
Pe 8 august, Secureanu i-a cerut casierei să dea o declarație în care să spună ce a vorbit la Primărie și „cine a mai fost prezent în biroul primarului”. Apoi a avut loc o ședință a Comitetului Director al spitalului, în care contabilitatea a prezentat factura.
Acolo, conform procesului-verbal consultat de redacție, Florin Secureanu a spus că el n-a cerut nicio plată și că „de ce a dat-o spre plată dacă a avut și cea mai mică îndoială? De ce nu a dat refuz de plată?”. Contractul cu avocata Mihaela Stănculescu nu este singurul care a apărut după instalarea lui Florin Secureanu, susțin angajați din spital.
Imediat după numirea lui Florin Secureanu, în spital au venit și Cristian Toma, și Adina Geană, partenera de viață, împreună cu firma de consultanță GT Management&Consulting SRL. Firma este a lui Geană.
Partenerul de viață al acesteia, Cristian Toma (în declarațiile de avere apare și un apartament comun al celor doi), a fost director interimar la Spitalul de Arși din București și director adjunct la ANMCS, autoritatea națională de acreditare a spitalelor. „Toma și Geană spun cu voce tare că sunt cei mai buni din domeniu, că nu există alții ca ei. Pe una dintre colegele noastre a făcut-o: Proasta Ardealului, cu IQ egal cu 1”.
Firma GT (Geană și Toma) se ocupă cu servicii de consultanță pentru acreditarea spitalelor. Același lucru îl făcea firma și când Cristian Toma era în conducerea autorității care acredita spitalele.
În 2016, Institutului Parhon i s-a oferit consultanţă de către firma partenerei lui Cristian Toma, directorul general al ANMCS. Partenera era Adina Geană, directoare a şcolii care formează evaluatorii spitalelor. Afacerea din 2016 a fost dezvăluită de ziarul Adevărul.
Adina Geană apare în continuare pe lista evaluatorilor activi ai Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, incluși în Registrul Evaluatorilor la data de 20.07.2022.
Contractul GT Management&Consulting cu Jiboul este din iunie 2022 și apare în SEAP la achiziții directe. Suma lunară este de 7.900 de lei, un total de 31.600 de lei. Cu posibilitate de prelungire pe încă două luni.
În descriere se arată că firma va face „servicii de consultanță și asistență tehnică pentru implementarea în unități spitalicești a sistemului de management al calității serviciilor de sănătate și siguranței pacientului”.
Spitalul Orășenesc „Dr. Traian Herța” din Jibou apare în lista unităților cu paturi aflate în planul multianual de acreditare, fiind programate pentru evaluare în al patrulea trimestru din anul 2022.
O altă firmă remarcată de angajați este Computers Excel SRL. Unic acționar și administrator este Mircea Victor Tegla, din Jibou. El i-a cedat IBAN-ul său avocatei Mihaela Stănculescu.
Firma e abonată la contracte cu statul. Conform unei statistici termene.ro, care înglobează datele din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), are 692 de încredințări directe în ultimul deceniu, majoritatea cu entități publice din județul Sălaj, în special din orașul Jibou.
Contractele au o valoare totală de 1,54 de milioane de lei, circa 315.000 de euro din cumpărări directe.
10% dintre acestea sunt cu Spitalul Orășenesc din Jibou (64 la număr, 34.000 de euro, circa 166.000 de lei). Cu un maximum chiar în 2022, 58.000 de lei, peste 10.000 de euro. Pe 2 august 2022 a avut loc și cea mai mare cumpărare directă cu spitalul, 39 de licențe Microsoft Office 2019, în valoare de 418 lei bucata. În total, 16.000 de lei.
Dincolo de contracte, medicii au însă și nemulțumiri legate de felul în care sunt tratați. „Secureanu a devenit foarte agresiv cu noi, cei din corpul medical, la care țipă în permanență. Își ia măsuri de precauție. De exemplu, nu permite intrarea cu telefoane în încăperile unde urmează să discute cu medicii”. Există, totuși, înregistrări. Una dintre ele, intrată în posesia ziarului, arată cum Secureanu îi cere demisia lui Nicolae Florin Borgovan, un tânăr medic rezident, singurul despre care colegii spun că „a acceptat să fie director medical sub Secureanu”.
În dialog, Secureanu țipă la Borgovan și-l pune să își scrie demisia.
„Lasă-l, mă, să scrie! Scrie (…) Dom doctor, nu vă băgați în treaba asta. Scrie demisia. (trântește) Bă, lasă-l să scrie demisia! Scrie, bă, demisia!”
În 2016, Secureanu se adresa astfel personalului de la contabilitate de la Spitalul „Malaxa”:
„Bă idioato, eu sunt managerul, f*****-n cap!”
„P***ă, rezolvă cu firma Bograve și cu tot, da?!”
„Dacă nu mai aveți chef, plecați în p**a mea toți acasă și mă duc la alt spital!”
Iar în momentul în care personalul spitalului îi spunea managerului că cere bani pentru firmele pe care el le adusese în spital, Secureanu le reproșa că el nu le-a cerut nimic și că ele fac plățile:
„Netrebnico, spune adevărul! (…) Și ți le-am aprobat eu, netrebnico?! I le dădeai la semnat, f*****-n cap!”
„De-acum, tot ce semnezi dai să văd! Jigodito! (…) Mai comentezi, f*****-n cap!”
Nicolae Florin Borgovan, cel căruia Florin Secureanu îi cere demisia, și-a făcut rezidențiatul în ginecologie la spitalul din Jibou și apoi a fost angajat în ianuarie 2022 la același spital. Contactat de ziar și rugat să spună de ce i-a cerut Secureanu demisia, directorul medical Borgovan a spus că „a fost o divergență de opinie între noi” și nu a dorit să ofere alte detalii. „Datorită faptului că ne îndreptăm spre o acreditare și că spitalul are o situație financiară precară, problemele se ivesc la tot pasul, dar încercăm să le rezolvăm în bucătăria internă”, a spus medicul Borgovan.
Dan Ghiurco, primarul de Jibou, a spus și el că „nu pot vorbi, sunt la o slujbă, vă sun după”. Nu a sunat până la închiderea ediției.
Florin Secureanu, managerul spitalului din Jibou, nu a răspuns apelurilor și nici întrebărilor scrise ale ziarului.
Libertatea a sunat-o pe avocata Mihaela Stănculescu și a rugat-o să discute despre contractul de „asistență manager și consultanță” pe care-l are cu spitalul unde manager este clientul său din dosarele penale: Florin Secureanu.
Libertatea: Doamna avocat Stănculescu, ne puteți spune, vă rugăm…?
Mihaela Stănculescu: Dar în ce calitate mă întrebați dumneavoastră pe mine?
– În calitate de jurnalist.
– Păi și ce, așa pot să vă întreb și eu! Vreți să ne batem în legitimații? Haideți că vă arăt legitimația!
– Nu dorim să ne luptăm în nimic, ceea ce dorim e să ne răspundeți la câteva întrebări.
– Domnule, tot ce am făcut eu este superlegal. Eu ce fac e legal.
– Nu am apucat să întrebăm, despre ce vorbiți că e superlegal? Uitați, noi avem contractul dumneavoastră cu spitalul din Jibou în față, un document de interes public, și doream să…
– Domnule, dumneavoastră aveți o reputație foarte proastă în breasla dumneavoastră, asta e opinia mea.
– Bun, e opinia dumneavoastră, dar acceptați, totuși, să răspundeți la câteva întrebări?
– Cine sunteți dumneavoastră să-mi puneți întrebări? Bine că ați apărut! Că eu am trimis în 10 locuri totul, hai, 9 locuri, să nu exagerez, și iată că să nu mai fie doar ăla nebunul care apare la televizor…
– Doamna avocat, din ce spuneți, singurul lucru pe care-l înțelegem e acela că nu vreți să răspundeți la întrebări. Nu vreți să ne permiteți câteva întrebări, mulțumim?
– Dar de ce spuneți „mulțumim”?
– Pentru că suntem o redacție. Ne răspundeți la întrebări, vă rugăm?
– Dar cine sunteți dumneavoastră să-mi puneți întrebări?
– Vom consemna că n-ați răspuns, o seară bună.
– Bună seara.