Cuvintele de neuitat scrise de noul rege al Angliei, Charles al III-lea, despre români

De Cătălin Tolontan

vineri, 9 septembrie 2022, 4:13

De Cătălin Tolontan

Nepot al regelui Mihai al României, Charles a avut întotdeauna pentru unchiul său și pentru România o admirație, dar nu condescendentă, ci provenind din respect. Pentru cel care va fi înscăunat ca rege la Londra, Mihai a fost, decenii la rând, un model de „credință în valorile civilizației”.

Pe 25 octombrie 2001, Regele Mihai împlinea 80 de ani. Un album editat de Humanitas se deschide cu două dedicații pentru rege: una a regelui Juan Carlos al Spaniei, cealaltă a prințului Charles.

Prințul de atunci a devenit regele de astăzi. Sau, cum a spus BBC la moartea reginei: „A condus mânată de datorie și s-a sprijnit pe credință. Charles este acum regele nostru”.

Acum aproape 20 de ani, Charles scria despre regele Mihai:

„Pentru că îl cunosc de la începutul vieții mele – și pentru că l-am văzut la practic toate sărbătorile familiei noastre de la Încoronarea mamei încoace -, cred că am o oarecare idee despre ceea ce a trebuit el să îndure de-a lungul vieții sale”.

„Mă doare sufletul pentru Mihai și Ana când știu prin ce teribile încercări și necazuri au trebuit ei să treacă”

„Mă doare sufletul, de asemenea, pentru români, ale căror vieți, tradiții și bunăstare au fost brutal sfărâmate pentru mulți ani”

„De-a lungul tuturor acestor orori și alienări de neînțeles, Mihai nu s-a lăsat niciodată cuprins de amărăciune sau de răzbunare. El și-a păstrat întotdeauna umanitatea adevăratului bărbat de stat, credința în valorile civilizației și o liniște înțelegătoare. El a rămas, pentru mulți români, o lumină de speranță în întuneric, iar conaționalii lui pot acum, în sfârșit, să vadă adevărul care a fost înnegurat atâția ani de minciuni și propagandă”.

Acest om, care și-a găsit într-un suveran al României inspirație și model, va fi în curând, după cea mai lungă așteptare din istoria Angliei, încoronat drept Charles al III-lea, regele Marii Britanii. Iar principesa Margareta va fi acolo.

Comentează