„Cel mai înspăimântător lucru tocmai s-a întâmplat. Uniunea Sovietică s-a revoltat contra Rusiei”

Atenuat mediatic de teme evident mai importante la nivel statal și strategic, referendumurile din teritoriile ocupate și mobilizarea, atacul vedetei Alla Pugaciova împotriva războiului a trecut oarecum neobservat. Tot mai multe voci din Rusia și specialiști ai fostului spațiu sovietic susțin însă că el poate lăsa urme, invizibile pe scena politică, dar profunde în societate. „Viabilitatea «Lumii Ruse» depinde de vitalitatea rămasă a lumii sovietice”

sâmbătă, 24 septembrie 2022, 6:07

Dacă destrămarea Uniunii Sovietice a fost cel mai mare dezastru al secolului trecut, după cum a spus Vladimir Putin, atunci când simbolul popular, îndrăgit și cu uriașă priză inclusiv la tineri al Uniunii Sovietice se delimitează dur de conducerea Rusiei actuale, Kremlinul poate avea cu adevărat o problemă. Asta cred mai mulți analiști ai fostului spațiu sovietic. La ce se referă ei?

Cântăreața Alla Pugaciova, 72 de ani, a plecat din țară în februarie 2022, la câteva zile după ce Rusia a invadat Ucraina. Ea s-a abținut să facă atunci orice declarație. A fost localizată, împreună cu soțul ei, în Israel.

Plecarea Allei Pugaciova a fost privită drept o lovitură indirectă pentru regim, pe care Putin a încercat să o atenueze și să o întârzie, câtă vreme marele star sovietic nu s-a pronunțat direct contra războiului.

Supranumită „Diva” sau „Țarina popului rusesc”, Alla Pugaciova este indiscutabil cea mai mare vedetă a muzicii din Rusia, de mai bine de 40 de ani. După mulți observatori, ea e cea mai mare vedetă, punct.

Revolta „Țarinei”

La finalul lunii august, Alla Pugaciova a revenit în țară și se părea că înalții oficiali ai Kremlinului câștigaseră o luptă diplomatică răbdător dusă. „Țarina” se întorsese și nu protestase. Însă lucrurile s-au degradat rapid.

Guvernul l-a trecut pe lista agenților străini pe soțul ei, prezentatorul TV și comediantul Maxim Galkin. Imediat, Alla Pugaciova a cerut să fie inclusă pe lista „agenților străini”, alături de soțul ei. Mesajul ei public nu s-a oprit la acest lucru. În câteva cuvinte, ea a rănit toată încercarea regimului Putin de a o ține, ca voce populară, departe de război.

„Vă rog să mă includeți pe lista agenților străini ai scumpei mele țări, deoarece sunt solidară cu soțul meu, un om cinstit, decent și autentic, un adevărat patriot al Rusiei care nu poate fi cumpărat, care dorește prosperitate, viață pașnică, libertate de exprimare pentru Patria sa și care dorește ca băieții noștri să nu mai moară pentru obiective iluzorii care fac din țara noastră o paria și care distruge viața cetățenilor noștri”, a scris Alla Pugaciova.

Să descrii războiul pe care Putin l-a prezentat drept încercarea de a restaura gloria meritată a Rusiei de pe vremea Uniunii Sovietice ca pe un gest gratuit, „iluzoriu” și care ia viețile oamenilor, și tu să fii simbolul nostalgiei a zeci și zeci de milioane de oameni față de Uniunea Sovietică, asta poate provoca, în timp, un seism emoțional, au observat mai multe voci care trăiesc în spațiul fostului URSS sau îl studiază.

La scurt timp după ce Pugaciova și-a postat declarația împotriva războiului, jurnalistul rus Ivan Yakovina a remarcat, scrie Medusa, publicație rusă de opoziție: „Pentru mulți dintre adepții lui Putin, conflictul său personal cu Pugaciova este o situație care prezintă o alegere etică dificilă. Fiecare va trebui să decidă unul sau altul: ori Putin l-a pierdut serios pe omul respectiv, ori Pugaciova este un adevărat agent străin? Ambele nu pot coexista într-un singur cap rus.”

„Viabilitatea «Lumii Ruse» depinde de vitalitatea rămasă a lumii sovietice”

„Cel mai înspăimântător lucru tocmai s-a întâmplat. Uniunea Sovietică s-a revoltat contra Rusiei prin vocea Allei Pugaciova”, a spus și Oleksei Arestovici, născut în Georgia, dar unul dintre purtătorii neoficiali de cuvânt ai Kievului.

„Până acum, rușii puteau continua să trăiască simultan în lumea sovietică a trecutului lor și în lumea rusă a prezentului lor, fără a fi nevoiți să facă o alegere între cele două”, crede Victoria Smolkin, doctor în istorie la University of California, Berkeley.

„Putin a proclamat atât superioritatea Rusiei, cât și autonomia față de URSS și a continuat să se bazeze pe trecutul sovietic (și mai ales pe cultura sovietică) pentru legitimitatea Rusiei și legitimitatea sa personală. Ai putea spune chiar că relația Rusiei cu proiectul sovietic este una dintre parazit și corp: viabilitatea «Lumii Ruse» (n.r. Ruski Mir – concept invocat de Vladimir Putin de mulți ani și în momentul invaziei) depinde de vitalitatea rămasă a lumii sovietice”.

Comentează