Dacă ministrul Cîmpeanu nu a plagiat, atunci pot să-mi văd visul cu ochii și să-mi pun numele pe cărțile lui Ioan Chirilă

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a publicat mesajul profesorului său, Ioan Pleșa. Profesorul Pleșa spune că i-a permis colegului Cîmpeanu să devină autorul unui curs universitar pe care, până atunci, îl semnase el. Am mai scris despre consecințe, dar dacă mă gândesc, de față cu cititorii, poate că ministrul Cîmpeanu deschide porți magice, neprevăzute, pentru sportul românesc.

joi, 29 septembrie 2022, 4:22

O generație întreagă a crescut cu cărțile sportive ale lui Ioan Chirilă. Când m-am apucat de jurnalism, încă nu am reușit să devin, dar dacă mă țin, poate că am o șansă, visam să scriu precum cel care ne-a dăruit „Nadia” și „Frumoasele noastre duminici”. Și acum îmi amintesc fraze din „Ar fi fost prea frumos” cronica sentimentală a cursei de ani de zile a lui Ilie Năstase și a lui Ion Țiriac către himera insuportabilă a Cupei Davis. Dacă mi le amintesc poate că eu le-am scris, nu? Cam asta spune ministrul Cîmpeanu.

Cînd ne explică faptul că nu e nicio problemă că a semnat „în locul” profesorului său, luându-i pur și simplu locul numelui de pe suportul de curs academic, argumentul ministrului Educației e acela că profesorul a fost de acord. I-a donat „celui tînăr” dreptul de a semna el, după ce, timp de decenii, numele profesorului stătuse pe curs.

O serie de oportunități se deschid de aici, pentru fiecare dintre noi. Voi putea, vorbind cu familia lui Nea Vanea, să devin autorul „Nadiei” și a zecilor sale de povești despre sport. Cum? Mă semnez în locul lui pe cărți. Facem o ediție integrală proaspătă în print, cu numele noului autor, plus că lansăm ediții digitale pe Kindle, pe Amazon și în aplicațiile Apple.  

Se poate rescrie nu doar istoria cărților sportive, ci și a sportului însuși. Dacă poți ceda ceva ce ai făcut și la care ții, cu atât mai mult poți să cedezi o operă, un gol, ceva pe care regreți că l-ai făcut. Prunea va putea transfera, în sfârșit, golul Suediei către Stelea. În noua versiune a sfertului de finală de la World Cup 1994, Stelea a stat în poartă. 

Chiar acum, MM Stoica vorbește la televizor. Spune lucruri interesante despre fotbal, probabil că nu are egal în domeniu. Ce mare lucru ar fi ca Dan Șucu, de la Rapid, că e mai nou și tot vrea să investească în sport, să obțină de la MM dreptul ca, în emisiunile TV de analiză ale etapei, pe vocea și frazele stelistului să apară fața și numele rapidistului?

După cum se vede, avem mult de lucru ca să adaptăm logica ministrului Sorin Cîmpeanu la sport. Nici nu trebuie să iei cu totul, cum a luat politicianul. Pot vorbi, de pildă, cu Răzvan Boanchiș, pe care l-am invidiat întotdeauna pentru cât de inuman de concentrat poate scrie, dar față de care gîndesc de cele mai multe ori diferit, să-i povestesc ideile mele și să le redacteze el, semnându-mă eu. La treabă!

Comentează