ACCIDENTUL MUȘAMALIZAT. De ce era colonelul Radu atât de speriat că nu va fi făcut general? „Cu un an înainte, Direcția Generală Anticorupție s-a opus, iar ministrul Vela l-a scos de pe listă”

Înainte de a comite accidentul pe care procurorii militari susțin că l-a mușamalizat, ca să ajungă general, prim-adjunctul IGSU Cristian Radu mai fusese o dată pe lista de avansare, în 2020. Însă el fusese înlăturat ca urmare a votului negativ al celor de la DGA, direcția care se ocupă cu integritatea cadrelor MAI. Cum a motivat DGA?

marți, 18 octombrie 2022, 8:00

Înainte de a comite accidentul pe care procurorii militari susțin că l-a mușamalizat, ca să ajungă general, prim-adjunctul IGSU Cristian Radu mai fusese o dată pe lista de avansare, în 2020. Însă el fusese înlăturat ca urmare a votului negativ al celor de la DGA, direcția care se ocupă cu integritatea cadrelor MAI. Cum a motivat DGA?

De Ada Constanda, Cătălin Tolontan

Tradițional, în Ministerul de Interne, finalul lui octombrie-începutul lui noiembrie este perioada în care se întocmesc listele pentru avansările gradelor superioare. Se apropie 1 Decembrie, ziua națională.

Ședința online cu listele pentru generali

În plină pandemie, ședința a avut loc online. „A fost prezidată de chestorul Despescu. Fiecare armă și-a prezentat listele cu propuneri pentru generali. Au fost jandarmii, IGSU, Poliția, DGIPI, toată lumea. Nimeni n-a avut obiecții la propuneri”, a relatat unul dintre participanții la ședința online, sub condiția anonimatului.

„Spre seară, armele au mai fost contactate cu încă un mesaj, o propunere adăugată în ultimul moment. Secretarul de stat Raed Arafat l-a propus pe colonelul Cristian Radu, prim-adjunctul inspectorului-șef de la IGSU, pentru funcția de general. Am fost rugați să dăm voturile și pentru el”, mai spune sursa.

Când, a doua zi, s-au adunat voturile, șefii din MAI au văzut, mirați, că există un vot negativ.

O structură a ministerului se opunea ca Radu să fie înaintat în grad de general. Era vorba despre Direcția Generală Anticorupție (DGA). „Ministrul Vela, care avea deja un an de mandat și știa că, de regulă, așa ceva nu prea se întâmplă, că nimeni nu vrea să se pună rău cu colegii din celelalte arme, a sunat să afle ce se întâmplă. De ce s-a opus DGA propunerii lui Arafat?”, relatează omul care cunoaște conținutul discuțiilor.

Vela a cerut explicații

DGA i-a explicat ministrului Marcel Vela că „situația colonelului Cristian Radu în privința dosarelor începute în instanță (ascunderea filmărilor intervenției de la Colectiv și fraudarea unor achiziții publice, n.red.) ne face să nu fim de acord”. Mai pe românește, mărturisește sursa, DGA i-a zis ministrului că „nu vrem să fim puși, ca minister, în situația ca un general de-al nostru să poată ajunge în închisoare”.

Marcel Vela s-a opus înaintării în grad a lui Cristian Radu, după un vot negativ de la DGA | Foto: Hepta
Marcel Vela s-a opus înaintării în grad a lui Cristian Radu, după un vot negativ de la DGA | Foto: Hepta

„Deși au existat presiuni imediat în favoarea lui Cristian Radu, ministrul de interne a rămas categoric, i-a susținut pe cei de la DGA. Și l-a scos pe Radu de pe listă”.

Un an mai târziu, în octombrie 2021, când ministru era Lucian Bode, propunerea de la IGSU a fost aprobată de MAI. Cristian Radu a fost pus pe listă pentru 1 Decembrie.

Accidentul

Pe 8 noiembrie 2021, Cristian Radu a comis, susțin procurorii militari, un accident pe care i l-a atribuit șoferului său, care stătea în dreapta. Au ascuns mașina în uriașa bază a MAI de pe bulevardul Timișoara. Radu se temea că va fi scos din nou de pe listă. Nu s-a aflat cine a condus și colonelul a fost făcut general.

După 6 luni în care mușamalizarea a funcționat, procurorii militari au aflat și au pornit cercetările. Ei îl investighează acum pe Cristian Radu pentru comiterea mai multor infracțiuni, caz prezentat luni de Libertatea.

Vela: „Nu pot infirma, nici confirma”

„Nu pot infirma, nici confirma”, a răspuns senatorul liberal Marcel Vela, ministru de interne în momentul în care DGA a votat „Nu” pentru avansarea lui Cristian Radu.

Contactat de ziar, fostul ministru a spus: „Ceea ce pot să vă declar e că am ținut cont întotdeauna de recomandările structurilor MAI care se ocupă de integritate. Cred că rolul nostru, al politicienilor, când ocupăm funcții, este ca în chestiunile care țin de specialiști să ținem cont de informațiile și expertiza lor”.

Comentează