Putin, declarație enigmatică: „În multe ocazii am spus că suntem deschiși unei negocieri. Iar, cine știe, Odesa poate fi simbolul soluției”

„Știți, Odesa e unul dintre orașele mele preferate. Să mă duc acolo? Cu ce viză voi merge acolo în 2-3 ani, una ucraineană sau una rusească?”, a fost întrebat, neașteptat, joi seara, Vladimir Putin la finalul unei întâlniri de trei ore de la clubul Valdai. Același om, fără să tresară, l-a interpelat dacă pe 24 februarie, când a pornit conflictul din Ucraina, „credeați că va merge atât de rău?”. Ce a răspuns președintele Rusiei.

vineri, 28 octombrie 2022, 3:43

De Sebastian Pricop, Cătălin Tolontan

Ședința plenară a Clubului Internațional de Discuții Valdai a avut loc joi, 27 octombrie 2022, în apropiere de Moscova. Clubul Valdai e afiliat Kremlinului. Organizatorii au anunțat că au venit peste 100 de oameni din 40 de țări. Câteva zeci dintre ei au stat trei ore, într-o sală relativ mică, ca să asculte discursul lui Vladimir Putin și apoi să-i pună întrebări președintelui Federației Ruse.

Discursul din acest an a generat un interes mai mare ca oricând, întrucât liderul rus a ajuns în fața unui format de întrebări deschise, fie și din partea unor susținători ai politicii Rusiei, cum s-au declarat oamenii din sală, sosiți din toată lumea pentru a discuta despre forța ”Sudului global” contra ”Vestului colectiv”.

În discursul său, Putin a acuzat Vestul că întreține „agitația inutilă” din jurul amenințărilor nucleare și că toată această discuție „este primitivă”.

„Nici din punct de vedere militar, nici politic, nu are sens ca Rusia să folosească arme nucleare împotriva Ucrainei”, a asigurat el. În comentariile live ale evenimentului, ziarul Kommersant a remarcat însă că, în ciuda faptului că la dezbatere a spus că nu a amenințat niciodată, în urmă cu doar câteva zile, președintele avertizase cu forța totală a Rusiei. El a spus că cine ataca statele care s-au unificat de curând cu Rusia, teritoriile ucrainene anexate, își asumă consecințe militare extreme. „Nu e o cacealma”, clarificase el.

La întâlnirea de joi, după discursul de aproximativ o oră, încă două ore au fost dedicate răspunsurilor la întrebări. În general, întrebările au început cu „Felicitări pentru curajul dumneavoastră” sau cu acuze ale celui care întreba la adresa Occidentului. Printre participanți, au luat cuvântul oameni din China, Belarus, Rusia, Africa de Sud sau Canada.

În răspunsuri, Vladimir Putin a dezvăluit că, din câte știe el, companiile occidentale au un acord cu managerii ruși rămași în locul lor și că aceste companii vor reveni.

Rugat, la un moment dat, să transmisă un mesaj direct cetățenilor din Occident, el a spus: „Luptați pentru salariile voastre! Și nu credeți că suntem dușmanii voștri, Rusia nu a fost niciodată dușmanul vostru”.

Pe parcursul serii, Vladimir Putin a îmbinat datele economice și constantele sale teorii potrivit cărora „Occidentul va deveni o minoritate”, cu un limbaj violent, precum termenii „imbecili” (la adresa celor care cred versiunea Occidentului) sau „o fată cam proastă” (despre Liz Truss, fostul prim-ministru al Marii Britanii).

Președintele nu a afișat nicio oboseală. Asta în ciuda posturii de a răspunde vreme de două ore „într-o parte”, de pe un fotoliu alb la care era atașat un microfon defectuos așezat. Putin a insistat să epuizeze toate interpelările din sală. Și a primit una dintre puținele întrebări dure, chiar la final.

„Pe 24 februarie ați fi crezut că se va ajunge aici, că «operațiunea specială» va merge atât de rău?”, a sunat fraza din sală. Putin a tăcut.

„Știți, Odesa e unul dintre orașele mele preferate. Să mă duc acolo? Cu ce viză voi merge acolo în 2-3 ani, una ucraineană sau una rusească?”, a insistat interlocutorul președintelui.

„Duceți-vă”, a spus președintele rus. Fără să zâmbească și fără să răspundă la prima parte a întrebării, vizibil concentrat în fața temei stârnite din senin, Vladimir Putin a spus: „Odesa e unul dintre cele mai frumoase orașe ale lumii. Chiar dacă au dărâmat statuia fondatoarei orașului, țarina Ecaterina a II-a”.

„Ultima oară când am fost acolo era îngrijit centrul, dar restul, în materie de infrastructură, nu mi s-a părut îngrijit. Dar rămâne un oraș de mare tradiție. Cine știe, Odessa poate fi simbolul rezolvării acestui conflict”, a spus Vladimir Putin, fără să detalieze la ce se gândește cînd vorbește despre „rezolvarea conflictului”.

„În multe ocazii am spus că suntem deschiși unei negocieri. Nu e nevoie decât ca de la Washington să se dea semnalul către Kiev ca să fie deschiși la o soluție”, a mai adăugat președintele, vizibil marcat de moment. Puțin mai devreme el folosise pentru prima oară, de 8 luni, cuvântul „război”. Numise conflictul dintre Rusia și Ucraina „un război parțial civil”.

La final, președintele s-a ridicat de pe fotoliul alb. În ciuda faptului că sala, în care rămăseseră câteva zeci de oameni, a fost permanent extrem de pozitivă la adresa lui și că el a insistat să discute cu asistența vreme de trei ore, Vladimir Putin a plecat fără ca nimeni să aplaude.

Temele principale abordate și răspunsurile oferite de Vladimir Putin, în peste 3 ore de conferință, în live text-ul Libertatea.

Comentează