Cealaltă față a prescripției: responsabilitatea magistraților. DNA Brașov a ținut timp de 11 ani un dosar, din 2011 până în 2022. Instanța l-a retrimis marți la Parchet!

De Răzvan Luţac, Cătălin Tolontan

joi, 3 noiembrie 2022, 9:38

De Răzvan Luţac, Cătălin Tolontan

Societatea civilă a acuzat Curtea Constituțională, iar DNA a anunțat că 557 de dosare, cu prejudiciu estimat la 1,2 miliarde euro, se vor închide după decizia ÎCCJ privind prescripția. Dar există, spun oameni din sistemul judiciar, și o responsabilitate a procurorilor. Au oferit exemplul unui dosar.

„Există procurori care au stat și mai bine de un deceniu la finalizarea unui dosar. Și ei nu vorbesc despre partea lor de contribuție la prescrierea cazurilor”, susține un om din sistemul judiciar. El are un exemplu recent.

Faptele din dosar s-au petrecut între 2009 și 2011. Dosarul a fost deschis în 2011, la DNA Brașov. Cazul a fost trimis în judecată pe 26 august 2022. Pe 1 octombrie 2022 tribunalul a retrimis cazul procurorilor să-l refacă.

Procurori: evaziune fiscală de 7 milioane de euro

Dosarul 20/P/2011 vizeză infracțiuni de evaziune fiscală. Concret, administratorul firmei Blach Dom Profil SRL din Făgăraș, Dorel Piticaș, e acuzat de procurori de evaziune fiscală, 345 de acte materiale.

Procurorii spun că omul de afaceri n-a înregistrat în contabilitatea firmei operațiunile comerciale și veniturile obținute din vânzarea de tablă adusă din Polonia între 2009 și 2011. El n-ar fi plătit TVA și impozit pe profit în valoare de 36.432.741 de lei, adică peste 7 milioane de euro.

Prima pagină din rechizitoriu

Derularea operațiunilor

Conform procurorilor, între octombrie 2009 și februarie 2011, Piticaș a revândut tabla către alte firme din România, beneficiari finali. El nu a înregistrat operațiunile. În schimb, ar fi înregistrat altele, fictive, făcute cu ajutorul a 21 de firme.

Apoi, Piticaș „a mascat valorificarea bunurilor pe teritoriul României fără colectarea TVA aferentă” prin alte operațiuni, de asemenea fictive, cu firme din Ungaria și Bulgaria.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (A.N.A.F.) – Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Brașov s-a constituit parte civilă pentru a recupera peste 36 de milioane de lei.

Ce spun specialiștii

Într-o discuție cu Libertatea, o altă sursă din sistemul judiciar a menționat că, în acest moment, având în vedere faptele – evaziune fiscală – și anii în care au fost ele săvârșite, 2009-2011, acestea „s-au prescris”.

Firma Blach Dom Profil, cea acuzată și ea de evaziune fiscală în formă continuată, se află deja în faliment.

Un avocat consultat de ziarul Libertatea şi care cunoaşte cazul spune la rându-i:
Este o bătaie de joc a procurorilor care au instrumentat dosarul

Rechizitoriul este semnat de procurorul Felicia Vlad și verificat de procurorul șef secție Silviu Paul Dumitriu.

Dosarul a fost întors

Pe 1 noiembrie 2022, Tribunalul Brașov, în cameră preliminară, a decis ca dosarul să fie restituit la Parchet.

„Admite excepţia invocată din oficiu şi pusă în discuţie la termenul din 26.10.2022 a neregularităţii rechizitoriului 20/P/2011 din 26.08.2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov. În temeiul art. 346 alin. 3 lit. a Cod procedură penală dispune restituirea dosarului 20/P/2011 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-Direcţia Naţională Anticorupţie-Serviciul Teritorial Braşov”, se arată în încheierea judecătorilor.

DNA Brașov poate face contestație până vineri.

Libertatea a solicitat un răspuns de la Direcția Națională Anticorupție Brașov și îl va publica în momentul în care îl vom primi.

Comentează