Ce spune DNA despre dosarul trimis în judecată după 11 ani: „Grad de complexitate ridicat”

De Răzvan Luţac, Cătălin Tolontan

sâmbătă, 5 noiembrie 2022, 4:55

De Răzvan Luţac, Cătălin Tolontan

Libertatea a publicat, joi, cazul unui dosar trimis de procurori în instanță după 11 ani. Cum răspunde Direcția Națională Anticorupție?

DNA Brașov a stat pe un dosar de evaziune fiscală timp de 11 ani, între 2011 și 2022, până când a fost trimis în judecată și, marți, întors în primă instanță la Parchet.

Oferind acest exemplu, specialiști din domeniu au acuzat magistrații care contribuie, prin nesoluționarea dosarelor într-un timp rezonabil, la prescrierea faptelor din dosare.

Direcția Națională Anticorupție nu a răspuns solicitării ziarului, însă a reacționat după apariția materialului.

„Până în luna aprilie 2017, dosarul la care faceți referire s-a aflat în lucru, succesiv la mai mulți procurori din cadrul Serviciului teritorial Brașov.

După preluarea dosarului de către procurorul Felicia Vlad, în anul 2017, s-a dispus extinderea urmăririi penale pentru alte infracțiuni continuate de evaziune fiscală (345 acte materiale) și pentru o infracțiune de spălare de bani”, menționează DNA.

„95 de volume”

Procurorii susțin că dosarul este unul cu „grad de complexitate ridicat” și s-au audiat 39 de martori.

Răspuns DNA:
Dosarul, conținând 95 de volume, are un grad de complexitate ridicat și a necesitat efectuarea unui mare număr de acte procedurale pentru a sprijini acuzațiile. Concret, pentru a demonstra întregul mecanism evazionist, au fost efectuate 2 rapoarte de constatare cu 9 completări (ultima finalizată în aprilie 2022); au fost dispuse două ordine de anchetă în Bulgaria și Ungaria; au fost audiați 39 de martori; au fost redate și analizate sute de convorbiri telefonice interceptate până în 2012; au fost analizate mii de documente.

Direcția Națională Anticorupție a adăugat că decizia Tribunalului Brașov de restituire a fost „întemeiată pe faptul că a intervenit prescripția răspunderii penale, în interpretarea dată de Decizia nr. 358/2022 și Decizia ÎCCJ din data de 25 octombrie 2022”, iar serviciul teritorial Brașov a formulat o contestație.

Dosarul 20/P/2011 vizeză infracțiuni de evaziune fiscală. Concret, administratorul firmei Blach Dom Profil SRL din Făgăraș, Dorel Piticaș, e acuzat de procurori de evaziune fiscală, 345 de acte materiale.

Procurorii spun că omul de afaceri n-a înregistrat în contabilitatea firmei operațiunile comerciale și veniturile obținute din vânzarea de tablă adusă din Polonia între 2009 și 2011. El n-ar fi plătit TVA și impozit pe profit în valoare de 36.432.741 de lei, adică peste 7 milioane de euro.

Foto: Hepta

Comentează